La naturaleza del artista 2

ELS SUBGÈNERES MUSICALS

 • 1300

  CANTAUTOR

  CANTAUTOR
  PARAULES CLAU:
  - Personalidad
  - Letras
  - Historias
  Un cantautor és una persona que sol escriure i interpretar (sovint com a cantant) la lletra i la música de les seves pròpies cançons.
  A les seves cançons hi acostuma a incorporar temàtica social, política i filosòfica.
 • Period: 1400 to

  MÚSICA CLÀSSICA

  PARAULES CLAU:
  - Seriedad
  - Élite
  - Dificultad
  El terme "música clàssica" no apareix fins a principis de segle xix, a conseqüència de la voluntat de "canonitzar" el període que va des de Johann Sebastian Bach fins a Ludwig van Beethoven, període considerat com una edat d'or de la música.
  Virtuosisme vocal i instrumental.
 • BLUES

  BLUES
  PARAULES CLAU:
  - Triste
  - Lenta
  - Melancolia
  Es originari de les comunitats afroamericanes dels Estats Units, es va desenvolupar amb els espirituals, les cançons de pregària, cants de treball, balades anglosaxones, i crits de camp.
 • JAZZ

  JAZZ
  PARAULES CLAU:
  - Improvisación
  - Banda
  - Expresión
  El jazz és un estil musical nascut a Nova Orleans a principis de la dècada del 1900, on es barreja una rítmica pròpia dels afroamericans dels Estats Units amb una instrumentació i una tímbrica genuïnes de les bandes de carrer (trompeta, corneta, clarinet, trombó, tuba, baix, bombo i platerets). Work songs + blues + gospel + tradicional europea = JAZZ
 • FLAMENC

  FLAMENC
  PARAULES CLAU:
  - Tablado
  - Fuerza
  - Baile y ritmo agitado
  El flamenc és un gènere de música i dansa del segle XVIII, que té com a base la música i la dansa andalusa i en la creació i desenvolupament del qual van tenir un paper fonamental els individus de l'ètnia gitana. El flamenc neix i es desenvolupa a Andalusia, durant el període que va des del segle XVIII al segle XX.
 • COUNTRY

  COUNTRY
  PARAULES CLAU:
  - Rural
  - Cowboy
  - Ritmo
  El grup familiar The Carter Family va ser el primer a gravar en disc una cançó country, conjuntament amb Jimmie Rodgers, encara amb el nom Hillbilly.
 • JAZZ

  JAZZ
  PARAULES CLAU:
  - Independiente
  - Personal
  - 80’s EEUU
  Durant els anys 20 les grans companyies nord-americanes com Columbia Records o RCA Victor van ser desafiades per quantitat de petites discogràfiques anomenades "independents". Aquestes estaven especialitzades en el mercat de música de raça, que és com es classificava llavors als compradors de música blues i jazz.
 • GÒSPEL

  GÒSPEL
  PARAULES CLAU:
  - Liberación
  - Religion cristiana
  - Fraternidad
  Els orígens de la música gòspel es troben en les societats de l'oest d'Àfrica que van ser deportades pels europeus colonitzadors i els comerciants d'esclaus entre el 1619 i el 1865.
  El mot anglès és una evolució de godspell, que es pot interpretar com a bona història, bona notícia.
 • CÚMBIA

  CÚMBIA
  PARAULES CLAU:
  - Orquesta de verano
  - Ritmos latinoamericanos
  - Baile
  La cúmbia és un ball de parella colombià i panameny que combina elements melòdics d'origen hispànic, ritmes d'influència africana i components indígenes americans de tipus harmònic. Des de el 1940.
 • FOLK

  FOLK
  PARAULES CLAU:
  - Alegría
  - Movimiento
  - Amigos
  Folk (de l'anglès folk, poble) és un estil de música que parteix de la música popular i tradicional per arranjar-la.
  Sovint s'associa la música folk amb instruments tradicionals, com és el banjo o el violí als Estats Units, el violí i el Tin whistle a Irlanda, la gaita a Escòcia, la gralla i la dolçaina a Catalunya, la Trikitixa al País Basc, etc.
 • ROCK

  ROCK
  PARAULES CLAU:
  - Expresión
  - Ritmo
  - Electrófonos
  La música rock, és un estil musical que evolucionà a partir del blues.
  Sol interpretar-se, entre altres molts instruments que ocasionalment s'addicionen, amb guitarra elèctrica, bateria i baix elèctric.
 • ROCK & ROLL

  ROCK & ROLL
  PARAULES CLAU:
  - Años 50
  - Baile
  - Elvis Presley
  El rock and roll és un gènere de la música popular que es configurà als Estats Units a finals dels 1940 i principis dels 1950. Les seves arrels es troben, sobretot, en el blues, el rhythm and blues, el country, la música folk, el gospel i el jazz.
 • POP

