Musica 40 discos

EVOLUCIÓ POP ROCK

 • POP

  POP
  És un gènere de música popular que va tindre el seu origen a la fi dels anys 1950 com una derivació del traditional pop, en combinació amb altres gèneres musicals que estaven de moda en aquell moment. Al començament dels 80, la promoció de la música pop s'havia nodrit de l'auge dels programes, com l'MTV, que afavoriren a aquells artistes com Michael Jackson i Madonna que posseïen un fort atractiu visual
  - Like a Prayer i Like a Virgin de Madonna.
  - Billie Jean de Michael Jackson.
 • SOUL

  SOUL
  Naix als Estats Units amb la fusió del gospel i del R&B. El soul utilitza generalment el baix elèctric, la guitarra, la bateria i la veu, en la que s'evidencia la influència del gospel.
  - Wonderful word de Sam Cooke.
  - Stand by me de Otis Redding.
 • SKA

  SKA
  És un estil musical originari de Jamaica particularment apte per a fusions. Ha incorporat, a través de diferents variants, els més diversos llenguatges musicals. Als anys 70 l'ska, gràcies als immigrants jamaicans rudeboys, viatja a Anglaterra on es mescla amb el punk resultant un so més ràpid i contundent però mantenint l'estil alegre i ballable.
  - Enjoy yourself de Prince Buster.
 • TAMLA MOTOWN

  TAMLA MOTOWN
  La seua fundació fou a Detroit per Berry Gordy, sota el nom de Tamla Records. La discogràfica Motown es caracteritzava per cuidar tots els detalls, des dels músics fins a la roba dels seus artistes principals, per això es parla d'un so i estètica Motown propis.
  - Dancing in the streets de Martha and the Vandellas.
  - My Girl de The Tempations.
 • INICI POP-ROCK

  INICI POP-ROCK
  És un genere musical que combina elements del rock amb melodies més suaus originat al Regne Unit i als Estats Units. Les cançons són identificades per la estructura simple, melodia atrapant i per l'us com a base instrumental la guitarra elèctrica i el teclat.
  - Don't let me down i Help!! de The Beatles.
  - Satisfaction i Start me up de The Rolling Stones.
 • Música Mod

  Música Mod
  És un gènere musical que s'apropa a molts estils i sorgeix als anys 60 al Regne Unit. Es caracteritza pel so de les guitarres elèctriques que s'amplifica al màxim, les bateries cobren molta importància i els riff es repeteixen.
  - My generation de The Who.
 • ROCK PSICODÈLIC

  ROCK PSICODÈLIC
  És un estil musical que està inspirat per la cultura psicodèlica. Intenta replicar i potenciar les experiències amb drogues psicodèliques, sent la més notable l'LSD.
  - Somebody to love de The Jefferson Airplane.
 • FOLK

  FOLK
  Es un terme d'origen angles per referise a la música folclorica moderna. Els artistes de folk empren temes musicals folklòrics ja existents fent-los un arranjament musical o bé creant els seus propis temes originals. És també característic de la música folk emprar instruments típics de cada regió.
  - Blowin' in the wind de Bob Dylan.
  - Donna Donna de Joan Baez.
 • STAX

  STAX
  Stax Records començà a fer una música amb repercussió per tot el país, identificant-se amb el soul. En conseqüència comença a desenrotllar-se un tipus de soul propi, el so Stax.
  - Respect de Aretha Franklin.
 • ROCKSTEADY

  ROCKSTEADY
  El rocksteady és un gènere musical nascut a Jamaica. Successor del ska i precursor del reggae, el rocksteady va ser conreat per conjunts vocals jamaicans. L'estil de ball del rocksteady és menys viu que el del ska que el va precedir.
  - Rock fort Rock de Skatalites.
 • HEAVY ROCK

  HEAVY ROCK
  És el fruit del desenvolupament i la barreja del blues i dels aspectes més innovadors del rock existent a la dècada del 1960. es caracteritza per la important presència de guitarres elèctriques, ritmes contundents amb notable protagonisme de la bateria, i una veu amb força.
  - Whole lotta love de Led Zeppelin.
  - Smoke on the water de Deep Purple.
  - War Pigs de Black Sabbath.
 • ROCK SIMFÓNIC

