ESPANYA segle XIX

 • NAIXEMENT CARLES IV

  NAIXEMENT CARLES IV
  Pares: Carles III d'Espanya, Maria Amàlia de Saxònia
  Cònguye: Maria Lluïsa de Borbó-Parma
  Fills: Ferran VII d’Espanya, +10
  Biografia: Cinquè monarca de la Casa de Borbó. Va rebre una educació a l'ús de les Corts de l’època, va aprendre diversos idiomes (francès, italià i espanyol) i va ser un gran aficionat a la música i l’art.
  Dades: Va enfrontar a Espanya conta la França revolucionària en la Guerra de la Convenció (1794-1795) i va ser finalment derrotat.
 • NAIXEMENT FERRAN VII

  NAIXEMENT FERRAN VII
  Pares: Carles IV d'Espanya i María Luisa de Parma
  Cònguye: Maria Cristina de Borbó-Dues Sicílies, +3
  Fills: Isabel II d'Espanya, +3
  Biografia: va patir durant la seva infantesa algunes malalties de certa gravetat. La seva educació va estar encomanada a clergues, que li van imposar un règim de vida molt estricte.
 • GUERRA DE LA CONVENCIÓ

   GUERRA DE LA CONVENCIÓ
  Fou un episodi de les Guerres de la Revolució Francesa, un conflicte bèl·lic en què s'enfrontaren el Regne d'Espanya i la República Francesa, entre el 1793 i el 1795.
  Carles IV va enfrontar a Espanya conta la França revolucionària i va ser finalment derrotat.
 • TRACTAT DE FONTAINEBLEAU

  TRACTAT DE FONTAINEBLEAU
  Acord secret entre l'Espanya del rei Carles IV de Borbó i la França imperial de Napoleó Bonaparte. Signat el 27 d'octubre de 1807.
  Objectiu: permetre el pas de les tropes franceses per terres espanyoles per atacar Portugal.
  Causes: Napoleó estableix el bloqueig continental.
  Conseqüències: En permetre el pas els francesos a Espanya, moltes tropes es van quedar al país (en comptes d’anar cap a Portugal com havien acordat). I seguidament, van començar a ocupar algunes ciutats d’Espanya.
 • INICI GUERRA DEL FRANCÈS

  INICI GUERRA DEL FRANCÈS
  Resum: fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès. S’inicià amb l’entrada de les tropes napoleòniques. Va acabar amb el retorn de Ferran VII d’Espanya al poder.
  Conseqüències: El ressentiment de la població va donar lloc a nombrosos incidents i episodis de violència que va conduir a generar un conflicte amb un important component de Guerra Civil en l'àmbit espanyol entre afrancesats i patriotes.
  Bàndols: Espanya, Regne Unit i Portugal vs Imperi francès.
 • CORTS DE CADIS

  CORTS DE CADIS
  Fundació: 24 de setembre de 1810
  Definició: Assemblea constituent celebrada en la ciutat espanyola de Cadis (Andalusia) des del 1810 a 1814 durant la Guerra de la Independència d'Espanya.
 • CONSTITUCIÓ DE CADIS (LA PEPA)

  CONSTITUCIÓ DE CADIS (LA PEPA)
  Definició: Fou una carta (resposta del poble espanyol a les intencions invasores de Napoleó Bonaparte) del Regne d’Espanya promulgada per les Corts Generals reunides en Cadis. Va provocar limitar el poder de la monarquia, l'abolició del feudalisme, la igualtat entre peninsulars i americans i va finalitzar la Inquisició espanyola.
  Llibertats civils: llibertat d‘impremta, llibertat d’indústria, dret de propietat, llibertat d’expressió, llibertat a la educació
 • INICI SEXINNI ABSOLUTISTA

  INICI SEXINNI ABSOLUTISTA
  Napoleó és derrotat a Europa. Llavors es produeix el període conegut com a Restauració, tornant-se a instaurar els règims absolutistes a Europa.
 • FINAL DE LA GUERRA DEL FRANCÈS

  FINAL DE LA GUERRA DEL FRANCÈS
 • DEFUNCIÓ CARLES IV

  DEFUNCIÓ CARLES IV
  Carles i la seva dona van morir exiliats a Roma.
 • FINAL DE SEXINNI ABSOLUTISTA

