CRONOLOGIA XIX

 • Cánovas 1701

  Cánovas 1701
  Polític català partidari de Carles d'Àustria durant la Guerra de Successió Espanyola i darrer conseller en cap de Barcelona. Va ser líder del bipartit conservador, volia drets i llibertats més restringides.
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  Va ser un acord secret signat entre el Regne d'Espanya i el Primer Imperi Francès per a repartir-se tota la zona de Portugal.
  Napoleó cercà la cooperació d'Espanya, per on necessàriament havien de passar les tropes franceses. D'ací la signatura secreta del tractat de Fontainebleau (27 d'octubre de 1807), en funció del qual França i Espanya cooperarien en la invasió de Portugal i se'n repartirien les despulles.
 • Josep Bonaparte

  Josep Bonaparte
  El seu germà el va nomenar rei d'Espanya però no de Catalunya, aquest territori es va incorporar al Primer Imperi Francès. La seva arribada a Madrid va ser en plena Guerra de la Independència.
 • Guerra del Francès/ Guerra de la independencia

  Guerra del Francès/ Guerra de la independencia
  La Guerra d'independència va ser un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès va començar amb l'entrada de les tropes napoleòniques i va acabar amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.
 • Corts de Cadis

  Corts de Cadis
  L'Assemblea constituent va ser inaugurada a San Fernando, posteriorment va ser traslladada a Cadis durant la Guerra del Francès.
 • Ferran VII

  Ferran VII
  Absolutisme:
  El rei Fernando VII va tornar a Espanya el 1814 per assumir el tro on hi havia una vacant, i va tornar a decretar la tornada de l'absolutisme amb l'ajut per part de l'exèrcit i el recolzament d'un grup de 69 diputats de la (Cortes de Cadiz).
  I aquest van expressar el seu suport al rei amb la firma dels Manifests dels Perses
 • Pragmàtica sanció

  Pragmàtica sanció
  Va ser aprovada per Ferran VII d'Espanya, va promulgar la Pragmàtica de 1789 que havia estat aprovada per les Corts d'aquell any a instàncies del rei Carles IV.
  Aquella norma legal afecta aspectes fonamentals de l'estat, regulant qüestions com la successió al tron o d'altres.
 • Guerres carlistes

  Guerres carlistes
  Les Guerres Carlines van ser tres guerres que van tenir lloc a Espanya al segle xix com a expressió militar del moviment polític carlí i que al llarg del segle XIX sostingueren els carlistes, partidaris de Maria de Borbó i els seus descendents, i els liberals, partidaris d'Isabel II d'Espanya.
 • Desamortització de Mendizábal

  Desamortització de Mendizábal
  Va ser un llarg procés històric econòmic iniciat a l'estat espanyol el 1798 per Manuel Godoy i tancat ja molt entrat el segle xx
 • Isabel II

  Isabel II
  Filla de Ferran VII i coneguda com «la dels tristos destins», va ser princesa d'Astúries.
  Liberalisme: Son ideologies polítiques, socials i religioses, que s'oposen a l'absolutisme i que afirmen la llibertat de la persona i la supremacia de la iniciativa individual per sobre de la col·lectiva.
 • Espartero

  Espartero
  En esclatar la Guerra del Francès va abandonar la carrera eclesiàstica i va prendre les armes. Des de 1810 va romandre al Cadis assetjat pels francesos, on s'estaven desenvolupant les Corts constituents; allí va realitzar els seus primers estudis militars.
 • Sagasta

  Sagasta
  A ser un enginyer de camins i polític espanyol, membre del Partit Liberal, President del consell de Ministres i President del Govern d'Espanya i reconegut orador. Va ser líder del bipartit liberal, volia més drets i llibertats.
 • Prim

  Prim
  Marquès dels Castillejos i vescomte del Bruch, va ser un militar i polític liberal espanyol del segle XIX que va arribar a ser president del Consell de Ministres.
 • Amadeu de Savoia

  Amadeu de Savoia
  Va ser escollit escollit com a rei d'Espanya, durant el Sexenni Revolucionari, per les Corts espanyoles després de la Revolució Gloriosa, que va expulsar del país a la dinastia Borbó.
  Amadeu mai no va aconseguir guanyar-se la confiança ni del poble ni dels poders de l'Estat i finalment va abdicar, cansat de la impossibilitat de "governar un país tan profundament pertorbat".
 • La Primera República

  La Primera República
  La República va ser proclamada per unes Corts en què no hi havia una majoria de republicans. Les idees republicanes tenien un suport social escàs i comptaven amb l'oposició dels grups socials i institucions més poderosos del país. L'alta burgesia, els alts comandaments de l'exèrcit, la jerarquia eclesiàstica eren contraris al nou règim
 • Guerra de Cuba

  Guerra de Cuba
  Va ser l'última guerra per la independència dels cubans contra el domini espanyol i és potser una de les últimes guerres americanes contra el Regne d'Espanya.
 • Alfons XII

  Alfons XII
  Bipartidisme i Caciquisme:
  Trist ment tota aquesta època va estar marcada per un règim Polític de la restauració que estava clarament marcat per un bipartidisme que excloïa a altres formacions polítiques, com els de caràcter nacionalista o el mateix partit socialista obrer Espanyol. A partir del 1898 la Restauració es caracteritza per la inestabilitat política amb alts i baixos, i causaria:
  Règim polític corrupte caracteritzat pel caciquisme i tolerat per un poble ignorant i sovint passiu