Jorden

Jordens utveckling.

 • 200

  För 1 miljard år sedan skapades rodinia.

  För 1 miljard år sedan skapades rodinia.
  För en miljard år sedan skapades den äldsta kända superkontinenten, Rodinia. För ca 750 miljoner år sedan så bröts Rodinia upp till runt 8 kontinenter. Dem 8 kontenenterna bildade Pannotia.
 • 300

  600 miljoner år sedan, pannotia

  600 miljoner år sedan, pannotia
  Pannotia var en super kontinent som bildades för ca 600 miljoner år sedan. Super kontinenten delades och då bildade den 4 nya kontinenter, Gondwana, Sibirien, Baltika och Laurentia. Dem kontenenterna bildade sedan pangaea.
 • 400

  250 miljoner år sedan, Pangaea

  250 miljoner år sedan, Pangaea
  Superkontinenten Pangaea skapades för ca 250 miljoner år sedan. Pangaea var en stor kontinent som idag är Europa, afrika, Asien, nord och syd amerika, Antarktis och oceanien. Havet runtom pangaea hette Panthalassa.
 • 500

  180 miljoner år sedan, 2 nya kontinenter bildas godwana och laurasien

  180 miljoner år sedan, 2 nya kontinenter bildas godwana och laurasien
  För 180 miljoner år sedan så skapades 2 nya kontinenter som hette Gondwana och Laurasien. Gondwana var den södra superkontinenten. Laurasien och gondwana bildar superkontinenten pangaea. Gondwana låg där Antarktis ligger idag. Laurasien låg där Europa, Nordamerika och asien ligger idag.
 • Jan 1, 600

  100 miljoner år sedan.

  100 miljoner år sedan.
  För 100 miljoner år sedan så skapades Nästan alla kontonter som vi har idag fast dem flesta satt fortfarande ihop.
 • Jan 1, 700

  60 miljoner år sedan.

  60 miljoner år sedan.
  För 60 miljoner år sedan så började alla kontinenter att sättas på ungefär samma sätt som idag. Medelhavet bildades och dem högsta bergskedjorna skapades.
 • 4,54 miljarder år sedan, Jorden skapas

  4,54 miljarder år sedan, Jorden skapas
  Jorden skapades för 4,54 miljarder år sedan. Jorden bildas av solnebulosan, som var en massa av stoft och gas som blev över när solen skapades. Från början var det än het och glödande massa men sen svalnade den och det samlades vatten i atmosfären. Det började att regna på jorden och då skapades jordens yta.
 • Period: to

  jordens skapelse

 • Tektoniska plattor

  Tektoniska plattor
  De tektoniska plattorna rör sig i förhållande till varandra på tre olika sätt; de kan röra sig mot varandra, från varandra, och längs med varandra.
  När två kontinentala plattor Krockar med varandra pressas­ jordskorpan ihop och skjuts sedan uppåt och då bildas bergskedjor.
  När plattor glider ifrån varandra uppstår en ny havsbotten genom att lava kommer upp från jorden och svalnar i sprickan.
 • Tektoniska plattor

  Tektoniska plattor
  När två plattor glider längs varandra bildas det friktion och rörelsen blir ryckig. När det blir för mycket friktion och för högt tryck fastnar plattorna i varandra. När trycket sedan plötsligt frigörs, rycks plattorna ifrån varandra och det blir en jordbävning.
 • Jorden om 1 miljard år.

  Jorden om 1 miljard år.
  Jorden om 1 miljard år kommer inte att gåt på för att den kommer att vara uttorkad. Det kommer knappr finnas något vatten alls kvar på jorden för att det kommer in mer vatten i jorden än på jordens yta. Det kommer också att bli mycket varmare på jorden också.