Rockkkkandrollll

Rock and Roll - Hilma Pietiläinen

 • Period: to

  Jukebox

  La jukebox, rockola, gramòfon o màquina de discs, va ser un invent del segle XIX, però van ser importants sobretot en els anys 50 i 60, per expandir el rock and roll i apropar la música als joves.
  Normalment, es podien trobar a pubs, cafeteries i restaurants. Va revolucionar la música i l'estètica de l'època.
 • Origen del nom del rock and roll

  Origen del nom del rock and roll
  Tots els gèneres de música negra menys el jazz i el gòspel es coneixien com a R&B. Però va sorgir un nou estil de música "rocking" i revolucionària, i molts disc-jockeys (DJs) de l'època propulsats per Alan Freed van batejar-lo com a rock and roll.
  El fet de distingir aquest gènere del R&B va ajudar molt en la seva comercialització i expansió.
 • "Rock Around The Clock", Bill Haley

  "Rock Around The Clock", Bill Haley
  "Rock Around The Clock", cançó escrita per Max C. Freedman i James E. Myers, i posteriorment cantada per Bill Haley.
  La cantant Gloria Ríos va fer una versió en espanyol el 1958, "El Relojito", i es considera la primera cançó del rock mexicà.
 • Little Richard "A-wop-bop-a-loo-mop-a-lop-bam-boom!"

  Little Richard "A-wop-bop-a-loo-mop-a-lop-bam-boom!"
  "Tutti Frutti" va ser el primer gran èxit del cantant, pianista i compositor Little Richard.
  La cançó va tenir un bon ritme des de la seva primera versió, però la lletra tenia un contingut massa sexual i explícit, i Richard va necessitar l'ajuda de Dorothy LaBostrie per modificar-la. D'aquí va sortir la famosa i icònica tornada "A-wop-bop-a-loo-mop-a-lop-bam-boom!".
 • Chuck Berry i Duck Walk

  Chuck Berry i Duck Walk
  Chuck Berry va ser un gran cantant, compositor, intèrpret i guitarrista. És un dels músics més influents en el gènere del rock and roll, però també era bo a altres gèneres, com el rhythm and blues o el rockabilly.
  Va fer famós el Duck Walk, un moviment característic que consisteix a saltar sobre una cama, i moure al mateix temps moure l'altre cap endavant i cap endarrere, i a la vegada, tocar la guitarra.
 • "Heartbreak Hotel", Elvis Presley

  "Heartbreak Hotel", Elvis Presley
  "Heartbreak Hotel", publicat el 27 de gener l'any 1956 va ser el primer gran èxit del cantant Elvis Presley.
  La cançó va ser número u a la llista dels Hot 100 de Billboard durant vuit setmanes seguides.
 • Wanda Jackson

  Wanda Jackson
  Wanda Jackson, coneguda com a reina del rockabilly, va demostrar que el rock and roll no era només música d'homes.
  Va començar amb la música country, però en conèixer a Elvis Presley va descobrir que el rock, en concret el subgènere del rockabilly, era el seu verdader estil.
  "Let's Have a Party" va ser un dels seus primers grans èxits dins d'aquest gènere.
  Va fer música durant més de 65 anys.
 • Motown

  Motown
  Motown Records va ser una discografia afroamericana als Estats Units, fundada el 1959 per Berry Gordy a la ciutat de Detroit.
  La llista d'artistes de Motown els anys 60 compta amb estrelles del soul i R&B, com Marvin Gaye, Stevie Wonder i The Jackson 5.
  A partir d'aquesta discografia, cantants, productors i compositors van difondre un nou estil de música anomenat Motown Sound. Va ser important la propia banda creada per Motown, The Funk Brothers.
 • The Day The Music Died

  The Day The Music Died
  El dia 3 de febrer de 1959 van morir en un accident aeri els músics de rock and roll Buddy Holly, Ritchie Valens i The Big Bopper, junt amb el jove pilot Roger Peterson.
  Aquest dia es va fer conegut com el dia en què la música va morir, quan el cantant Don McLean va incloure aquest terme a la seva famosa cançó "American Pie".
 • "Please please me" inici de la beatlemania

  "Please please me" inici de la beatlemania
  The Beatles va ser una banda de rock formada per John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr. Ajuntaven característiques del rock and roll, el pop tradicional i la música clàssica.
  El 1962 van publicar el primer senzill "Love Me Do", i l'any següent van estrenar el seu primer disc "Please Please Me".
  Durant els anys 60 es va utilitzar el terme beatlemania per descriure l'interès sobretot dels joves per aquesta banda.
 • "I Feel Good", James Brown

  "I Feel Good", James Brown
  "I Got You (I Feel Good)" és una cançó de soul, funk i R&B del cantant James Brown.
  És una cançó famosa, i és part de la banda sonora de diverses pel·lícules i series.
 • "Mississippi Goddam", Nina Simone i els drets civils

  "Mississippi Goddam", Nina Simone i els drets civils
  La cantant Nina Simone, va ser una de les persones més importants a la lluita dels drets civils als anys 60.
  Va escriure la cançó "Mississippi Goddam" en resposta a l'assassinat racista d'Emmett Till i Medgar Evers, i a l'atemptat terrorista dels KKK a l'església baptista del carrer 16 a Birmingham.
  Per la Nina era important manifestar-se i no deixar les coses passar, i va aprofitar el seu art musical per expressar-se davant les injustícies.
 • "Respect" de la Lady Soul

  "Respect" de la Lady Soul
  Aretha Franklin, coneguda també com a Lady Soul, va ser la màxima representant del soul. És la primera a la llista dels 100 millors cantants de la història, publicada el 2008 per la revista Rolling Stone.
  La seva cançó més famosa i important "Respect", va ser escrita i gravada per Otis Redding. L'Aretha la va versionar el 1967, canviant la lletra per centrar-se en la protagonista femenina de la història. Va convertir la cançó en un himne feminista.
 • "I Want To Break Free", Queen

  "I Want To Break Free", Queen
  "I Want To Break Free" és un dels grans èxits de la banda de rock and roll Queen. Va ser publicat el 2 d'abril de 1984, i apareix en l'àlbum "The Works".
  El vídeo de la cançó és un dels més recordats de l'història de la música. Els integrants de la banda surten vestits de dones.