Naamloos

Franse Revolutie

By Vrouger
 • 1789

  1789
  De bevolking in Parijs is hongerig en ontevreden. Er breken voedselrellen uit en de rijkere burgers willen meer invloed in de politiek. Ondertussen had koning Lodewijk XVI grote geld problemen. Er wordt een Staten-Generaal bijeen geroepen dit mislukt en de burgers richten hun eigen nationale vergadering op. Ondertussen bestormde het volk de Bastille waar de koning zijn tegenstanders opsloot.
 • Period: to

  Franse Revolutie

  De Franse Revolutie overspant de periodes: Revolutie, Terreur, Directoire en Napoleon
 • Nationale vergadering schaft privileges af.

  Nationale vergadering schaft privileges af.
  De Nationale vergadering schaft de privileges af. Hierdoor hebben de adel en de geestelijkheid geen voorrechten meer.
 • Franse koning probeert te vluchten

  Franse koning probeert te vluchten
  De koning dreigt zijn macht te verliezen en probeert naar de grens met Zwitserland te vluchten. Hier zou zijn zwager met een groot Oostenrijks leger hem op staan te wachten om de macht in Frankrijk veilig te stellen. Zijn plan wordt doorzien en hij wordt op gepakt in het plaatsje Varennes.
 • De grondwet wordt aangenomen

  De grondwet wordt aangenomen
  De grondwet, opgesteld door de nationale vergadering was af. Hierdoor was vrijheid, gelijkheid en broederschap nu in de wet vastgelegd.
 • Frankrijk verklaart oorlog aan Oostenrijk

  Frankrijk verklaart oorlog aan Oostenrijk
  Het gerucht ging dat Oostenrijk Frankrijk wilde binnenvallen om even orde op zaken te zetten. De Fransozen dachten dat aanval de beste verdediging zou zijn en verklaarden Oostenrijk dan maar de oorlog. Frankrijk zou de oorlog snel verliezen.
 • Lodewijk XVI wordt ter dood veroordeelt

  Lodewijk XVI wordt ter dood veroordeelt
  De Franse koning krijgt de schuld van de verloren oorlog met Oostenrijk. Hij wordt ter dor veroordeeld en op de quillotine onthoofd.
 • Period: to

  Terreur

  De periode van Terreur staat in het teken van de quillotine. Alle politieke tegenstanders van Robespierre worden opgepakt en ter dood veroordeelt. Er onstond een waar schrikbeind waarbij in 1 jaar 40.000 mensen werden gedood.
 • Robespierre wordt onthoofd.

  Robespierre wordt onthoofd.
  Robespierre was de belangrijkste leider van de Revolutie. De periode waarin hij de macht had noemen we de Terreur. Zijn dood bleek dan ook een eind aan deze periode.
 • Period: to

  Directoire

  Na de terreur volgden er verschillende staatsgrepen. Bovendien was Frankrijk ook nog steeds in oorlog met verschillende buurlanden. Het land raakte door deze zaken in een economische crisis. In 1799 greep Napoleon de macht, hij maakte een einde aan de directoire.
 • Napoleon grijpt de macht

  Napoleon grijpt de macht
  Napoleon maakt een eind aan de directoire. Hij voert belangrijke vernieuwingen door. Hij maakte een burgerlijk wetboek waarin alle rechten en plichten van de mensen beschreven stonden. Ook boekt hij veel militaire successen waardoor Frankrijk steeds meer Europese gebieden verovert.
 • Napoleon kroont zichzelf tot keizer

  Napoleon kroont zichzelf tot keizer
  Napoleon kroont zichzelf tot keizer van Frankrijk. De franse revolutie is nu letterlijk terug bij af. In 1793 de koning onthoofd kregen de fransen in 1804 er een keizer voor terug
 • Napoleon onderneemt veldtocht naar Rusland

  Napoleon onderneemt veldtocht naar Rusland
  Napoleon verklaart Rusland de oorlog. Aanvankelijk lijkt de aanval spoedig te verlopen.
 • Napoleon wordt bij Leipzig verslagen

  Napoleon wordt bij Leipzig verslagen
  Nadat de Russische- weersomstandigheden en soldaten De Fransen richting het westen hadden verdreven werd Napoleon door Russische, Oostenrijkse en Pruisische verslagen. Napoleon wordt verbannen naar Elba. Hij slaagt er echter in te ontsnappen en terug te keren naar Parijs waar hij opnieuw de macht greep.
 • Na een regeer periode van 100 dagen wordt Napoleon verslagen bij Waterloo

  Na een regeer periode van 100 dagen wordt Napoleon verslagen bij Waterloo
  Na een regering van 100 dagen wordt Napoleon definitief verslagen in de slag bij Waterloo. Hij wordt nu verbannen naar st. Helena, een eiland voor de afrikaanse kust. Hier sterft Napoleon in 1821 aan maagkanker.