260px epanastasi

Γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης 1821-1827

  • Η κατάληψη πόλεων της Πελοποννήσου από τους Έλληνες

    Η κατάληψη πόλεων της Πελοποννήσου από τους Έλληνες
    Με την αρχή της επανάστασης, καταλήφθηκαν από τους Έλληνες διάφορες πόλεις όπως η Καλαμάτα και η Πάτρα
  • Τα αντίποινα των Οθωμανών

    Οι οθωμανικές αρχές απάντησαν με σκληρά αντίποινα σε βάρος των Ελλήνων αμάχων ατην Κωνσταντινούπολη, στη Θράκη, στη Σμύρνη και αλλόυ
  • Ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου Ε'

    Ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου Ε'
    Οι Οθωμανοί μέτα την εκδήλωση ελληνικών επαναστατικών κινήσεων απαγχόνισαν τον πατριάρχη, ο οποίος ήταν ο ηγέτης των υπόδουλων χριστιανών και εκείνος που θα έπρεπε να εμποδίσει τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
  • Μάχη της Αλαμάνας

    Μάχη της Αλαμάνας
    Η μάχη της Αλαμάνας ήταν μια από τις πολεμικές εμπλοκές της επανάστασης του '21 με νικηφόρα έκβαση για τους Τούρκους και ήττα των Ελλήνων.Στην μάχη πληγώθηκε ο Αθανάσιος Διάκος και τελικά βρήκε ηρωικό θάνατο, αφού εκτελέστηκε βάναυσα από τον Ομέρ Βρυώνη.
  • Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς

    Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς
    Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ήταν μία από τις πολεμικές εμπλοκές της ελληνικής επανάστασης του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Στη μάχη αυτή, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με μόνο 117 άνδρες νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη.
  • Μάχη στο Βαλτέτσι

    Μάχη στο Βαλτέτσι
    Από τις σημαντικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης, που άνοιξε τον δρόμο για την άλωση της Τριπολιτσάς (σημερινής Τρίπολης) στις 23 Σεπτεμβρίου 1821. Διεξήχθη στις 12 και 13 Μαΐου του 1821 γύρω από το ορεινό χωριό Βαλτέτσι της Μαντινείας (12 χιλιόμετρα δυτικά της Τριπολιτσάς) και στέφθηκε από τη νίκη των ελληνικών όπλων.
  • Μάχη στα Βρυσάκια

    Μάχη στα Βρυσάκια
    Στη μάχη στα Βρυσάκια της Εύβοιας, αρχηγός των Ελλήνων ήταν ο Αγγελής Γοβγινάς ενώ των Οθωμανών ο Ομέρ Βρυώνης. Η νίκη άνηκε στους Έλληνες.
  • Μάχη στα Βασιλικά

    Μάχη στα Βασιλικά
    Στη μάχη στα Βασιλικά της Φθιώτιδας, συντονιστής των Ελλήνων ήταν ο Γιάννης Γκούρας και των Οθωμανών ο Μπεϊράν Πασάς. Τη μάχη νίκησαν οι Έλληνες
  • Άλωση της Τριπολιτσάς

    Άλωση της Τριπολιτσάς
    Άλωση της Τριπολιτσάς ή σφαγή της Τριπολιτσάς ονομάζεται στη νεότερη ελληνική ιστορία η κατάληψη της πόλης της Τρίπολης στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, έξι μήνες μετά από την έναρξη της επανάστασης του 1821.
    Η πολιορκία (από τις αρχές Ιουνίου 1821) και η άλωση (23 Σεπτεμβρίου 1821) της Τριπολιτσάς αποτέλεσαν καθοριστικό σταθμό στην πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, δεδομένου ότι είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίησή της και την επικράτηση των Ελλήνων σε όλη την Πελοπόννησο, πλην ορισμένων φρουρίων.
  • Ναυμαχία της Πάτρας

