Catalunya 1808-1875

By Leros22
 • Period: to

  La guerra del Frances

  La guerra del frances va ser un gran conflicte belic entre espanya i el primer ejercit frances. Va iniciar degut a que Napoleo volia posar al seu germa, Josep Bonaparte, al tron de espanya. Va durar desde el 1808 hasta el 1814.
 • Constitucio "La Pepa"

  Constitucio "La Pepa"
  La Constitució de Cadiz, que va ser aprovada el 19 de març de 1812, festivitat de Sant Josep, coneguda com la Pepa, és la primera Constitució pròpiament espanyola.
 • Period: to

  Regnat Ferran VII

  Ferran VII d'Espanya va pujar al tron ​​el 19 de març del 1808, despres de que el seu pare, Carles IV, va renunciar, després del Motí d'Aranjuez; i el seu regnat va terminar despres de la seva mort que va ocurrir el 29 de setembre de 1833.
 • Period: to

  Retorn Absolutista

  El 4 de maig Ferran VII decreta il·legals les Corts de Cadis, i la seva obra legislativa posterior, fonamentalment la Constitució de 1812.
 • Period: to

  Trienni Liberal

  El Trienni Liberal va ser creat al 1820 i va durar hasta el 1823.
  Es va crear per reestablir la constiucio de cadiz i destruir el regnat de Ferran VII
 • Period: to

  Crisis Absolutista

  Restablint l'Antic Règim Absolutista, Ferran VII deroga la Constitució "La Pepa" i arbitra unes institucions que eran per la repressió liberal: Regència del Duc de l'Infantat amb Consells de Ministres, Juntes de Depuració i Juntes de Fe.
 • Pragmatica Sancio

  Pragmatica Sancio
  La Pragmàtica Sanció de 1830 va ser una Pragmàtica Sanció aprovada per Ferran VII, el 29 de març de 1830 que va venir a promulgar la Pragmàtica de 1789 aprovada per les Corts d'aquell any a instàncies del rei Carles IV i que, per raons de política exterior, no va arribar a entrar en vigor.
 • 1era Guerra Carlista

  1era Guerra Carlista
  La guerra la va plantejar Carlos María Isidro, germà de Ferran VII, per la qüestió successòria, ja que havia estat l'hereu durant el regnat del seu germà Ferran, pel fet que aquest, després de tres matrimonis, no tenia descendència.
 • Period: to

  Regnat de Isabel II

  A la mort de Ferran VII el 29 de setembre de 1833, la seva esposa, Maria Cristina de Borbó-Dos Sicilias va assumir la regència amb el suport dels liberals, en nom de la seva filla i futura reina, Isabel II. El conflicte amb el seu cunyat, Carles Maria Isidre de Borbó, que aspirava al tron.
 • Period: to

  Regencia de Maria Cristina

  La regència de Maria Cristina constitueix el primer període de la minoria d'edat d'Isabel II d'Espanya, durant el qual la seva mare Maria Cristina de Borbó-Dos Sicilias va assumir les funcions corresponents a la Corona i va de enfrentar a la primera guerra carlina desencadenada pels partidaris de Carles Maria Isidre, els qui no reconeixien la Pragmàtica Sanció de 1789, per la qual les dones podrien regnar i que Ferran VII havia fet pública el març de 1830.
 • Estatut Reial

  Estatut Reial
  L'Estatut Reial va ser promulgat a Espanya al 1834 per Maria Cristina de Borbó a tall de carta atorgada, com la que va regir a França la Monarquia de Lluís XVIII, per la qual es creaven unes noves Corts, entre les Corts estamentals i les modernes.
 • Period: to

  Regencia de Espartero

  La regència d'Espartero, després del triomf de la «revolució de 1840» que va posar fi a la regència de Maria Cristina de Borbó, mare de la futura reina Isabel II. El general Baldomero Espartero va assumir la regència al seu lloc.
 • Period: to

  La decada moderada.

  La dècada moderada, així anomenat perquè durant aquests deu anys, els liberals conservadors del Partit Moderat van detenir en exclusiva el poder gràcies al suport de la Corona, sense que els liberals progressistes tinguessin la més mínima oportunitat per accedir al govern.
 • Period: to

  Majoria d'edat de Isabel II

  Les Corts van aprovar que Isabell II seria proclamada major anticipadament quan complís al mes següent els 13 anys d'edat.
  El 10 de novembre de 1843 va jurar la Constitució.
 • Constitucio (1845)

  Constitucio (1845)
  La Constitució espanyola de 1845 va ser la norma suprema fet per Isabel II, que va substituir a la Constitució de 1837 norma suprema durant la minoria d'edat. La Constitució de 1845 va estar vigent fins a la proclamació de la constitució espanyola de 1869.
 • 2nda Guerra Carlista

  2nda Guerra Carlista
  Va ser un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Catalunya.
  Es va deure al fracàs dels intents de casar Isabel II amb el pretendent carlí, Carles Lluís de Borbó, que havia estat pretès tant per alguns sectors moderats isabelins com pel carlisme.
 • Period: to

  Bienni Progresista

  El Partit Progressista va pretendre reformar el sistema polític del regnat d'Isabel II, dominat pel Partit Moderat des de 1843, en aprofundir en les característiques pròpies del règim liberal, després del fracàs dels governs moderats a la dècada anterior.
 • Period: to

  Sexenni Revolucionari

  Aquesta etapa es distingeix per una gran inestabilitat política: amb tres eleccions i set governs, amb pronunciaments, dissensions polítiques.
 • Period: to

  Govern Provisional

  El nou Govern provisional creat el 8 d'octubre del 1868 va haver d'enfrontar-se a nombroses dificultats. El “Manifiest a la Nació”, va causar malestar i divisió entre els demòcrates i va originar el naixement del Partit Republicà Federal.
 • Constitucio (1869)

  Constitucio (1869)
  La Constitució espanyola de 1869 va ser la Constitució aprovada sota el Govern Provisional de 1868-1871, després del triomf de la Revolució de 1868 que va posar fi al regnat d'Isabel II. Després de la proclamació de la Primera República Espanyola al febrer de 1873 només va estar en vigor el Títol I.
 • Period: to

  Regnat d'Amadeu I

  Amadeu I d'Espanya, anomenat l'Electe va ser rei d'Espanya des del 2 de gener de 1871 fins al 11 de febrer de 1873. Va ser elegit rei d'Espanya per les Corts Generals el 1870 després de la deposició d'Isabel II el 1868. El seu regnat a Espanya, de poc més de dos anys de durada, va estar marcat per la inestabilitat política.
 • Period: to

  1era Republica

  La Primera República espanyola va ser el règim polític vigent a Espanya des de l'11 de febrer del 1873, fins al 29 de desembre del 1874, quan el pronunciament del general Martínez Campos va donar lloc a la restauració de la monarquia borbònica. Marcat per tres conflictes armats simultanis i per divisions internes.
 • 3era Guerra Carliste

  3era Guerra Carliste
  La tercera guerra carlina va ser una guerra civil desenvolupada a Espanya entre el 1872 i el 1876, entre els partidaris de Carles, pretendent carlí al tron, i els governs d'Amadeu I, de la I República i d'Alfons XII.