Catalunya i Espanya al segle XIX

Timeline created by Roger Aige Gual.
In History
 • Period: to

  Guerra del Francés

  Va ser un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclogué el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.
 • Period: to

  La Independència de les Colònies Americanes

  La independència de les colònies americanes es va produir en gran mesura per la situació de
  desgovern que es vivia a Espanya, on se succeïren les guerres i els canvis polítics en aquestes
  dècades. Les principals causes van ser:
  -El desig d’emancipació dels criolls
  -També estava molt present l’exemple de la Revolució Americana
  - Els successius canvis polítics a Espanya animaren als opositors polítics a optar per la
  independència.
 • Period: to

  Regnat de Ferran VII

  Durant la Guerra del Francès, el Consell de Regència reuní, el 1810, les Corts de Cadis i es va declarar únic i legítim monarca de la nació espanyola a Ferran de Borbó, deixant sense efecte la cessió de la Corona en favor de Napoleó.
 • Constitució de Cadis

  Constitució de Cadis
  Va ser la norma fonamental de la Monarquia espanyola redactada per les Corts de Cadis el 1812, reunides a Cadis, sota l'assetjament dels francesos. Fou de caràcter liberal i va ser coneguda com "La Pepa". La constitució establia la sobirania en la Nació,la monarquia constitucional, la separació de poders, la limitació del rei, el sufragi universal masculí indirecte, la llibertat d'impremta, la llibertat d'indústria i el dret de propietat, entre altres.
 • Period: to

  Trienni Liberal

  Va ser un període liberal del regnat de Ferran VII, que es va iniciar amb el pronunciament de Riego l'1 de gener de 1820 a Las Cabezas de San Juan, que havia rebut l'encàrrec de dirigir una expedició contra els insurgents de les colònies d'Amèrica.
 • Period: to

  Dècada Absolutista

  És el període que comprèn des de la fi del trienni liberal (1823) fins a la mort de Ferran VII el 1833. Aquesta denominació es deu al fet que fou una època de decadència i ineficàcia governamental.
 • Establiment de l'Estat Liberal

  Establiment de l'Estat Liberal
  La construcció de l'estat liberal a Espanya va començar a partir de la mort, el 1833, de Ferran VII, monarca absolutista. Aquest arribarà fins a la Revolució de 1868. Es narra, doncs, el complex i imperfecte procés de modernització de les estructures socials i de la transformació de l'Estat espanyol en un sentit liberal i constitucionalista.
 • Period: to

  Regéncia Reina Maria Cristina i Espartero

  -La regència d'Espartero va ser un període de la minoria d'edat d'Isabel II d'Espanya, així anomenat perquè el general Baldomero Espartero, després del triomf de la "revolució de 1840" que va posar fi a la regència de María Cristina de Borbó.
  -La regència de Maria Cristina de Borbó constitueix el primer període de la minoria d'edat d'Isabel II d'Espanya durant el qual la seva mare Maria Cristina de Borbó-Dues Sicilias assumeix les funcions corresponents a la Corona.
 • Primera Guerra Carlina

  Primera Guerra Carlina
  Va ser el conflicte civil que va esclatar a Espanya quan va morir el rei Ferran VII i a causa de la seva successió, perquè els absolutistes no acceptaven la seva filla Isabel II d'Espanya
 • La desamortització de Mendizabal

  La desamortització de Mendizabal
  La divisió dels lots es va encomanar a comissions municipals, que es van aprofitar del seu poder per fer manipulacions i configurar grans lots inassequibles als petits propietaris, però sufragables, en canvi, per les oligarquies molt adinerades, que podien comprar tant grans lots com petits.
 • Constitució de 1837

  Constitució de 1837
  La Constitució de 1837 fou obra, en la seva immensa majoria, dels progressistes, però sempre buscant arribar al consens mitjançant un caràcter conciliador.
 • Conveni de Bergara

  Conveni de Bergara
  Conveni firmat entre el general liberal Baldomero Espartero i els generals carlins representants del general Maroto, i que suposà el final de la Primera guerra carlina.
 • Period: to

  Regnat d'Isabel II

  El regnat d'Isabel II d'Espanya és el període de la història d'Espanya en que l'estat es constitueix com una monarquia constitucional després de la mort de Ferran VII de Castella el 1833 i la promulgació de la Constitució espanyola de 1837.
 • Period: to

  Període del conservadorisme

  En el context polític, es denomina conservadorisme opinions i posicionaments, generalment de centredreta i dreta, que afavoreixen tradicions i que són adversos als canvis bruscos considerats com radicals. En el social, els conservadors defensen valors familiars i religiosos. Generalment el conservadorisme s'associa al nacionalisme i el patriotisme.
 • Constitució de 1845

