Segona guerra mundial operacic3b3 barbarroja

Segona Guerra Mundial

  • Tractat de Versalles

    Tractat de Versalles
    Aquest va posar fi a la Primera Guerra Mundial. En lloc de basar-se en el concens i la reconciliació, va establir una pau fictícia basada en el ressentiment i la humiliació, fet que provocà ànsies de revenja.
  • Benito Mussolini arriba al poder

    Benito Mussolini arriba al poder
    B. Mussolini, el 1919, fundà els Facis di Combattimiento, transformar-los el 1921, en el Partit Nacional Feixista. Aquests Fascis estaven formarts per grups descontens amb la situació que es unia amb Itàlia.
    Benito Mussolini accedí al poder amb "la Marxa sobre Roma", el 8 d'octubre de 1922, quan les "camises negres" ocuparen els edificis públics de la capital.
    L'establiment de la dictadura no fou immediata, sinó que es desenvolupà entre el 1922 i el 1924
  • La Gran Depressió

    La Gran Depressió
    Període llarg de desocupació massiva, deflació, decreixent ús de recursos i baix nivell d'inversions.
  • Adolf Hittler arriba al poder

    Adolf Hittler arriba al poder
    A. Hittler va ser el principal dirigent del Partit Nacionalsocialista dels Treballadors Alemanys, Nazi. Va accedir al poder el 1933 i va destruir la democràcia de la República de Weimar. Va iniciar una política expansionista que va culminar en el desenllaç de la II Guerra Mundial.
  • Conferència de Munich

    Conferència de Munich
    El 29 de setembre de 1938 va tenir lloc a Munic una conferència entre Anglaterra, Itàlia, França i Alemanya per tractar el "problema" txecoslovac.
  • Invasió de Polònia per part d'Alemanya

    Invasió de Polònia per part d'Alemanya
    Va ser una acció militar de l'Alemanya nazi encaminada a annexionar-se el territori polonès. Es va iniciar l'1 de setembre de 1939 i les últimes unitats de l'exèrcit polonès es van rendir el 6 d'octubre d'aquest mateix any. Va ser el detonant de la Segona Guerra Mundial a Europa i va acabar amb la Segona República Polonesa.
  • Alemanya ocupa Europa septentrional: invasió de Noruega i Dinamarca.

    Alemanya ocupa Europa septentrional: invasió de Noruega i Dinamarca.
    Alemanya ocupà Europa septentrional (Noruega i Dinamarca), però Suècia es mantigué neutral durant tot el conflicte.
  • Guerra del desert

    Guerra del desert
    La Guerra del Desert va ser el segon front més important de la Segona Guerra Mundial, després del front rus.
    La campanya es va produir entre les potències de l'Eix i les Aliades. Els esforços de guerra principals van ser dominats pel Regne Unit i el seu imperi (Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, Índia Britànica i Unió Sud-africana) i per exiliats de l'Europa ocupada, fins que els Estats Units van entrar en la guerra el 11 de maig.
  • Batalla d'Anglaterra (juny-novembre)

    Batalla d'Anglaterra (juny-novembre)
    Batalla que va dur a terme Hitler, a l'estiu del 1940 només la Gran Bretanya constituïa un perill per l'expansió alemanya que previa ocupar l'illa per mar després d'haver-hi fet un atac aeri.
  • Campanya de Rússia

    Campanya de Rússia
    Amb el camí expedit als Balcans els alemanys van iniciar aquesta campanya. Pretenien destruir el règim bolxevic, sotmetre els pobles eslaus i dur a terme una expansió territorial que permetés explotar les riqueses de l'URSS.
  • Atac aeri contra la base nord-americana de Pearl Harbor (Hawaii)

    Atac aeri contra la base nord-americana de Pearl Harbor (Hawaii)
    L'expansionisme nipó sobre la Xina i sobre les colònies europees a Àsia va conduir a aquest atac sense que hi haguès hagut cap declaració prèvia d'hostilitats. L'opinió pública nord-americana, dividida fins llavors sobre el fet de participar en la guerra, va apostar per intervenir-hi: Roosevelt va declarar la guerra al Japó, a Alemanya i a Itàlia.
  • Batalla del mar del Corall

    Batalla del mar del Corall
    Batalla naval entre el Japó i forces aliades, principalment de l'Armada dels Estats Units, lliurada al maig de 1942, al mar del Coral. Va ser una de les batalles clau del Teatre Asiàtic en la Segona Guerra Mundial i va significar el primer fracàs d'una ofensiva nipona.
  • Batalla de Midway

    Batalla de Midway
    Va ser un conflicte aeronaval lliurat entre els dies 4 i 7 de juny de 1942 al teatre del Pacífic durant la Segona Guerra Mundial. En ella, les forces aeronavals nord-americanes van detenir l'intent japonès d'envair l'atol de Midway
  • Batalla de Stalingrad

