Cronologia del Segle XIX a Espanya

By Ebes
 • Carles IV

  Carles IV
  Fou el príncep d'Astúries i sobretot rei d'Espanya. Era absolutista. Durant el seu reialme va haver la guerra de Convecció i va tenir una rivalitat amb el seu fill. Per veure qui era més digne de la corona, que va finalitzar amb Joan I a la corona.
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  Va ser un tractat fet entre l'Espanya del rei Carles IV Napoleó Bonaparte de 1807. Dona lloc a la invasió militar de Portugal per forces conjuntes franceses i espanyoles i el repartiment del territori portuguès. Per a possibilitar la invasió, la Corona hispana autoritzava el pas de les tropes franceses per territori espanyol.
 • Motí d’Aranjuez

  Motí d’Aranjuez
  Això descriu el fet on, a causa de la revolta de Fernando VII, a Godoy li van treure tots els seus béns i el van destituir també el seu càrrec i a Carles IV el van obligar a abdicar.
 • Capitulacions de Baiona

  Capitulacions de Baiona
  Va ser un fet on Napoleó, en una petita ciutat de França, va obligar a abdicar tant a Carles IV i a Fernando VII, que havien anat per decidir qui mereixia la corona, per posar al seu cosí com a nou rei d'Espanya, Josep I.
 • Guerra del Francès

  Guerra del Francès
  La guerra del francès ve provocada en part per la invasió francesa, però també pel tractat de Fontainebleau, on Espanya acaba amb el cosí de Napoleó com a rei. Enfadats, comencen una gerra on utilitzen la tàctica “guerra de guerrilles i Espanya surt guanyant
 • Ferran VII

  Ferran VII
  Ferran VII, fill de Carles IV, va ser anomenat el desitjat perquè prometia donar al poble més llibertat. Va tenir diputes amb el seu pare per aconseguir la corona. Després de la derrota de Josep I, va controlar el tron. Entre alguns dels seus actes destaca l'anul·lació de la pragmàtica sanció.
 • Josep Bonaparte

  Josep Bonaparte
  Fou el rei d'Espanya després que el seu germà, Napoleó, decidís que seria el rei d'Espanya a Baiona. No va ser benvolgut perquè l'anomenaven de maneres desagradables per una suposada addicció a l'alcohol. Es van aixecar els partits antifrancesos que el 1813, van expulsar a Josep traient-li les seves riqueses i coronant a Ferran VII.
 • Corts de Càdis

  Corts de Càdis
  Assemblea de diputats reunida del 24 de setembre de 1810 al 14 de maig de 1814 a Isla de León (actual San Fernando, prop de Cadis), Cadis i Madrid.
 • Cadis (1812)

  Cadis (1812)
  La constitució de Cadis o també coneguda com “La Pepa”, va ser una constitució que redactava molts drets i llibertats i era contrària a l'absolutisme. Es va crear a causa de la invasió Francesa. Mai es va arribar a implantar.
 • Pragmàtica sanció

  Pragmàtica sanció
  Va ser la resolució presa per les Corts espanyoles seguint una proposta de Campomanes, per la qual hom no feia distinció de sexes en la successió al tron i derogava la llei sàlica.
 • Guerres carlistes

  Guerres carlistes
  Les guerres carlines van sorgir a causa de l'anul·lació per Ferran IV de la pragmàtica sanció. Això va desencadenar en la coronació d'Isabel I, però Carles IV, un primogènit de l'anterior rei que vivia a Països Baixos, va reclamar la corona. Van néixer dos bàndols, els isabelins (més liberals, donat suport a principalment burgesia) i els carlistes (més conservadors, donat suport per camperols i petita burgesia). Acaben guanyant els Isabelins
 • Isabel II

  Isabel II
  Fou la filla de Ferran VII i va regnar a Espanya després que el seu pare anul·les la pragmàtica sanció i es capitulés com a reina, però a causa d'algunes províncies que prefereixen a Carles esclata una guerra. Isabel surt victoriosa aplicant un govern més literalista. Es deia que tenia molts amants. El 1868 és exiliada a França a causa d' una revolució.
 • Espartero

