Musicals

ELS MUSICALS

 • Els orígens

  Els orígens
  El teatre musical i el cinema, encara que en origen es tracte es gèneres diferents; gairebé semprehan anat molt units. Al llarg de la història trobem amb musicals de Broadway que han estat portats posteriorment al cinema., així com les pel·lícules que després han estat representades en teatres musicals. El primer veritable musical de la història del cinema és La melodia de Broadway.
 • Anys 30

  Anys 30
  Es van veure afectats econòmicament per la Gran Depressió, ja que es disposava de pocs diners per a gastar en espectacles dedicats a l'entreteniment. Fred Astaire i Ginger Rogers, que eren parella de ball, van ser uns dels actors amb més èxit d´aquest gènere, amb pel·lícules com Barret de copa o Volant a Rio de Janeiro. Porgy and Bess (1935) va a ser una de les obres més destacades d´aquesta dècada; fou composta pels germans Gershwin i barreja òpera, folk i jazz.
 • Anys 40

  Anys 40
  En aquesta dècada el musical cinematogrèfic té una gran evolució i colorit. Amb El màgic d´Oz s´obre aquest nou estil, encara que siga un a obra de finals de la dècada anterior (1939). Irving Berlin va compondre cançons memorables per a aquest flim i John Alton va crear una coreografia brillant: comptà, a més, amb una composició dramàtica admirable. Com a actors pricipals té la parella de moda del moment van ser Judy Garland i Fred Astaire.
 • Anys 50

  Anys 50
  Ha estat una de les millors èpoques d'aquest gènere, ja que sorgiren alguns dels millors musicals. En aquesta època també destaca Stanley Donen, amb el musical Cantant sota la plutja (1952) o Set núvies per a set germans (1954). Altre musical a destacar són El cavallers les prefereixen rosses, una comèdia musical en què apareix com a actriu Marilyn Monroe, i Funny face, amb una música de George Gershwin i amb actors ja consagrats com Audrey Hepburn i Fred Astaire.
 • Anys 60

  Anys 60
  Si fins ara els musicals tenien un càracter còmic i desenfadat, en aquesta dècada deixen de tenir-lo i afronten temes més complexos i dramàtics. El musical que obre aquest camí és West Side Story (1961) de L. Bernstein, basat en Romeu i Julieta. Es tracta d´un exemple d´un musical viu i dramàtic, obert a la realitat i al carrer, modern en els seus plantejaments coreogràfics i musicals.Somriures i llàgrimes, Mary Poppins, Hello Dolly o My fair Lady, són altres musicals destacat.
 • Anys 60

  Anys 60
  A la fi dels 60, el musical Hair, va comportar, amb la seua estran el 1967 de Broadway, un canvi en el concepte que es tenia del musical fins llavors; el va transformar completament mitjançant una teatralitat enginyosa i una posada en escena intel·ligent , amb intèrpretes joves, ballant i cantant al so de músixa de rock.
 • Anys 70

  Anys 70
  Andrew Lloyd Weber (És un autor que aporta un element fonamental per a l'èxit d'aquest gènere) és un dels compositors més destacats no sols d'aquesta dècada, sinó també de les posteriors. És un autor que aporta un element fonamental per a l´èxit d´aquest gènere: l´espectacularitat, tan en les coreogràfies com en l´escenografia. Evita, Cats, El fantasma de l´òpera o Sunset Bulevard van destacar. Però potser, l´obra més emblemàtica d´aquest compositor és Jesucrist Superstar
 • Anys 70

  Anys 70
  A més dels musicals de Weber, en desaquen d'altres que foren portats a la gran pantalla, els obres de Bob Fosse. La pel·lícula "GREASE" va tenir un gran èxit. Va ser un musical ple de ritme i energia, amb la música de l'època daurada del rock-and-roll dels 50
 • Anys 80

  Anys 80
  Els macro-festivals i les òperes rock van a ser la gran influència dels musicals dels 80. La petja del pop i del rock, que ja es va fer notar amb èxit en alguns musicals de la dècada anterior, serà la seua influència d´aquesta dècada.
 • Anys 80

  Anys 80
  ELS MISERABLES és uns dels grans musicals de tota la història d´aquest gènere. És pràcticament una òpera en què s´usen els elements propis de l´orquestra tradicional, a més de percussions i sintetitzadors, que estaven de moda en els huitanta.
 • Anys 80

  Anys 80
  Miss Saigon va ser altre musical destacat, inspira en l´òpera de Puccini Madame Butterfly i amb uns efectes espectaculars que inclouen l´aterratge d´un helicòpter sobre l´escenari.
 • Anys 90

  Anys 90
  En els 90 sorgeix The Walt Disney Company, que va realitzar musicals importants en moltes pel·lícules animades. En el Llibre de la selva, es una pel·lícula en la qual s´interpreten cançons originals que s´han convertit en gran clàssics. En altres pel·lícules de Disney en què les cançons formen part de l´arugument han estat Pocahontas (1995), en la qual la cançó Colors del vent ha aconseguit triomfs importants. Despés aprofitan l´èxit van a sorgir Tarzan, Aladdin, Mulan i un larg etcètera.
 • El nou mil·lenni

  El nou mil·lenni
  Una de les últimes tendències en musicals és la de crear un argument per incorporar cançons d´un grup de pop/rock amb èxit. A través d´un guió, es van interpretant els temes més coneguts. També han sorgit altres tipus de musicals amb una gran qualitat escènica i musical.