  FINAL DE SEXINNI ABSOLUTISTA
 • NAIXEMENT ISABEL II

  NAIXEMENT ISABEL II
  Pares: Ferran VII d'Espanya, Maria Cristina de Borbó-Dues Sicílies.
  Cònguye: Francesc d'Assís de Borbó
  Fills: 12
  *Biografia: Va ser anomenada reina amb només tres anys, després de la mort del seu pare. El que va fer que la regència fos assumida per la seva mare. Se la coneixia com «la de les Tristes Destinacions» o «la Reina Castiza». Va ser obligada a contreure matrimoni als setze anys amb el seu cosí Francisco d'Assís de Borbó.
 • PRAGMÀTICA SANCIÓ

  PRAGMÀTICA SANCIÓ
  Definició: norma o disposició legal promulgada per un rei que afecta aspectes fonamentals de l'estat. S'acostuma a identificar-les per la data en què foren decretades.
  Història: Les guerres carlistes va haver-hi els carlins: donaven suport al País Basc, Navarra i part de Catalunya. Isabel II va implantar el liberalisme i monarquia parlamentària. No va haver-hi molts drets de llibertat. Més participació política. Els isabelins eren liberals i donaven suport a la burgesia.
 • MORT DE FERRAN VII

  MORT DE FERRAN VII
 • INICI LIBERALISME ESPANYA

  INICI LIBERALISME ESPANYA
  La configuració de l'Estat liberal es va anar gestant durant el regnat d'Isabel II (1833-1868), període el que es produeix més una successió accidentada d'intents de definir-lo de maneres més o menys liberals.
 • DESAMORTITZACIÓ DE MENDIZÁBAL

  DESAMORTITZACIÓ DE MENDIZÁBAL
  Definició: procés governamental de comercialització de terres i béns propietat de l'Església catòlica.
  Estratègia: expropiació de tota mena de terres eclesiàstiques per després vendre-les. Recursos que es van fer servir per finançar la guerra carlina i posteriorment es van enfocar en les propietats municipals.
  Objectius: obtenir capital per a la guerra davant dels carlins.
  Conseqüències: privatització de la propietat de la terra i la generació de riquesa per a l'Estat i la burgesia.
 • NAIXEMENT ALFONS XII

  NAIXEMENT ALFONS XII
  Pares: Isabel II d'Espanya, Francesc d'Assís de Borbó
  Cònguye: Maria Cristina d'Habsburg-Lorena, Maria de la Mercè d'Orleans
  Fills: 5
  Biografia: Va rebre el títol de príncep d'Astúries després del seu naixement. Amb l'inici del seu regnat va acabar la Primera República i va començar el període Restauració.
  El seu regnat va consistir a consolidar la monarquia i l'estabilitat institucional, Va guanyant-se el sobrenom del «Pacificador».
 • LA PRIMERA REPÚBLICA

  LA PRIMERA REPÚBLICA
  Definició: Fou un règim polític vigent a Espanya des de la seva proclamació per les Corts quan el pronunciament del general Martínez Campos va donar lloc a la restauració de la monarquia borbònica. Els republicans defensen el seu acord programàtic defensa la "necessitat de recuperar la dignitat d'una acció política basada en la radicalitat democràtica; en els principis republicans d'igualtat, llibertat, fraternitat i laïcitat". Només va durar nou mesos. Van fracassar en la república.
 • CACIQUISME (1874-1902)

  CACIQUISME (1874-1902)
  El caciquisme és un sistema social i polític en el qual existeixen formalment les institucions de la democràcia parlamentària (com les eleccions o els partits polítics). La pràctica el poder real es troba en mans de les persones (cacics) que posseeixen major influència econòmica i social en cada localitat, comarca o regió.
 • BIPARTIDISME (1881-1923)

  BIPARTIDISME (1881-1923)
  Consistia en dos grans partits polítics, el Conservador i el Liberal que establien un recanvi polític de forma pacífica, anomenat TURNISME POLÍTIC, el partit del govern devia cedir el poder quan perdia la confiança de les Corts o del Rei perquè passés a governar l'altre partit que respectaria l'obra legislativa dels seus antecessors (tot i que implantés una nova línia política)
 • DEFUNCIÓ ALFONS XII

  DEFUNCIÓ ALFONS XII
  Va morir molt jove, a l'edat de 28 anys arrodonits).
 • DEFUNCIÓ ISABEL II

  DEFUNCIÓ ISABEL II