    Batalla de Stalingrad
    Va ser un enfrontament bèl·lic entre l'Exèrcit Vermell de la Unió Soviètica i la Wehrmacht de l'Alemanya nazi i els seus aliats de l'Eix pel control de la ciutat soviètica de Stalingrad, actual Volgograd, entre el 23 d'agost de 1942 i el 2 de febrer de 1943
  • Derrota japonesa a Guadalcanal

    Derrota japonesa a Guadalcanal
    Aquesta derrota va ser el punt d'inflexió de la contesa al Pacífic i va anunciar el declivi nipó, paral·lelament al que havia significat per a Hitler la rendició de les seves tropes a Stalingrad.
  • Desembarcament a Normandia

    Desembarcament a Normandia
    Van ser les primeres operacions de la invasió de Normandia aliada durant la Segona Guerra Mundial.
    Aquest desembarcament es va dur a terme el desembarcament d'un enorme exèrcit aliat a les platges de Normandia, al nord de França. Tenia lloc la "Operació Overlord" o "Cap Suprem". Al comandament de les tropes integrades per nord-americans, britànics, canadencs, francesos i voluntaris d'altres països, recolzats per enormes reserves des d'Anglaterra, es trobava el general nord-americà Eisenhower.
  • Conferència de San Francisco

    Conferència de San Francisco
    Va ser una convenció de delegats de 50 nacions aliades durant la Segona Guerra Mundial, que va tenir lloc del 25 d'abril de 1945 al 26 juny 1945 a San Francisco, Estats Units. En aquesta convenció, els delegats van examinar i van reescriure els acords de Dumbarton Oaks. La convenció es va traduir en la creació de la Carta de les Nacions Unides, que va ser presentada per la seva signatura el 26 de juny del mateix any.
  • B. Mussolini fou executat

    B. Mussolini fou executat
    La decisió d'ajusticiar a Mussolini va ser presa en el transcurs de poques hores. La comanda de Milà va enviar immediatament al militant comunista Walter Audisio, qui anava amb les instruccions de donar mort violenta a Mussolini.
  • Hitler es suicidà

    Hitler es suicidà
    El polític Adolf Hitler suposadament va morir a Berlín (Alemanya) en suïcidar el 30 d'Abril de 1945, als 56 anys. Va néixer el 20 abril 1889 a Braunau am Inn (Àustria-Hongria).
    La causa concreta de la mort de Hitler va ser el suïcidi per enverinament amb cianur i arma de foc. Aquest mètode dual, i altres circumstàncies que envolten l'esdeveniment, van animar els rumors que Adolf Hitler podia haver sobreviscut al final de la Segona Guerra Mundial.
  • Carta de l'ONU

    Carta de l'ONU
    La Carta de les Nacions Unides és el tractat internacional fundador de l'organisme, i que fa les bases de la seva constitució interna. El document va ser signat el 26 de juny de 1945 a la Conferència de les Nacions Unides sobre Organització Internacional.
  • Conferència de Potsdam

    Conferència de Potsdam
    Va ser una reunió duta a terme a Potsdam, Alemanya (prop de Berlín) entre el 17 de juliol i el 2 d'agost de 1945.
    En aquesta conferència varen participar Clement Attlee (representant de Regne Unit), Harry S. Truman (representant de EEUU) i Stalin (representant de l'URSS.
    Un dels acords més importants de la Conferència de Potsdam va ser la divisió d'Alemanya i Àustria en quatre zones d'ocupació i una divisió similar de Berlín i Viena.
  • Bomba a atòmica a Hiroshima

    Bomba a atòmica a Hiroshima
  • Bomba atòmica a Nagasaki

    Bomba atòmica a Nagasaki
  • Capitulació japonesa

    Capitulació japonesa
    La rendició de Japó en la Segona Guerra Mundial es va produir el 15 d'agost de 1945 i es va signar el 2 de setembre de 1945. L'Imperi del Japó va acceptar la Declaració de Potsdam signada per Estats Units, Regne Unit, República de Xina i la Unió Soviètica.
  • Judici de Nuremberg

    Judici de Nuremberg
    Van ser un conjunt de processos jurisdiccionals empresos per iniciativa de les nacions aliades vencedores al final de la Segona Guerra Mundial, en què es van determinar i van sancionar les responsabilitats de dirigents, funcionaris i col·laboradors del règim nacionalsocialista d'Adolf Hitler en els diferents crims i abusos contra la Humanitat comesos en nom del III Reich alemany a partir de l'1 de setembre de 1939 fins la caiguda del règim alemany al maig de 1945.
  • Conferència de París

    Conferència de París
    La conferència de París de 1946, va tenir lloc del 25 d'abril al 12 de juliol, van participar els representants dels Estats Units, la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, Regne Unit de Gran Bretanya i Irlanda del Nord i França. El seu objectiu va ser traçar el mapa polític d'Europa després de la II Guerra Mundial. No hi va haver un acord global, encara que es van mantenir les fronteres de 1938 per Bulgària, Romania, Hongria i Itàlia.