  ROCK SIMFÓNIC
  El rock simfònic és un subgènere del rock que va néixer a mitjan dècada dels 60 i rep la seua popularitat als 70. Els seus orígens es troben tant en el rock progressiu i el rock psicodèlic com en la música clàssica. Hereta el concepte de composicions llargues, amb unes estructures que van més enllà de la forma amb estrofes i tornada del rock de moments anteriors.
  - Wish you were here de Pink Floyd.
  - I can't dance de Genesis.
 • HEAVY METAL

  HEAVY METAL
  És un estil musical descendent del rock, molt menys influenciat pel blues que el hard rock, caracteritzat principalment per la contundència del seu so, generalment obtinguda amb l'ús de guitarres elèctriques amb alt grau de distorsió, veus molt extremes i bateries amb doble bombo, i baixos pronunciats i contundents.
  - You shook me all night long i Thunderstruck de ACDC
 • REGGAE

  REGGAE
  És un estil de música particular que s'origina a partir de l'evolució directa de l'ska cap a ritmes més lents, passant pel rocksteady. Té un ritme binari sincopat de 4/4 amb desplaçament del temps fort com a principal característica. El reggae està estretament relacionat amb el rastafarisme i les seues lletres sovint tracten d'una temàtica entre política i mística.
  - Three Little Birds de Bob Marley.
 • ELTON JOHN

  ELTON JOHN
  És un cantant i compositor anglés de música rock que adquireix la seua fama als anys 70. Aquest cantant sovint segueix l'esquema del blues. En els discos es van alternant les balades amb les cançons més d'estil Rock.
  - Sacrifice
 • GLITTER ROCK

  GLITTER ROCK
  El terme es va encunyar fent honor a Gary Glitter, després de l'enorme èxit que va obtindre amb la seua cançó «Rock & roll» i fa referència a la facció més festiva i comercial.
  - I Didn’t Know I Loved You de Gary Glitter
 • GLAM ROCK

  GLAM ROCK
  El glam rock és un subgènere del rock nascut al Regne Unit. El seu nom és una apòcope de la paraula «glamur». Es caracteritzava per donar importància a la seua música com a la seua estètica, donant ús masculí a elements del vestir tradicionalment femenins.
  - Space Oddity de David Bowie.
  - Under Pressure de Queen i David Bowie.
 • PUNK

  PUNK
  És un gènere de música rock i un moviment cultural que neix a mitjans dels anys 70, principalment al Regne Unit i als Estats Units. La inestabilitat social del moment fa que els joves troben en el punk rock una via per expressar els seus sentiments de frustració, ràbia i inconformisme.
  - God save the queen de Sex Pistols.
  - Should I stay or should I go de The Clash.
  - Hey ho lets go! de The Ramones.
 • NEW WAVE

  NEW WAVE
  És el gènere musical originat com un derivat del punk rock. La new wave va sorgir com una nova forma de rock que es basava en el so del rock and roll de la dècada dels 60. El gènere es va caracteritzar per mesclar habitualment elements del funk, reggae i ska.
  - Pump it up de Elvis Costello.
  - Roxanne de The Police.
 • RAP

  RAP
  El rap és un gènere musical que incorpora rima, parla rítmica i argot apoteòsic, que s'interpreta en una varietat de tipus, en general sobre un acompanyament musical. Habitualment es pronuncia sobre un beat, normalment proporcionat per un DJ, un turntablista, un Beatboxer o una A capela sense acompanyament.
  - The message de Grandmaster Flash.
 • TRASH METAL

  TRASH METAL
  És un subgènere del heavy metal que se singularitza generalment per un caràcter agressiu i tempos ràpids. Les cançons del thrash metal solen utilitzar ritmes percussius ràpids, riffs de guitarra amb registres baixos, amb interpolacions de guitarra solista molt tècnica.
  - Masters of Puppets i Nothing else matters de Metallica.
  - Angel of Death de Slayer.
  - Symphony of destruction de Megadeath.
  - Caught in a Mosh de Anthrax.
 • TECNO POP

  TECNO POP
  És el terme que es va utilitzar en els anys 80 per a designar els temes de so synthpop i electropop. El tecno-pop té les seues pròpies tendències estilístiques que ho fan un subgènere propi del synthpop. Entre elles l'ús exclusiu d'instruments electrònics, l'ús de ritmes mecànics, arranjaments vocals com a contrapunt a l'artificialitat dels sintetitzadors
  - Enjoy the silence de Depeche Mode.
 • NEW AGE

