Antic règim

Eix Cronològic Antic Règim

 • Period: 1000 to

  L'Antic Règim

  L'Antic Règim és el conjunt de relacions socials, econòmiques i polítiques que caracteritzaven les societats de l’Europa occidental entre els segles XV i XVIII.Els revolucionaris francesos van emprar el sistema de govern anterior a la Revolució francesa de 1789, la monarquia absoluta de Lluís XVI, i que es va aplicar també a la resta de les monarquies europees amb un funcionament similar; posteriorment.
 • Period: to

  Revolució Anglesa

  La revolució anglesa va ser una guerra civil que va tenir lloc a Anglaterra entre 1642 i 1651. Durant aquests enfrontaments es van veure les cares les forces del Parlament, comanades per Oliver Cromwell, contra l’exèrcit realista amb Carles I al capdavant.
 • Period: to

  Montesquieu

  Nom amb què és conegut Charles-Louis de Secondat, baró de La Brède i de Montesquieu, filòsof i jurista francès.
  Fill d’una família pertanyent a l’antiga noblesa, educat a Juilly, féu estudis de dret a la Universitat de Bordeus i fou rebut com a conseller al parlament el 1714.
 • Rousseau

  Rousseau
  Jean-Jacques Rousseau nascut a Ginebra, Suïssa, va ser un dels principals filòsofs del segle de les llums en llengua francesa, tanmateix les seves idees i el seu caràcter l'oposaren sovint a altres il·lustrats i als ideals del movime
 • Guerra de Successió

  Guerra de Successió
  Al 1700 Carles II va mirir sense descendencia, aixova donar a una lluits per el regnat de Castella i Aragó entre Arxiduc Carles d'Austria i Feli de Borbó.
  Finalment aquesta lluita la va guanyar Felip que posteriorment va parar a ser Felip V. El 11 de septembre el 1714 va caure Barcelona l'últim territori de la Corna d'Aragó
 • Period: to

  Despotisme il·lustrat

  El despotisme il·lustrat és un concepte polític sorgit durant la segona meitat del segle XVIII a Europa característic de les monarquies absolutistes i sistemes de govern de l'Antic Règim influenciat per les idees de la Il·lustració, segons les quals les decisions humanes són guiades per la raó.
 • La revolució americana

  La revolució americana
  La Revolució Americana va ser un conflicte entre les Tretze Colònies britàniques a Amèrica del Nord i la seva metròpoli. D'aquest procés sorgiria una nova nació, segons el que va establir la Constitució dels Estats Units d'Amèrica. La Revolució Americana tingué un gran nombre d'idees i esdeveniments que finalment conduïren a una separació política i social de les possessions colonials de tal manera que es passà d'una nació fusionada a partir de colònies individuals a una nació independent.
 • La constitució americana

  La constitució americana
  La Constitució dels Estats Units és el document de govern i la llei suprema dels Estats Units d'Amèrica. La seva redacció va finalitzar el 17 de setembre del 1787 per la Convenció Constitucional a Filadèlfia, Pennsilvània, i després va ser ratificada pels delegats que representaven els pobles dels tretze estats.
 • Declaració dels drets de l'home i el ciutadà

  Declaració dels drets de l'home i el ciutadà
  La Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà és un dels documents fonamentals de la Revolució Francesa.Aquesta declaració defineix un conjunt de drets individuals i col·lectius. Va ser adoptada el 26 d'agost de 1789 per l'Assemblea Nacional Constituent francesa com a primer pas per redactar una Constitució.
 • La il·lustrció

  La il·lustrció
  La Il·lustració és un corrent filosòfic, polític i social europeu que va aparèixer al Regne de França, al Regne Unit i a Alemanya a finals el Segle XVII. Al llarg d'aquest segle, l'impuls demogràfic i econòmic i l'eclosió del pensament il·lustrat van obrir les portes a una època de revolucions, la Revolució Francesa i per la Revolució Industrial. El nom en diferents llengües d'aquest moviment fa referència a la raó, identificada amb la llum, ideal i guia dels individus de l'època.
 • Period: to

  La Revolució Francesa

  La Revolució francesa ha estat sens dubte un dels esdeveniments més importants de la història moderna. Va ser un període de la història de França (des de la formació dels Estats Generals, 5 de maig de 1789, fins al cop d’estat del 18 de brumari, 1799) que provocà la caiguda de l’Antic Règim i la presa del poder polític per part de la burgesia.
 • La declaració dels drets de la dona i de la ciutadana

  La declaració dels drets de la dona i de la ciutadana
  La Declaració dels drets de la dona i de la ciutadana és un text jurídic francès que exigeix la plena assimilació legal, política i social de les dones, Els drets de la dona,eren adreçats a la reina. Fou el primer document a evocar la igualtat jurídica i legal de les dones respecte als homes; la Declaració dels drets de la dona i de la ciutadana fou redactada per tal de ser presentada a l'Assemblea nacional el 28 d'octubre del 1791 per ser-hi adoptada.
 • Period: to

  L'Època del Terror

  El Regne del Terrorva ser un període de la Revolució Francesa en què les lluites entre faccions polítiques rivals aixo va donar a execucions massives a la guillotina. Iniciat amb les Massacres del 2 de setembre. La fi del Terror va venir amb el cop del 9 de termidor de l'Any II (27 de juliol de 1794), en què Robespierre, Saint-Just i d'altres dirigents del Terror acabaren condemnats a mort i executats.
 • Period: to

  L'imperi napoleònic

  El 1804, per la Constitució de l’any XII, ratificada novament per un plebiscit en el qual va rebre una majoria aclaparadora, Napoleó Bonaparte va convertir-se en l’emperador dels francesos amb el nom de Napoleó I. Així, el nou emperador va ser consagrat, el 2 de desembre d’aquell any, pel propi Papa, Pius VII, a la Catedral de Notre Dame de París.
 • Period: to