    Ναυμαχία της Πάτρας
    Η Ναυμαχία της Πάτρας, στην οποία έλαμψε το άστρο του Ανδρέα Μιαούλη, υπήρξε γεγονός μεγάλης σημασίας για τον κατά θάλασσα αγώνα των Ελλήνων, παρά τις μικρές τουρκικές απώλειες. Ήταν η πρώτη φορά που ελληνικά πλοία αντιμετώπισαν κατά παράταξη τον στόλο του Σουλτάνου, χωρίς να χρησιμοποιήσουν πυρπολικά.
  • Μάχη στα Δερβενάκια

    Μάχη στα Δερβενάκια
    Η μάχη στα Δερβενάκια της Κορινθίας είχε αίσιο τέλος για τους Έλληνες. Επικεφαλής των Ελλήνων ήταν ο θρυλικός γέρος του Μοριά ενώ των Οθωμανών ο Δράμαλης.
    https://www.youtube.com/watch?v=yCNOikC4SgE
  • Το ολοκαύτωμα της Χίου

    Το ολοκαύτωμα της Χίου
    Η σφαγή της Χίου αναφέρεται στην σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τον Οθωμανικό στρατό. Είχε προηγηθεί ο ξεσηκωμός του νησιού στις 11 Μαρτίου 1822, με την απόβαση εκστρατευτικού σώματος Σαμιωτών. Οι Οθωμανοί κλείστηκαν αρχικά στο κάστρο. Στις 30 Μαρτίου έφθασε ο οθωμανικός στόλος ο οποίος έλυσε την πολιορκία και άρχισε τη σφαγή του ορθόδοξου πληθυσμού με τη συμμετοχή και ατάκτων μουσουλμάνων που κατέφθαναν από τις ακτές της Μ. Ασίας με κάθε είδους πλεούμενο.
  • Καταστροφή της Νάουσας

    Καταστροφή της Νάουσας
    Η καταστροφή της Νάουσας (ή Ολοκαύτωμα της Νάουσας) ήταν αιματηρό επεισόδιο της επανάστασης του `21 που συνέβη στις 13 Απριλίου 1822. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9D%CE%AC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%82
  • Μάχη του Πέτα

    Στη μάχη του Πέτα της Άρτας, αρχηγός ήταν ο Μάρκος Μπότσαρης ενώ των Οθωμανών ο Κιουταχής. Δυστυχώς τη μάχη την νίκησαν οι Οθωμανοί.
  • Ναυμαχία των Σπετσών

    Η μάχη έγινε στις Σπέτσες. Συντονιστής των Ελλήνων ήταν ο Ανδρέας Μιαούλης και των Οθωμανών ο Καρά Αλής. Τη μάχη την νίκησαν οι Έλληνες
  • Μάχη στο Κεφαλόβρυσο

    Μάχη στο Κεφαλόβρυσο
    Τα μεσάνυχτα 8 προς 9 Αυγούστου του 1823, πέντε ώρες μετά το βασίλεμα του ήλιου, ο Μάρκο(ς) Μπότσαρης με 350 μπαρουτοκαπνισμένους "Σουλιώτες", εκ των οποίων οι 20 Ευρυτάνες, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, εισβάλουν στο στρατόπεδο του Κεφαλόβρυσου από τη ποταμιά.Η μάχη του Κεφαλόβρυσου στο Καρπενήσι ήταν επιτυχής. Το αποτέλεσμά της, όμως, θα ήταν καλύτερο, αν δεν υπήρχε η αδικαιολόγητη καθυστέρηση συμμετοχής στη μάχη του τμήματος από την ανατολική πλευρά και ο θάνατος του Μπότσαρη.
  • Καταστροφή των Ψαρών

    Καταστροφή των Ψαρών
    Καταστροφή των Ψαρών αποκαλείται η άλωση των Ψαρών και η σφαγή των κατοίκων τους από τον Οθωμανικό Στρατό τον Ιούνιο του 1824, κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
  • Καταστροφή της Κάσου