  NEW AGE
  És un gènere musical creat per diferents estils i l'objectiu dels quals és crear inspiració artística, relaxació i optimisme. Les harmonies en la música New age solen ser generalment modals, consonants, o incloure un baix en forma de dron. Les melodies solen ser repetitives, per a crear una sensació hipnòtica.
  - Only time de Enya.
  - By this river de Brian Eno.
  - Sunday Morning de The velvet underground.
  - Walk on the wild side de Lou Reed
 • HOUSE

  HOUSE
  És un estil de música electrònica El House és primer de tot un descendent directe del so disco que aconseguí trencar a través de la música, diferències socials i racials encara que solament fos dintre d'una pista de ball a Chicago. Els seus creadors mesclaven elements de la música disco amb sons electrònics.
  - Your love de Frankie Knuckles.
 • GANGSTA RAP

  GANGSTA RAP
  És el subgènere de la música rap en el qual les lletres donen més importància a les històries de gàngsters i drogues sense un missatge social constructiu. És principalment un subgènere temàtic, que es plasma en diferents subestils musicals de la música hip hop.
  - California love de 2Pac.
  - Who am I de Snoop Dog.
 • GRUNGE

  GRUNGE
  El moviment grunge forma part del gènere de música alternativa, nascuda a Seattle. La música grunge s'inspira en el punk, heavy metal i rock alternatiu. Les característiques d'aquest so són les seues guitarres brutes i distorsionades, bateries pesades i lletres angoixants. A principis dels anys 90 fou quan aquest moviment gaudí de més èxit comercial.
  - Smells like a teen spirit de Nirvana.
  - Alive i Even Flow de Pear jam.
 • EXTREMODURO

  EXTREMODURO
  Va ser un grup espanyol de rock fundat a Plasència en 1987​ que es va mantindre actiu fins al 2019. Ells mateixos van definir el seu estil com a rock transgressiu, basat en un estil de rock dur agressiu amb lletres explícites que tracten temes terrenals i marginals. Amb el temps, la poesia va acabar predominant fins i tot més en la lírica, mentre que a la composició musical se li va anar dotant d'una major complexitat instrumental.
  - La vereda de la puerta de atrás.
  - Si te vas...
 • BRITPOP

  BRITPOP
  És un subgènere del rock alternatiu nascut a principis dels anys 1990 al Regne Unit, caracteritzat per la delicadesa del so, la simplicitat de les cançons i l'aparició de bandes influïdes per grups de les dècades dels anys 1960 i 1970. Va ser altament popular en el món durant la segona meitat de la dècada de 1990 i principis dels anys 2000.
  - Wonderwall de Oasis.
  - Song 2 i Girls and Boys de Blur.
  - Angels, Feel i Rock DJ de Robbie Williams.
 • OBRINT PAS

  OBRINT PAS
  Va ser un grup de música procedent de la ciutat de València. La seua música és una barreja de ska, hardcore punk, rock, reggae i folk amb melodies i instruments tradicionals, entre els quals destaca la dolçaina. Les seues lletres tracten temes com la denúncia social o la solidaritat, defensen la unitat territorial, promouen la llengua catalana, i reivindiquen la seua cultura i tradicions.
  - Som.
  - Telefeixisme.
 • LA GOSSA SORDA

  LA GOSSA SORDA
  Va ser un grup musical de Pego, País Valencià. La seua música té ritmes de ska, rock, reggae i punk amb la utilització de molts ritmes mediterranis i altres influències. Les seues lletres ataquen els fonaments del sistema, la injustícia de l'ordre social i mundial actual, la lluita per salvar el País Valencià, el consumisme i la corrupció política.
  - Camals mullats.
  - Senyor Pirotècnic.
 • MAREA

  MAREA
  És una banda de música rock formada en 1997. Recollint diferents influències de l'escena del rock urbà, amb una aposta musical basada en talls enèrgics de rock dur, adhereixen lletres poètiques, altament influenciades pel folklore i la literatura espanyola, amb presència d'arcaismes.
  - Que se joda el viento.
  - Corazón de Mimbre.
 • THE STROKES

