El segle XIX a Espanya

 • Tractat de fontainebleau

  Tractat de fontainebleau
  El tractat de Fontainebleau va ser un tractat entre el regne d’Espanya i el Primer Imperi Francés per a repartir-se Portugal. Segons aquest, Espanya deixaría passar a França cap a Portugal per a envair-lo i després repartir-se’l entre els dos signants. Es va signar el 27 d’Octubre de 1807.
  Des d’un principi, Napoleó no tenia cap intenció de complir amb la seva part del tractat. Aprofitant que l’exèrcit espanyol no havia d’aixecar armes per ordre reial, Napoleó va conquerir tota la península.
 • Period: to

  Guerra del Francès

  Aquest conflicte forma part de les guerres Napoleòniques una sèrie de guerres iniciades el 1808 en les que França i Espanya declaren la guerra a Portugal, aliat del Regne Unit en la seva disputa d’interessos econòmics i colonials amb l’Imperi Britànic. En el desenvolupament del conflicte Napoleó pretenia, instal·lar al seu germà Josep Bonaparte en el tro espanyol després de les abdicacions de Baiona. La guerra va acabar el 1814 amb el retorn de Ferran VII d’Espanya al poder.
 • Motí d'Aranjuez

  Motí d'Aranjuez
  La situació al regne d’Espanya era de molta tensió, amb el descontent general cap a les accions reials i l’ocupació de les tropes franceses a vàries ciutats importants. Els reis i consellers reials es van moure a Aranjuez amb la idea d'embarcar cap a les Amèriques. El 17 de març de 1808, un grup de gent van assaltar el palau de Manuel Godoy. El motí acaba amb l’abdicació del rei Carles IV cap al seu fill Ferran VII, el príncep d’Asturies i responsable de la situació.
 • Capitulacions de Baiona

  Capitulacions de Baiona
  Napoleó, fent us de la seva inteligència, va aconseguir fer-se amb al poder d’espanya quasi sense utilitzar la violència. Primer va ocupar Espanya amb les seves tropes fent servir el Tractat de Fontainebleau. Aprofitant el motí d’Aranjuez i la confusió entre els membres de la Corona, va fer abdicar primer a Carles IV i després a Ferran VII. El seu germà, Josep I Bonaparte, va esdevenir rei d’Espanya.
 • Corts de cadis

  Corts de cadis
  En els primers anys del regnat de Josep Bonaparte, hi va haber diverses revoltes en les que es creaven juntes provincials. Aquestes juntes finalment es van organitzar en una sola, la Junta Central. La Junta Central es va retirar a Càdis. Tenia les seves corts però només ciutadans amb un nivell de renta alt participaven. En 24 de setembre de 1810 les corts de Cadis es van declarar com a poder constituyent de la nació. El 19 de març de 1812 les corts van aprovar la Constitució de 1812.
 • Desamortització de Mendizàbal

  Desamortització de Mendizàbal
  La desamortització de Mendizàbal va ser un procés en el qual la corona va treure proprietats a l’esglèsia. Va estar promuguda per els liberals, a més que la corona la veia com una forma de guanyar més riqueses. L’Ésglesia mai va ser recompensada per la expropiació i molt monasteris mai van tornar a ser el que eren per aquest motiu.
 • Pragmàtica sanció

  Pragmàtica sanció
  Pragmàtica sanció
  Una pragmàtica sanció es aquella norma imposada per un rei que modifica aspectes fonamentals del estat. La pragmàtica sanció de 1830, aprovada per Ferran VII, va promulgar una altra pragmàtica sanció de 1789 aprovada per Carles IV i que mai va ser posada en pràctica. Aquesta annul·lava en reglament de succesió de 1713 que impedia que una dona accedís al tron. Amb la nova reforma, una dona podia regnar en cas de no tenir germans varons
 • Crisi del 1867

  La crisi del 1867 va ser la primera crisi financiera a Espanya. Va ser causada en part per la crisi de l’indústria textil catalana causada per la guerra a nordamèrica, però la principal causa va ser les pèrdues de les companyies ferroviàries, que van fer caure els bancs i societats de crèdits. A més de la crisi financiera que afectava als grans homes de negocis, les collites no van ser bones durant aquells anys i els camperols tenien gana.
 • "La Gloriosa"

  "La Gloriosa"
  La revolució de 1868, o gloriosa, va ser un alçament militar per part dels generals de l’exèrcit contra Isabel II. Va començar amb l’alçament de l’armada a cadis el dia 18 de setembre i ràpidament es va estrendre per Espanya. El dia 28 de setembre hi ha haver-hi una batalla decisiva a Alcolea, Còrdova, que va proclamar la victòria als revolucionistes. El dia 30 de sentembre Isabel II abandonava Espanya.
 • Period: to

  La primera república

  La primera república va ser un règim establit a Espanya entre l’11/2/1873 i el 29/12/1874. Va ser proclamada després de l’abdicació d’Amadeu I.