  Espartero
  Fou un militar progressista que volia una reforma. Ho va aconseguir a través d'un aixecament militar. Agafa el poder per la força. Vol aplicar reformes més liberals amb una llibertat econòmica. Catalunya s'oposa així que bombardeja part d'ella.
 • Desamortització de Mendizàbal

  Desamortització de Mendizàbal
  Va ser un succés que ve a causa de la pobresa de la societat després de tantes guerres. L'estat posa en venda les terres de l’església que havien emmagatzemat després de segles. L’estat va obtenir els diners, però les terres les van comprar els burgesos.
 • Prim

  Prim
  Va ser un militar, però també un polític liberalitza que va governar el consell de ministres d'Espanya. La seva figura va ser molt important durant el reialme d'Isabel II perquè ell va ser un personatge importantíssim per la revolució de “La gloriosa”. Va morir infectat a causa de tres trets que van impactar-li quan estava en el seu màxim esplendor polític.
 • Crisi del 1867

  Crisi del 1867
  Va ser una crisi que va ser deguda per la unió d'una crisi financera i un altre de subsistència. La primera va començar per la baixada de les accions de les companyies ferroviàries. Això, sumat ales males collites de 1866 i 1867 va fer que el preu dels aliments bàsics es multipliqués, creant una crisi alimentària.
 • “La Gloriosa”

  “La Gloriosa”
  La gloriosa fou una revolució creada per crisis financeres, del ferrocarril i de les fàbriques tèxtils. Sumat a males collites va crear una revolució on va tenir l'inici del període anomenat Sexenni Democràtic i l'exili de la reina Isabel II.
 • Amadeu de Savoia

  Amadeu de Savoia
  Fou el rei d'Espanya entre 1870 i 1873. S'he li anomenava el rei demòcrata i estava vist com un impulsor de progrés i modernitat. Va ser escollit per les corts Espanyoles perquè portava sang reial. El seu curt regnat va ser, en part, per la mort del seu principal valedor, Joan Prim.
 • La Primera República

  La Primera República
  La primera república dura només nou mesos, ja que va fracassar, per confrontació d’idees. S'intenta un estat descentralitzat, però a caues de la desunió entre els mateixos republicans i un aixecament militar dirigit per Pavia acaba amb la República. Després del fracàs escullen un nou borbó per governar.
 • Cánovas

  Cánovas
  Antonio Cánovas del Castillo fou un polític espanyol. Va ser president del Consell de Ministres. Era el líder del partit conservador. Donava molt poder al rei i llibertat limitada als habitants. Va esdevenir en el principal arquitecte de la Restauració.
 • Alfons XII

  Alfons XII
  Va ser el fill d'Isabel II que es va presentar a Espanya per regnar. Les corts espanyoles ho van acceptar i va iniciar un període de la Restauració perquè havien quedat lluites internes dels anys del Sexenio Revolucionari. Va aprovar la constitució de 1879 i finalitzar amb els últims reductes de les guerres carlines. Durant aquest temps, Alfons XII va implantar el Bipartidisme i caciquisme.
 • Constitució del 1876

  Constitució del 1876
  La constitució del 1876 va començar un cop aconseguida la restauració borbònica. Va ser impulsada per Cánovas. Tractava d'un Estat centralitzat i una monarquia constitucional. Donaven llibertat cultural i també molts drets. Va durar fins a 1931.
 • Guerra de Cuba

  Guerra de Cuba
  A finals del segle XIX només li quedaven a Espanya tres colònies: Cuba, filipines, Puerto Rico. Cuba, en especial, els hi era útil per la producció de sucre, però als cubans no els hi agradaven les seves condicions així que amb l'ajuda d'EEUU van derrotar a Espanya brutalment que el va deixar amb un sentiment d'impotència abans de retirar-se.
 • Sagasta

  Sagasta
  Práxedes Mateo Sagasta Escolar va ser un polític espanyol líder del partit liberal. Volia fer reformes en el sistema actual traient-li poder al rei i fent un sufragi censatari, però una mica més ample. També donant llibertat religiosa i reformant el sistema.