  THE STROKES
  És una banda de pop rock formada l'any 1998 a la ciutat de Nova York. A principis de l'any 2000 l'audiència d'aquest gènere va començar a disminuir i a conseqüència d'això, amb el llançament del seu àlbum debut anomenat Is This It, molts crítics els van anomenar com als salvadors del rock.
  - Last Nite
 • REGGAETÓN

  REGGAETÓN
  És una expressió musical urbana que té els seus orígens en la música llatinoamericana. Aquest gènere va ser inventat, format i donat a conéixer a Puerto Rico, d'on va adoptar el seu nom, així com ho són la majoria dels seus artistes. Va ser una variant del reggae i el rap en castellà a la qual se li va agregar el dem bow, el característic ritme repetitiu i quasi hipnòtic que conforma la base del reggaetón.
  - La Despedida de Daddy Yankee.
 • NORAH JONES

  NORAH JONES
  És una cantant, compositora, pianista i actriu estatunidenca. Guanyadora de nou premis Grammy, ha venut com a cantant més de 40 milions de discos. La seua música combina elements de jazz, blues, soul, country i pop.
  - Traces of you.
 • AMY WINEHOUSE

  AMY WINEHOUSE
  Va ser una cantant i compositora britànica de diversos gèneres musicals, principalment jazz, rhythm and blues, soul i ska. Així mateix, se la coneix per ser contralt. Amb el seu àlbum debut Frank, que va ser un èxit comercial al seu país natal. El seu segon àlbum d'estudi, Back to Black, va guanyar cinc Grammy.
  - Rehab.
 • AUXILI

  AUXILI
  És un grup de música valencià. El seu estil musical és el reggae amb pinzellades de ska, ragga i rap en algunes de les seues cançons. Les seues lletres, la majoria en valencià, van carregades de missatges reivindicatius. Denuncia la desigualtat social, la brutalitat policial, la nefasta gestió política i el sistema capitalista.
  - Hui la liem.
  - Abismes.
 • C. TANGANA

  C. TANGANA
  És un raper, cantant i compositor espanyol de diversos gèneres com a hip hop, latin pop, nou flamenc i reggaetón. Es va coronar en 2017 dins del panorama mundial amb el seu hit Mala mujer al qual li seguirien èxits com Llorando en la limo.
  - Ingobernable
 • LA RAÍZ

  LA RAÍZ
  Va ser un grup de música​ de Gandia, que recorria els escenaris mesclant el rock amb el reggae, el jazz i l'hip hop. Aquesta banda estava conformada per onze músics de diverses procedències nacionals i musicals, repartits en l'escenari amb una presència forta i molt contingut líric en les seues lletres.
  - Entre poetas y presos.
  - Raíces.
 • TRAP LATINO

  TRAP LATINO
  És un subgènere de l'hip hop llatí.8​ Va anar popularitzant-se massivament recentment a mitjan dècada del 2010 a Puerto Rico. Molts de les seues cançons són en conjunt amb altres artistes, i fins a vegades una espècie de "remix" d'aquests. El trap manté una forta influència de l'hip hop, tant estètica com tècnicament. No obstant això, la mètrica de la música trap és considerablement més senzilla que la del rap.
  - Tu no vive así de Arcángel x Bad Bunny.
 • ROSALIA

  ROSALIA
  És una cantant, compositora, productora i actriu espanyola. Ha sigut guardonada amb dos premis Grammy Llatins per «Malamente» i cinc pel seu segon àlbum El mal querer, que la van convertir en l'artista espanyola amb més guardons atorgats per l'Acadèmia Llatina d'Arts i Ciències de l'Enregistrament per un únic treball, i dos MTV Vídeo Music Awards.​ Al 2020 va rebre el Premi Grammy a millor àlbum llatí de rock urbà o alternatiu.
  - Bagdad.
 • ZOO POSSE

  ZOO POSSE
  És un grup nascut a Gandia que se centra entre el rap, el hip-hop, el rock i ska però també mescla ritmes electrònics. Les lletres de les cançons tracten qüestions polítiques i socials d'actualitat. Va revolucionar les xarxes socials d'àmbit valencià amb la seua primera cançó i amb el seu primer àlbum van començar a participar en concerts per tot el País Valencià i Catalunya.
  - Estiu.
  - Corbelles.