Afbeelding tijdbalk

De franse Revolutie en de Verlichting

By Suze
 • Nov 6, 1543

  Boek van Copernicus

  Boek van Copernicus
  Er werd vroeger gedacht dat de aarde de planeet was en dat alle planeten om de aarde heen draaide. Copernicus bewees het tegendeel, hier schreef hij een boek over. Het boek werd pas na zijn dood uitgegeven omdat hij anders vermoord zou worden om zijn ideen. Deze tijd heb ik erbij gezet omdat het een hele belangrijke aanzet was van de wetenschappelijke revolutie.
 • Begin wetenschappelijke revolutie

  Begin wetenschappelijke revolutie
  Er wordt veel nieuwe kennis verzameld, mensen gaan op een andere mannier over de wereld nadenken. Ze gaan over dingen nadenken in plaats van alles te verklaren met god. Rond 1600 begon deze revolutie ongeveer. Er is geen exacte datum voor omdat het natuurlijk niet zo is dat iedereen ineens anders gaat denken.
 • Period: to

  Verlichting en Wetenschappelijke Revolutie

  Suze Berghuis 3.4
 • Verlichting

  Verlichting
  'Na de wetenschappelijke revolutie begon men niet alleen na te denken hoe de wereld in elkaar zat, maar ook hoe mensen eigenlijk behandeld moesten worden, en of het wel goed was dat 1 persoon de macht had. Deze stroming noemen we de verlichting.
 • Begin schrijven eerste Encyclopedie

  Begin schrijven eerste Encyclopedie
  In Parijs begon in 1751 een erg groot project, het schrijven van de eerste encyclopedie. Hierin wilden ze een plublicatie van alle nuttige kennis van de mensheid,
 • Bestorming van de gevangenis, begin Franse Revolutie

  Bestorming van de gevangenis, begin Franse Revolutie
  Door de grote ontevredenheid van het volk wordt in1789 Frankrijk de staatsgevangenis in Basteille door het volk bestormt. Alle gevangenen worden vrijgelaten. Dit was de aanzet voor de Franse Revolutie.
 • Nieuwe grondwet

  Nieuwe grondwet
  Op 14 juni 1791 kwam er in Frankrijk een nieuwe grondwet: Wet Le Chapelier. De koning moest voortaan de wetten uitvoeren die door de nationale vergadering vastgesteld werden.
 • onthoofding Marie Antoinette

  onthoofding Marie Antoinette
  In 1793 wordt ook de vrouw van lodewijk Marie Antoinette onthoofd wegens hoogverraad.
 • terreur

  terreur
  Met de Terreur (lettelijk vertaald schrikbewind) worden de twee periodes in de Franse revolutie bedoeld, De afzetting van de koning en het bestormen van de gevangenis is de eerste periode, en de girondijnse afgevaardigden is de tweede periode.
 • koning Lodewijk XVI wordt onthoofd, Frankrijk wordt een republiek

  koning Lodewijk XVI wordt onthoofd, Frankrijk wordt een republiek
  Op 21 Januari 1992 werd de laatste koning van Frankrijk, koning Lodewijk XVI onthoofd. Het volk was namelijk erg ontevreden over dat de koning alle macht had en veel te veel geld uitgaf. Nadat de koning onthoofd was, werd Frankrijk een republiek.
 • Napoleon komt aan de macht/ einde van de Franse revolutie

  Napoleon komt aan de macht/ einde van de Franse revolutie
  Door een staatsgreep kwam Napoleon aan de macht. Dit wordt als het einde van de franse revolutie gezien.