  Constitució de 1845
  La Constitució Espanyola del 1845 era de tendència liberal molt conservadora, que recollia els principis polítics del Partit Moderat: -Sobirania conjunta del rei i de les Corts Generals.
  -Monarquia constitucional amb una clara preponderància del --monarca sobre les Corts Generals.
  -Confessionalitat catòlica de l'Estat.
  -Sistema parlamentari bicameral.
  -Sufragi censatari molt restringit.
 • Period: to

  Segona Guerra Carlina

  Va ser una guerra civil espanyola del segle xix, emmarcada en el context de l'enfrontament originat en el conflicte de successió dinàstica a la corona d'Espanya conegut genèricament com les guerres carlines i que tingué lloc entre el 1846/47 i el 1849.
 • Revolució "La gloriosa" (1868)

  Revolució "La gloriosa" (1868)
  Va ser una sublevació militar amb elements civils que tingué lloc al Regne constitucional d'Espanya el setembre de 1868 i que suposà el destronament i exili de la reina Isabell II i l'inici del període anomenat Sexenni Democràtic.
 • Sexenni Democràtic

  Sexenni Democràtic
  És un període històric de la història d'Espanya comprès entre la Revolució de 1868, que suposà la fi del regnat d'Isabel II d'Espanya i la Restauració de la dinastia borbònica el gener del 1875.
 • Constitució democràtica 1869

  Constitució democràtica 1869
  Va ser la llei fonamental per la qual es va regir l'Estat Espanyol des de la seva promulgació el 6 de juny de 1869, fins a l'abdicació d'Amadeu I i la proclamació de la Primera República, l'any 1873. Aquesta nova constitució fou molt avançada per a la societat espanyola de l'època.
 • Period: to

  Regnat d'Amadeu I de Savoia

  La figura d'Amadeu era vista amb predilecció per la classe progressista espanyola. Fill d'un rei liberal anomenat el Galant Home que havia conduït la Unificació italiana a bon port. Finalment després de moltes discussions, elegit el duc d'Aosta com a rei d'Espanya.Per tot això el seu regnat va durar tres anys. Va abdicar per iniciativa pròpia l'11 de febrer de 1873, tornant a Itàlia on va assumir el títol de duc d'Aosta. A la seva marxa es va proclamar la Primera República Espanyola.
 • Period: to

  Tercera Guerra Carlina

  La Tercera Guerra Carlina fou una guerra civil espanyola que va tenir lloc del 1872 al 1876. El pretendent al tron del Regne d'Espanya Carles VII va cridar a la revolta el 15 d'abril de 1872 i va ser escoltat pel País Basc, Catalunya i també es van aixecar partides a altres llocs.Un dels motius que va empènyer alguns sectors de Catalunya a sumar-se a la revolta, va ser la promesa de restauració de les Constitucions catalanes, abolides pels Decrets de Nova Planta de Felip V (1714).
 • Primera República

  Primera República
  Va ser el règim polític que hi va haver a Espanya des de la seva proclamació per les Corts Generals, l'11 de febrer de 1873, fins al 29 de desembre de 1874, quan el pronunciament del general Martínez-Campos va donar inici a la Restauració borbònica.
 • Period: to

  Regnat d'Alfons XII

  Durant el seu breu regnat, tres són les principals línies d'acció:
  En primer lloc es dóna per conclòs el conflicte, si més no armat, entre el carlisme i l'isabelisme. Acaba la tercera guerra carlina i Alfons és reconegut per amplis sectors del carlisme.
  En segon lloc, s'inicià el conflicte cubà que acabaria l'any 1898 amb la pèrdua de la colònia a favor dels Estats Units.
  En tercer lloc, el seu regnat significà l'inici de la Restauració, de la política bipartidista.
 • Constitució de 1876

  Constitució de 1876
  La Constitució Espanyola de 1876 fou promulgada per Cánovas del Castillo, un cop aconseguida la restauració borbònica. Proclamava la sobirania conjunta del rei i de les Corts Generals i instaurava una monarquia constitucional amb importants atribucions a la Corona i un Estat molt centralitzat. Tot i que fou suspesa per Primo de Rivera, que en va intentar elaborar una de nova sense èxit, estigué en vigència fins a la Constitució Espanyola de 1931.
 • Period: to

  Guerra hispano-americana

  La Guerra Hispano-estatunidenca, Guerra Hispano-americana es va dur a terme entre Espanya i els Estats Units d'Amèrica el 1898. Va ser durant la regència de Maria Cristina, vídua del rei Alfons XII, i va desembocar en la pèrdua de les colònies d'ultramar, és a dir, la meitat de l'imperi colonial espanyol.