Fidesz 2015

The history of Fidesz

 • A Fidesz megalakulása

  A Fidesz megalakulása
  A Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz) ezen a napon alakult meg a Bibó István Szakkolégium Ménesi úti épületében fiatal egyetemisták és főiskolások részvételével.
 • Orbán Viktor beszéde Nagy Imre újratemetésén

  Orbán Viktor beszéde Nagy Imre újratemetésén
  A Fidesz szónokaként mond beszédet Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésen. Ezzel a beszédével a Fidesz számára egy irányt jelölt ki. Beszédében elhangzott eszmeiségnek belföldi és külföldi viszonylatban is nagy visszhangja volt.
 • Az első szabad, demokratikus választás

  Az első szabad, demokratikus választás
  A rendszerváltás utáni első demokratikus választáson a Fidesz 22 mandátummal jutott be a parlamentbe. Ez a Fidesz elvárásainál alacsonyabb mandátum-szám, de a Fidesznek továbbra is jelentős szerepe van a polgárság körében.
 • Fodor Gábor és a szociálliberálisok kilépése

  Fodor Gábor és a szociálliberálisok kilépése
  1993-ben a Fidesz egyik alapító tagja, Fodor Gábor és a vele szimpatizáló szociálliberálisok kilépnek a Fideszből és legtöbben az SZDSZ-hez csatlakoznak. A kilépés fő oka, hogy a Fidesz konzervatívabb politkát kívánt innetől kezdve folytatni.
 • Orbán Viktor pártelnöki pozícióba kerülése

  Orbán Viktor pártelnöki pozícióba kerülése
  1993 áprilisáig a Fidesz elnökségét egy testület alkotta. 1993. április 18-án viszont a párt elnökének Orbán Viktort nevezik ki, aki ezzel a párt arcává válik.
 • Period: to

  Az I. Orbán-kormány

  148 képviselővel a Fidesz többséget szerzett a Parlamentben az 1998. májusi választáson. A Fidesz az Független Kisgazdapárttal és a Magyar Demokrata Fórummal kormányt alakíthatott. Miniszterelnöknek Orbán Viktor lett kinevezve.
 • A Fidesz megnyeri az első magyar európai parlamenti választást

  A Fidesz megnyeri az első magyar európai parlamenti választást
  A Fidesz 47%-kal a legtöbb szavazatot szerezte az első európai parlamenti választáson. Az EU parlamentjének Néppárt frakciójába küldte képviselőit a Fidesz. 2019-ig a Fidesz a többi európai parlamenti választást is fölénnyel megnyerte.
 • Az öszödi beszéd

  Az öszödi beszéd
  A 2006-10-es ciklusra az MSZP-SZDSZ koalíció elnyeri a kormányalakítás lehetőségét. 2006 őszén egy olyan hangfelvétel került nyilvánosságra, ami országos szinten az embereket utcára szólítja és az emberek tüntetni kezdenek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek e hangfelvtél következtében a népszerűsége rohamosan csökkent, amit még a 2008-as világválság fokozott. Ebben a helyzetben a 2010-es választásra a Fidesszel szemben megszűnt az MSZP potenciális ellenfélként létezni.
 • Párszövetség a KDNP-vel

  Párszövetség a KDNP-vel
  A 2006-os parlamenti választáson a Fidesz és a KDNP közös listán indultak. A koalíciót pedig május 4-én szorosabbra fűzték és frakciószövetséget hoztak létre egymással
 • 2008-as gazdasági világválság

  2008-as gazdasági világválság
  A 2006-10 között hatalmon lévő Gyurcsány-kormány 2010-es választási bukását felerősíti az, hogy a 2008-as gazdasági világválságra nem tudtak megfelőlően reagálni és a Fidesz az emberek számára reményt adott a válságból való kivezetésből.
 • Period: to

  A II. Orbán-kormány

  A Fidesz a KDNP-vel koalícióba lépve kétharmados többséggel kerül be a parlamentbe, ezzel erős hatalmi fölénybe kerülve a többi párttal szemben. A Fidesznek ez a kétharmados többség egy nagyon fontos fordulópont, mivel innentől kezdve teljesen átalakul a magyar politikai életben a hatalmi megoszlás, a Fidesz-KDNP erős túlsúlyba kerül.
 • Az Alaptörvény hatályba lépése

  Az Alaptörvény hatályba lépése
  A parlamenti kétharmadot élvező Fidesz él az alkotmánymódosítás lehetőségével és új alkotmányt, Alaptörvényt szavaztat meg az országgyűléssel, amit 2011. április 18-án el isfogad az országgyűlés.
 • Period: to

  A III. Orbán-kormány

  2014 tavaszán a Fidesz által átalakított választási rendszerben a Fidesz eredményesen szerepel és ismételten kétharmados többséget ér el a parlamentben. Ebben a ciklusban a nemzetpolitikai eszme tovább erősödik a Fidesz ideológiáján belül a migrációs válság és az Európai Uniós konfliktusok hatására.
 • Válasz az európai migrációs helyzetre

  Válasz az európai migrációs helyzetre
  A harmadik Orbán-kormánynak szembe kellett néznie egy európai szinten is jelentős problémával: a migrációs hullámmal. A kormány válasza - a menekültek elutasítása - a migrációs helyzetre európai szinten is fontos volt, hiszen az Európába érkező menekültek nagy része Magyarországon keresztülhaladva szeretett volna Nyugat-Európába eljutni. A migrációs válságra adott válasz rányomta bélyegét a Fidesz jövőbeli politikájára.
 • Period: to

  A IV. Orbán-kormány

  A 2018-as országgyűlési választásokon a Fidesz-KDNP koalíció újra kétharmados többséget szerzett a Parlamentben. Ezzel Orbán Viktor lett az első magyar kormányfő, aki negyedszer is kormányt alakíthatott.
 • Budapesti főpolgármester-választás

  Budapesti főpolgármester-választás
  A Fidesz 2006 óta először veszít el választáson fontos pozíciót. Ezzel megtörik a Fidesz eddigi túlhatalma és a Fidesz-támogatott Tarlós Istvánt Karácsony Gergely ellenzéki jelölt váltja le a főpolgármesteri poszton Budapesten.