Tui 400x400 300x300

TUI – vállalat az időben

 • Preussag AG döntése az irányváltásról

  Preussag AG döntése az irányváltásról
  A Preussag AG egy, a német bányászati iparban jelentős cég iparágát túl ciklikusnak és profitabilitását erősen csökkenőnek találta. Az utolsó németországi bánya bezárása, valamint a feltörekvő országok egyre növekvő versenyképessége miatt az iparágnak nem látták tiszta jövőjét. Ezek az okok vezettek ahhoz a döntéshez, hogy a Preussag AG-t egy erősen növekvő iparágba, a turizmus világába kormányozzák át.
 • Az első felvásárlás (Hapag-Loyd AG)

  Az első felvásárlás (Hapag-Loyd AG)
  1997 végén kezdte meg a Preussag AG gyakorlatban is átvezetni a vállalatot a turisztikai iparágba. Ehhez a felvásárlások stratégiáját választotta: először a Hapag-Loyd AG-t, egy nagyobb, német utazásszervezőt vásárolt fel, amely saját ügynökségi láncot, légitársaságot és logisztikai szolgáltató központot jelentett egyben.
 • Felvásárlások sorozata (TUI Deutschland, Magic Life)

  Felvásárlások sorozata (TUI Deutschland, Magic Life)
  Ugyanebben az évben a vállalat felvásárolta a TUI Deutschlandot, az egyik piacvezető, utazási csomagajánlatok kínáló német céget; majd az első, szintén német utazási iroda láncot; és végül jelentős mennyiségű részvényt vásárolt a Magic Life vezető, all-inclusive üdülési klubláncából.
 • Egy versenytárs beszerzésének kezdete

  Egy versenytárs beszerzésének kezdete
  A Preussag AG Hapag Touristik Union névre hallgató turisztikai divíziója 1998-ban 24,9%-os részesedést szerzett egy brit versenytárs, a Thomas Cook értékéből. Hamarosan (1999-ben) többségi részesedésre is szert tett.
 • Új név, új kezdet – TUI Group Európában

  Új név, új kezdet – TUI Group Európában
  A vállalat 2000. január 1-jén döntött a TUI Group név felvétele mellett. Ugyanekkor döntött úgy a vezetés, hogy ideje nyitni az európai piac felé és elkezdeni meghódítani azt. Első lépésként a brit Thomson Travel Groupot vásárolta fel, többségi részesedést szerzett a francia Nouvelles Frontieres utazásszervező vállalatból, majd felvásárolta a Fritidresort is, Skandinávia legnagyobb utazásszervezőjét.
  A stratégia meghozta gyümölcsét: a TUI 200 márkával vezető turisztikai vállalat lett Európában.
 • Globális szerveződés, újrapozícionálás

  Globális szerveződés, újrapozícionálás
  A több mint 200 márkát a World of TUI nevű globális ernyőszervezetben vonták össze, majd teljes mértékben újrapozícionálták a turisztika iparágában. Az új vízió látható és megvalósítható formát öltött.
 • Air Management – A légitársaságok összefogása

  Air Management – A légitársaságok összefogása
  A hat különálló légitársaság összefogására a még ugyanezen a néven létező Preussag megalapította a TUI Air Managementet, így innentől kezdve centrálisan igazgathatóvá váltak a csoporthoz tartozó légitársaságok.
 • TUI AG – a vállalat teljes átváltozása

  TUI AG – a vállalat teljes átváltozása
  Az 1995-ös döntéstől a 2002-es év közepére, tehát hét év alatt jutott el a vállalati transzformáció arra a pontra, hogy a Preussag AG volt bányászati vállalat eldobja régi nevét, és TUI AG, teljes turisztikai vállalatként folytassa életútját.
 • A francia versenytárs bekebelezése

  A francia versenytárs bekebelezése
  2002 októberében a TUI élt előzetes felvásárlási jogával, így innentől kezdve a francia piacvezető Nouvelles Frontieres-t is a tulajdonában tudhatta.
 • Period: to

  Költségcsökkentés

  A turisták számának újszerű csökkenéséhez, az iparág lassabb növekedéséhez igazodva a TUI 2003-ban költségcsökkentő programot hozott létre, amelynek célja éves szinten 2003-ban 260 millió, 2004-ben pedig 100 millió euro megtakarítása volt.
 • TUI China Németországban

  TUI China Németországban
  A 2003-ban elindított TUI China a Németországba érkező kínai turistáknak szóló része a TUI Groupnak.
 • Alacsonyabb árak, tágabb elérés

  2004-ben a TUI a Touristik Express-szel együtt megnyitotta első, alacsonyabb költségű és kevésbé expozáns utazásokat kínáló irodáját Hamburgban. Az iroda utazások lefoglalására volt alkalmas, se katalógusok, se túlzott dekoráció, se székek nem voltak benne: a fogyasztók önmaguknak jártak az ajánlatok után, így az irodába már konkrét foglalási igénnyel érkeztek.
 • Az orosz piac felfedezése

  Az orosz piac felfedezése
  Az első alacsonyabb költésgű utazásokat kínáló iroda megnyitása után a TUI újra a nemzetközi expanzióra koncentrált, így az orosz Mostravellel közös vállalkozás keretében felállította a TUI orosz TMR (TUI Mostravel Russia) egységét.
 • Nyitás a digitalizáció felé

  Nyitás a digitalizáció felé
  A Touropa.com internetes oldal németországi elindításával a TUI belépett a virtuális világba, így innentől kezdve már az online felületen, televízión, telefonközponton, valamint más utazási ügynökségeken keresztül is lehetővé vált a foglalás. Ez a lépés megerősítette a TUI pozícióját mint Európa vezető turisztikai vállalata a direkt utazásértékesítés piacán 2,6 milliárd eurónyi éves forgalommal (melynek fele online csatornán érkezett).
 • India ajtajában

  India ajtajában
  Az orosz terjeszkedés után India felé nyitott a TUI, ezzel belépve első nem európai működési területére. A belépést egy indiai induló vállalat, a Le Passage to India 50%-os tulajdonjogának megvásárlásával valósította meg.
 • Kanada, a konténerszállítási divízió kiterjesztése

  Kanada, a konténerszállítási divízió kiterjesztése
  A CP ship, Kanada első számú konténerszállító vállalatának irányítási átvételével és beolvasztásával a TUI bővíteni tudta konténerszállítási divízióját
 • Globális turisztikai vállalat

  A TUI Group 2005-ben 58191 alkalmazottal rendelkezett, közülük 85,7% turizmussal, 7,8% logisztikával, 2% kereskedelemmel és 4,5% értékesítéssel foglalkozott.