  Guerra del francés

  La Guerra del Francès fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclogué el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder. Fou provocada per la pretensió de Napoleó d'instal·lar el seu germà Josep Bonaparte en el tron espanyol després de les abdicacions de Baiona.
 • Period: to

  La emansipació d'Hispanoamèrica

  L'emancipació d'Hispanoamèrica va entrar en la seva fase inicial en 1810, quan es van formar diferents juntes revolucionàries i es va deposar a governants espanyols. Tot i que els realistes van aconseguir sufocar a la majoria d'aquestes rebel·lions, José de San Martín i Simón Bolívar, ia Mèxic a Vicente Guerrero i Agustín d'Iturbide, els qui van aconseguir en la dècada de 1820 la independència d'un vast territori que s'estenia de Xile a Mèxic.
 • La primera Constitució Espanyola

  La primera Constitució Espanyola
  La Constitució de 1812 o Constitució de Cadis va ser la norma fonamental de la Monarquia espanyola redactada per les Corts de Cadis el 1812, reunides a Cadis, sota l'assetjament dels francesos. Va ser de caràcter liberal i va ser coneguda com "La Pepa",La constitució establia la monarquia constitucional, la separació de poders, la limitació del rei.
 • Period: to

  Restauració Absoluta

  La Restauració absolutista a Espanya és el període de la història d'Espanya que s'estén entre els anys 1814 i 1833, en el curs del qual es restableix a Espanya la Monarquia Absoluta Borbònica.
 • Period: to

  El Regnat de Ferran VII

  El mes de març de 1814, Ferran VII (el Deseado) torna a Espanya, anul·la la Constitució de Cadis i retorna a l’absolutisme (suprimeix les diputacions i els ajuntaments constitucionals, restableix la Junta Suprema d’Estat i el Règim de Consells, les Audiències i les Cancelleries). L’aliança entre el tro i l’altar restableix els antics patrons de conducta i condueix a Espanya cap a una catàstrofe administrativa, econòmica i social.
 • Revolució del 1830

  Revolució del 1830
  La Revolució de 1830 va ser un procés revolucionari que va començar a París, França, amb l'anomenada Revolució de Juliol o les Tres Glorioses (Trois Glorieuses) jornades revolucionàries de París que van portar al tron ​​a Lluís Felip I de França i van obrir el període conegut com Monarquia de juliol.
 • Period: to

  Isabel II d'Espanya

  Va regnar Espanya com Isabel II entre 1833 i 1868. Filla de Ferran VII. La successió a favor seu en virtut a la Pragmàtica Sanció de 1830 va conduir a la insurgència legitimista del seu oncle Carles Maria Isidre, recolzat pels anomenats carlins. Durant la minoria d'edat d'Isabel, la seva mare Maria Cristina i el general Baldomero Espartero van exercir de regents. Va ser destronada en la Revolució de 1868.
 • Period: to

  Les Guerres Carlines

  Les Guerres Carlines van ser tres guerres que va tindre lloc a Espanya al segle XIX com a expressió militar del moviment polític carlí i que al llarg del segle XIX sostingueren els carlistes (absolutistes), partidaris de Carles Maria Isidre de Borbó i els seus descendents, i els liberals, partidaris d'Isabel II d'Espanya.
 • Revolució del 1848

  Revolució del 1848
  El moviment revolucionari de 1848 va començar a París quan el febrer el govern, cada cop més moderat, corrupte i deslegitimitat socialment, va restringir les llibertats ciutadanes. Un moviment insurreccional va culminar amb l’assalt al palau reial, la fugida del rei Lluís Felip d’Orleans i la proclamació de la Segona República el 24 de febrer.
 • Period: to

  Unificació d'itàlia

  La unificació italiana fou, en sentit estricte, el procés mitjançant el qual, entre 1859 i 1870, foren unificats els diversos estats en què s'estructurava la península Itàlica (i illes del voltant) per tal de crear l'actual Estat italià.
 • Period: to

  Sexenni democràtic

  El Sexenni Democràtic o Sexenni Revolucionari és un període històric del Regne constitucional d'Espanya comprès entre la Revolució de 1868, que suposà la fi del regnat d'Isabel II d'Espanya i la Restauració de la dinastia borbònica el gener del 1875. Aquesta etapa de la història espanyola es pot considerar un fet homòleg a la primavera dels pobles que visqueren les nacions europees; arribada, com molts altres fets o corrents, amb un cert retard a la península.
 • Unificació Alemanya

  Unificació Alemanya
  La unificació alemanya fou un procés polític endegat al segle XIX que va portar a l'agrupació en un únic estat dels diversos estats alemanys, esdevenint l'Imperi alemany.
 • Period: to

  Restauració Borbònica

  La Restauració borbònica fou el període de la Història d'Espanya comprès entre el pronunciament del General Arsenio Martínez Campos el 1874 que posà fi a la Primera República Espanyola, i la proclamació de la Segona República el 14 d'abril de 1931.
  El pronunciament de Martínez Campos el 29 de desembre de l'any 1874 a la ciutat de Sagunt restablí la Monarquia Espanyola i la dinastia borbònica en el fill d'Isabel II, el rei Alfons XII d'Espanya.
 • Les Bases de Manresa

  Les Bases de Manresa
  Les Bases de Manresa, són el document presentat com a projecte per una ponència de la Unió Catalanista davant el consell de representants de les associacions catalanistes, reunits en assemblea a Manresa els dies 25, 26 i 27 de març de 1892.