Jorden

 • 200

  Rodinia bildades för 1 miljard år sedan.

  Rodinia bildades för 1 miljard år sedan.
  Rodinia betyder hemland på ryska. Cirka 750 miljoner år sedan bröts Rodinia upp till 8 kontinenter oc bildade en ny superkontinent som kallas för Pannotia.
 • 300

  Panotia bildades för 600 miljoner år sedan

  Panotia bildades för 600 miljoner år sedan
  superkontinenten splittrades i fyra delar för 540 miiljoner år sedan. Gondwana, Sibirien, Baltika och Laurentia. Dem hade varit fria i några hundra år men sen så bildades det en ny superkontinent, Pangea.
 • 400

  Pangea bildades för 250 miljoner år sedan

  Pangea bildades för 250 miljoner år sedan
  Superkontinenten Pangea var en stor landmassa, som nu bildat dagens kontinenter.
 • 500

  Gondwana och Laurasien bildades för 180 miljoner år sedan

  Gondwana och Laurasien bildades för 180 miljoner år sedan
  Superkontinenten Gondwana är idag Antarktis, Sydamerika, Afrika, Arabiska halvön, Madagaskar, Indien, Australien, Nya Guinea, Nya Zeeland och Nya Kaledonien. Laurasien bestod av Nordamerika och Eurasien.
 • Jorden skapades för 4,54 miljarder år sedan.

  Jorden skapades för 4,54 miljarder år sedan.
  Från första början så var jorden bara en glödande klot, senare så kyldes den yttre delen ner så mycket så att vattnet föll och fick en hård skorpa. Men det var endå för varmt att kunna leva på jorden
 • Teknotiska plattor

  Teknotik betyder byggande på grekiska. Jordmassan rör sig hela tiden, för att de tektoniska plattorna bildar pussel. När en platta går ihop med en annan så går den ena ner under den andra eller så trycks det uppåt. Om plattan är täckt med en kontinent bildas det berg. Om plattorna glider isär bildas det djupa dalar och då fylls sprickan med hett material underifrån som sen bildar en jordskorpa. När plattorna glider mot varandra så bildas en jordbävning, men om det händer under vatten så blir det