    Καταστροφή της Κάσου
    Η Κάσος λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελούσε σημαντικότατο έρεισμα των ελληνικών επαναστατικών δυνάμεων στο Αιγαίο πέλαγος και κύριο στήριγμα της Κρήτης. Για το λόγο αυτό, αλλά και διότι πλοία των Κασίων είχαν πραγματοποιήσει σειρά επιθετικών ενεργειών σε βάρος Αιγυπτιακών και Τουρκικών καραβιών το νησί έγινε στόχος των Οθωμανικών Αρχών.Οι Κάσιοι απέμειναν απροστάτευτοι την κρίσιμη ώρα της Τουρκοαιγυπτιακής εισβολής στο νησί τους και έτσι υπέστησαν πλήρη καταστροφή.
  • Ναυμαχία του Γέροντα

    Ναυμαχία του Γέροντα
    Η ναυμαχία έγιεν στον κόλπο του Γέροντα.Επικεφαλής των Ελλήνων ήταν ο Ανδρέας Μιαούληε και των Τούρκων ο Χοσρέφ Πασάς. Στη ναυμαχία αυτή νίκησαν οι Έλληνες.
  • Μάχη στο Μανιάκι

    Μάχη στο Μανιάκι
    Η μάχη άρχισε το πρωί της 20ης Μαΐου 1825. Για τους πεπειραμένους Αιγύπτιους και τους Γάλλους αξιωματικούς τους δεν ήταν δύσκολο να κάμψουν την αντίσταση των λιγοστών Ελλήνων, παρότι πολέμησαν με υπέρμετρη γενναιότητα. Εισέβαλαν στα ταμπούρια τους και τους σκότωσαν σχεδόν όλους, ανάμεσά τους και τον Παπαφλέσσα. Ήταν μια άνιση μάχη από όλες τις πλευρές. Οι ενισχύσεις έφθασαν σχεδόν κατόπιν εορτής. https://www.sansimera.gr/articles/446
  • Μάχη στους Μύλους

    Η μάχη έγινε στους Μύλους της Αργολίδας. Αρχηγός των Ελλήνων ήταν ο Ιωάννης Μακρυγιάννης ενώ των Οθωμανών ο Ιμπραήμ Πασάς. Η νίκη ήταν των Ελλήνων.
  • Έξοδος του Μεσολογγίου

    Έξοδος του Μεσολογγίου
    Έξοδος του Μεσολογγίου ή κατά ορισμένους συγγραφείς Ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου αναφέρεται στην έξοδο που πραγματοποίησαν οι πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου, όταν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας απέναντι στα τουρκικά και αιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί, λόγω εξάντλησης των τροφίμων. Το γεγονός συνέβη την νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826 και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας.
  • Μάχη του Χαϊδάρου

    Μάχη του Χαϊδάρου
    Στη μάχη του Χαϊδάρου της Αττικής ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ηττήθηκε από τον Κιουταχή.
  • Συνθήκη του Λονδίνου

    Συνθήκη του Λονδίνου
    Στη συνθήκη του Λονδίνου της 6 Ιουλίου 1827 οι Μεγάλες Δυνάμεις παρακινούμενες από την επιθυμία ενίσχυσης της επιρροής τους στα Βαλκάνια, αποφάσισαν την ειρήνευση στην Ελλάδα προτείνοντας παράλληλα στον Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄ την παραχώρηση ανεξαρτησίας στους Έλληνες. Ήταν μία απόφαση που οδήγησε τελικά στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.Η επανάσταση ωστόσο δεν είχε ακόμη τελειώσει καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία απέρριψε τη Συνθήκη. Η οριστική ανεξαρτησία παγιώθηκε με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου.
  • Μάχη της Πέτρας

    Η μάχη έγινε στην Πέτρα Βοιωτίας. Συντονιστής των Ελλήνων ήταν ο Δημήτριος Υψηλάντης ενώ των Τούρκων ο Ασλάν Μπέης. Τη μάχη την νίκησαν οι Έλληνες