EL SEGLE XIX ESPANYOL

Timeline created by ASoler IES Pla
In History
 • Period: to

  El regnat de Carles IV

  El període revolucionari va coincidir amb el regnat de Carles IV a Espanya, un monarca no gaire interessat pels afers de govern.
 • El tractat de Fontainebleau

  El tractat de Fontainebleau
  Godoy va governar de manera ambigua: lluitava amb França i hi pactava . Va signar amb Napoleó i va permetre el pas de les tropes franceses per la Península.
 • Batalla de Bailén

  Batalla de Bailén
  Va representar una severa derrota per a Napoleó que va suposar el confinament dels soldats presoners a l'illa de Cabrera, on van viure en males condicions
 • L'alçament del 2 de maig de 1808 a Madrid

  L'alçament del 2 de maig de 1808 a Madrid
  La població de Madrid s'alçés contra les tropes franceses lluitant amb armes improvisades. La repressió que va seguir els fets va ser molt dura.
 • Motí d'Aranjuez

  Motí d'Aranjuez
  El malestar s'havia generalitzat a Espanya i Godoy va ser assenyalat el culpable de la situació. Ferrna VII va obligar a abdicar el seu pare i a destituir el primer ministre.
 • Period: to

  La guerra del Francès

  L'esclat de la Revolució Francesa provoca que Espanya tanqui les fronteres amb França, Manuel de Godoy s'encarregava del govern espanyol
 • Period: to

  Els steges

  Algunes ciuats van oposar-se a la presència dels exèrcits francesos i els van negar l'entrada. La resposta va ser sometre-les a setges llargs i cruents. Saragossa en va patir dos, on es va destacar la figura d'Agustina d'Aragó.
 • Period: to

  Les guerriles

  Consistien en accions aïllades en què el factor sorpresa era molt important. Petits grups d'homes armats, aprofitant-se del coneixement del terreny, paraven emboscades als francesos. La majoria de guerrillers eren de les classes populars, encara que també n'hi havia de l'Església i la noblesa.
 • Period: to

  Josep Bonaparte, rei d'Espanya

  Napoleó va obligar la família reial a traslladar-se a Baiona i allà els va forçar a abdicar a favor d'ell mateix. Napoleó va anomenar al seu germà Josep Bonaparte, rei d'Espanya.
 • Period: to

  Independència de la Plata

  Les revoltes es van iniciar a l'Argentina (1810) que es van estendre per Paraguai i Uruguai (1811) on l'independència no va quedar garantida fins la victòria de San Martín a Chacabuco (1817). Bolívia va ser un dels últims països en alliberar-se (1825).
 • Les Corts de Cadis

  Les Corts de Cadis
  La Junta Suprema va convocar les Corts de Cadis amb la finalitat de dotar Espanya d'una constitució. Van aprobar una de les constitucions més liberals i avançades.
 • La Constitució de 1812

  La Constitució de 1812
  Reconeixia la sobirania nacional, la igualtat entre els ciutadans, la separació de poders i el dret a l'educació, entre d'altres. Espanya passava a ser una monarquia constitucional. Quan Ferran VII va tornar de l'exili, la va abolir
 • Batalla de Vitòria

  Batalla de Vitòria
  Les tropes aliades, encapçalades, pel britànic Wellington, van vèncer l'exèrcit francès en el que es considera la retirada definitiva de la Península.
 • Independència de Nova Espanya

  Independència de Nova Espanya
  Els diferents grups insurgents van aconseguir l'Independència. El país resultant va tenir greus problemes de governabilitat i va acabar dividit en molts petits estats, sobretot a l'Amèrica Central.
 • Independència de Nova Granada

  Independència de Nova Granada
  Simón Bolívar va ser l'artífex de la independència. Malgrat els seus intents de fer una confederació (la Gran Colòmbia), el virregnat va quedar dividit en tres estats: Veneçuela, Colòmbia i Equador.
 • Independència del Perú

  Independència del Perú
  Va ser el més emblemàtic per a les autoritats espanyoles. La batalla d'Ayacucho va posar fi a la dominació espanyola al Perú.
 • Conseqüències de la Indepèndència

  Conseqüències de la Indepèndència
  Les colònies iberoamericanes van actuar seguint els seus interessos i van posar fi al procés d'aculturació.
  -Va desaparèixer la idea d'una gran confederació amb una fragmentació i la rivalitat entre els territoris.
  - L'administració dels nous estats caeu en mans de cabdills militars.
  - El colonialisme espanyol va ser substituït pel colonialisme comercial.
 • La mort de Ferran VII

  La mort de Ferran VII
  Va esclatar a Espanya un conflicte dinàstic entre els partidaris de Carles, a l'entorn del qual es van aglutinar les forces més reaccionàries del país, i els partidaris d'Isabel, filla de Ferran VII, en qui els liberals dipositaven les seves esperances per a fer un país més modern
 • Period: to

  El regnat d'Isabel II

  Va estar farcit de canvis de governs, de constitucions, cops d'estats militars i de tot tipus de tensions que van impedir la consolidació d'un règim liberal similar als que havien triomfat a Europa.
 • Period: to

  Divisó entre carlins i liberals

  Va desembocar en una guerra civil que va acabar amb la victòria dels isabelins. Els carlins no es van donar per vençuts i van continuar lluitant per imposar un règim absolutista.
 • Period: to

  El Sexenni democràtic

  Un nou pronunciament militar pels generals Prim i Serrano, va enderrocar la monarquia. Es pretenia accelerar les reformes i crear un país democràtic. Es va intentar des d'una monarquia fins a una República.
 • La Primera República

  La Primera República
  No va durar ni un any i es va veure desfilar 4 presidents. Gran part del fracàs de la República s'explica per les diferències entre els partidaris d'un estat centralista i els que volien aplicar el model federalista
 • Cop d'estat de Pavía

  Cop d'estat de Pavía
  Va preparar el terreny al retorn dels Borbó. Havia encarregat un govern de concentració al general Serrano, que no va poder salvar la República.