EL SEGLE XIX I PRINCIPIS DEL XX: ESPANYA

 • Carles IV

  Carles IV
  Portici, Regne de Nàpols va ser príncep d'Astúries ( al 1759 - 1788) i Rei d'Espanya ( al 1788 - 1808) després de la mort del seu pare Carles III d'Espanya.
 • Period: to

  El regnat de Carles IV

  Carles IV era un monarca no gaire interessat en els afers del govern.
  L'esclat de la Rebolució Francesa va provocar que Espanya tanqués les fronteres amb França par a evitar que les idees revolucionaries s'estenguessin pel seu territori, sobretot des que Manuel Godoy es va fer càrrec del govern espanyol.
 • Manuel Godoy

  Manuel Godoy
  Gentilhome, polític espanyol i favorit reial. Va ser el Primer Ministre durant el regnat de Carles IV i reconegut com a Príncep de la Pau. Va ser duc d'Alcúdia i duc de Sueca.
 • Period: to

  Regnat de Napoleó Bonaparte

  Va crear el primer imperi francés, va intentar conquistar tota Europa sense gran èxit, encara que va guanyar moltes campanyes militars.
  Es considerat un dels millors estrategues militars de la història.
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  Es va signar amb Napoleó. Va permetre el pas de les tropes franceses per la Península.
 • Castell de Fontainebleau

  Castell de Fontainebleau
  És on es va firmar el tractat. En el tractat s'estipulava que les províncies de Minho i Douro serien per al rei d'Etrúria, nét de Carles IV.
 • Motí d'aranjuez

  Motí d'aranjuez
  Va ser una revolta popular originada durant el regnat de Carles IV que va comptar amb el suport de Ferran (príncep d'Astúries).
 • Josep Bonaparte

  Josep Bonaparte
  També anomenat de forma despectiva Pepe Botellas, li deien així per la seva adicció a l'alchol. Va ser rei de Nàpols (1806-1808) i rei d'Espanya (1808-1813).
 • Batalla de Bailen

  Batalla de Bailen
  Es van enfrentar 27.000 soldats espanyols contra 20.000 francesos a Jaen. El bàndol espanyol va sortir guanyador. La primera derrota va ser a camp obert del Imperi Napoleònic, i es van cobrar la vida de 2.000 soldats francesos, mentres els altres 18.000 soldats van ser empresonats.
 • Batalla del Bruc

  Batalla del Bruc
  Van ser dos enfrentaments que van tenir lloc entre les tropes espanyoles i franceses en l'intermediació de la localitat barcelonesa.
  En el primer enfrentament van organitzar l'acció del Bruc, i en la segona con ja estaven fortificats els van recibir amb un nutrit de foc artiller.
  Aquesta batalla va ser una gran derrota per l'exercit frances.
  També existeix una llegenda anomenada: el timabler del bruc.
 • Les guerrilles

  Consistien en accions aïllades en què el factor sorpresatenia un paper molt important. Petits grups armats, aprofitant-se del coneixement del terreny, paraven emboscades als soldats francesos. La guerr de guerrilles és un guerra de desgast, a llarg termini, en que es busca desmoralitzar a l'enemic. La majoria des gerillers provenien de classes populars.
 • Period: to

  Els afrancesats

  Eren una minoria d'espanyols seguidors de les idees de la il·lustració convençuts de que les idees revolucionàies ajudarien en el progrés d'Espanya.
 • Period: to

  La guerra del francés

  La Revolució Francesa va provocar que Espanya tanqués les fronteres amb França per evitar que les idees revolucionàries s'expandisin. Encara i així l'actual monarca permet que les tropes franceses avancin pel territori espanyol amb la condició que Espanya adquireixi part de Portugal.
  Davant l'asentament dels soldats Francesos a Espanya, el poble Espanyol comença una guerra contra els Francesos l'any 1808.
 • Period: to

  Agustina d'Aragó

  A la ciutat de Saragossa, que patia el primer setge pels francesos dins del context de la Guerra del Francès (1808-1814), Agustina era voluntària junt amb altres dones fent la feina de la rereguarda. Enmig de la resistència una granada va fer explotar la munició i matà els artillers, fet que va possibilitar que els francesos es poguessin aproximar. Agustina va decidir disparar el canó i aquests es van retirar.
 • L'alcalçament a Madrid

  L'alcalçament a Madrid
  La població es va alçar contra les tropes franceses. Van lluitar amb armes que anaven improvisant. La represió que va seguir els fets va ser molt dura.
 • Period: to

  El setge a Saragossa

  Va ser causat durant la guerra del francés.
  Saragossa va patir dos setges i en el primer va destacar Agustina d'Aragó. A conseqüència de tot el que va passar el dos de maig es va enviar un exèrcit per restablir el control de la ciutat.
 • El setge a Girona

  El setge a Girona
  Va ser el primer atac que va rebre Girona per part dels Francesos, va durar 8 dies.
  El principal atac es va produir a la Plaça de Girona, que malgrat la superioritat numèrica, Francia va haver de retirar-se després de sofrir 300 baixes.
 • Les juntes locals

  Eren directrius que s'habien de seguir coordinades per una Junta Suprema Local.
 • Constitució

  Constitució
  Defenia la sobirania nacional, la igualtat entre ciutadans, la separació de poders i el dret a l'educació.
 • Batalla dels Arapiles

  Batalla dels Arapiles
  Va ser un conflicte armat que va confrontar Portuguesos, Britànics i Espanyols contra Francia a Salamanca.
  El resultat va ser favorable a Espanya.
 • Batalla de Vitòria

  Batalla de Vitòria
  Es va lliurar al País Vasc. La batalla va confrontar Espanya, Portugal i Gran Bretanya contra l'imperi Francès. Es va concluir amb una decisiva victòria espanyola i aliada sobre els francesos.
  Es considera la victoria definitiva i l'expulsió dels francesos de la península.
 • Corts de Cadis

  Corts de Cadis
  Aquestes juntes tenen com a objectiu defensar-se de la invasió francesa i omplir el buit de poder. Eren compostes per militars, representants de l'alt clergat, funcionaris i professors, tots ells conservadors. Al setembre atorgaren la suprema direcció a la Junta Suprema Central.