  POP
  PARAULES CLAU:
  - Pueblo
  - Sentimientos
  - Común
  És un terme molt ampli, amb certes connotacions pejoratives i difícil de delimitar. Els gèneres com el jazz, el gospel i el blues tampoc es considera que pertanyin a la música pop. En principi s'origina en els països de llengua anglesa, però aviat sortiren grups d'aquest estil a molts altres llocs. En el 1950 al Regne Unit.
 • SOUL

  SOUL
  PARAULES CLAU
  - Profundidad
  - Voces graves
  - Sentimiento
  La música soul neix durant els temps de lluita pels drets civils, marcada per líders com Martin Luther King, en els quals estava naixent la consciència racial i estaven a l'ordre del dia els motins del carrer. És una fusió del gospel amb el rhythm and blues.
 • HEAVY METAL

  HEAVY METAL
  PARAULES CLAU:
  - Dureza
  - Voz rota
  - Intensidad
  Es va crear a la fi de la dècada del 1960 i principi de la del 1970, al Regne Unit i als Estats Units.Els primers grups de heavy metal com Led Zeppelin, Black Sabbath i Deep Purple van atraure grans audiències, malgrat que han tingut moltes crítiques, han rebut un estatus important dins la història del gènere.
 • REGGAE

  REGGAE
  PARAULES CLAU:
  - Relax
  - Buen rollo
  - Paz
  El reggae és un gènere musical que es va desenvolupar inicialment a Jamaica des de la fi dels anys 1960. El terme reggae sovint és usat per designar la majoria dels ritmes jamaicans, com l'ska, el dub i el rocksteady.
 • MÚSICA DISCO

  MÚSICA DISCO
  PARAULES CLAU:
  - Baile
  - Alegría
  - Fiesta
  La música disco és un gènere de música de ball derivada del R&B (rhythm & blues) que va barrejar elements de gèneres anteriors.
  Es reconeixen fàcilment pels seus ritmes repetitius i enganxants, sovint inspirats per ritmes d'origen llatí com merengue, rumba cubana o samba.
 • MÚSICA ELECTRÓNICA

  MÚSICA ELECTRÓNICA
  PARAULES CLAU:
  - Modernidad
  - Vitalidad
  - Ambientes
  La música electrònica és un tipus de música produïda i interpretada predominantment amb instruments musicals electrònics, com el sintetitzador, el sampler, les caixes de ritmes, els seqüenciadors i, més recentment els ordinadors, que gràcies als creixents desenvolupaments en tecnologia i en programari tenen un paper vital en la producció de la música electrònica contemporània.
 • FUNK

  FUNK
  PARAULES CLAU:
  - Ritmo
  - Profundidad
  - Grave
  El funk és un estil musical que sorgí als Estats Units durant els anys 70 com a resultat de l'evolució d'alguns elements del soul i del jazz.
  El funk es pot reconèixer amb facilitat pel seu ritme sincopat, les línies del baix molt marcades, una percussió molt destacada i un èmfasi quasi sexual en la interpretació vocal.
 • HIP - HOP

  HIP - HOP
  PARAULES CLAU:
  - Protesta
  - Calle y barrios marginales
  - Improvisación
  La música rap o música hip-hop és un gènere musical que sorgeix als barris negres dels Estats Units a la dècada de 1970 i que consisteix en música rítmica estilitzada que generalment s'acompanya rapejant, un discurs rítmic amb rimes que es canta.
 • RAP

  RAP
  PARAULES CLAU:
  - Rima
  - Improvisación (letrística)
  - Calle
  La música rap o música hip-hop és un gènere musical que sorgeix als barris negres dels Estats Units a la dècada de 1970 i que consisteix en música rítmica estilitzada que generalment s'acompanya rapejant, un discurs rítmic amb rimes que es canta.
 • PUCK ROCK

  PUCK ROCK
  PARAULES CLAU:
  - Diferente
  - Cresta
  - Extravagante
  El punk rock (sovint anomenat simplement punk) és un gènere de música rock i un moviment cultural que neix a mitjans dels anys 70, principalment al Regne Unit i als Estats Units.
 • REGGAETON

  REGGAETON
  PARAULES CLAU:
  - Estética: oro
  - Relaciones amorosas
  - Puerto Rico 90’s
  El reggaeton és una expressió musical urbana que té els seus orígens en la música llatinoamericana.
  El reggaeton combina influències musicals jamaicanes del dancehall, amb llatinoamericanes, com ara la salsa, el hip hop llatí, i l'electrònica.
 • TRAP

  TRAP
  PARAULES CLAU:
  - Delincuencia y drogas
  - Grave
  - Triste
  El trap existeix des dels anys noranta, però mai ha estat gaire popular, exceptuant ara l'època dels 2010-2019. La seva popularitat ha augmentat molt notòriament, sobretot als Estats Units, encara que als Països Catalans ha començat a fer-se molt més popular de poc ençà.
 • DUBSTEP

  DUBSTEP
  PARAULES CLAU:
  - Electrónica
  - Mezcla
  - MIDI
  El terme dubstep com a referència a un gènere musical comença a ser utilitzat al voltant de 2002, quan les tendències d'estil emprades per crear aquestes mescles començaren a estar ben diferenciades del 2-step garage i del grime.