den kolde krig

By jacobnb
 • atom-bombe over Hiroshima

  atom-bombe over Hiroshima
  Atombomberne over Hiroshima og Nagasaki var de to atombomber, der blev kastet over de japanske byer Hiroshima og Nagasaki den 6. og 9. august 1945 af den amerikanske hærs flystyrker
 • Kup i Tjekkoslovakiet

  Kup i Tjekkoslovakiet
  I Tjekkoslovakiet overtog kommunisterne magten ved et kup i 1948. I Vesten mistænkte man Stalin for at stå bag kuppet, og man frygtede, at der var tale om en sovjetisk overtagelse af kontrollen med de demokratiske lande i Europa.
 • Nato oprettes

  Nato oprettes
  Forsvarsalliancen Nato blev indgået i Washington mellem landene Belgien, Canada, Danmark, Frankrig, Island, Italien, Luxembourg, Holland, Norge, Portugal, Storbritannien og USA. Det skete som følge af Den Kolde Krigs udbrud og de vesteuropæiske landes usikkerhed over for Sovjetunionen
 • Tyskland deles

  Tyskland deles
  I 1949 blev Tyskland delt op i to selvstændige stater. I oktober blev DDR – også kendt som Østtyskland – oprettet i den sovjetiske besættelseszone efter sovjetisk forbillede, og den politiske magt blev monopoliseret hos det kommunistiske parti.
 • Warszawa-pagten

  Warszawa-pagten
  En kommunistisk militæralliance – Warszawa-pagten – blev indgået mellem Sovjetunionen, DDR og de kommunistiske østeuropæiske lande Albanien, Bulgarien, Polen, Rumænien, Tjekkoslovakiet og Ungarn. Pagten var Østens pendant til Nato og blev oprettet delvist som en sovjetisk militær reaktion på Vesttysklands optagelse i Nato i 1955.
 • Berlinmuren bygges

  Berlinmuren bygges
  Berlin var det eneste sted, hvor østtyskere nemt kunne flygte til Vesten, hvilket 3,5 mio. personer havde gjort siden oprettelsen af DDR. Natten mellem den 12. og 13. august 1955 erklærede landene i Warszawa-pagten, at de ville spærre sektorgrænsen i Berlin. Det blev sat i værk samme nat af østtyske styrker. Berlinmuren blev det tydeligste symbol på delingen af Europa i en demokratisk og en kommunistisk del.
 • Cubakrisen

  Cubakrisen
  I 1962 udbrød den såkaldte Cubakrise som følge af, at Sovjetunionen begyndte opstilling af mellemdistance-raketter på Cuba, hvilket var en stor trussel for amerikanernes sikkerhed. Som reaktion anlagde USA en militær flådeblokade og meddelte, at det ville reagere med militær konfrontation, hvis ikke raketterne blev fjernet. Krisen endte efter 13 dage, da den sovjetiske leder Khrusjtjov bekendtgjorde, at installationerne på Cuba ville blive demonteret.
 • Murens fald

  Murens fald
  Berlinmuren, der i årtier havde splittet tyske familier, faldt natten mellem den 9. og 10. november 1989. Det skete efter stærkt pres fra befolkningen og fra politisk side. Murens fald symboliserer kommunismens sammenbrud i Østeuropa og Sovjetunionen samt slutningen på den kolde krig.