396px orteliusworldmap

Prehistorie Noord-Afrika

  • 180,000 BCE

    Eerst nomadische mens

    Eerst nomadische mens
    In Aïn El Ahnech zijn resten gevonden van menselijke aanwezigheid die 1,8 miljoen jaar oud zijn. Het zijn simpele gereedschappen met scherpe punten die zouden duiden op jagers, iets wat paste bij de nomadische stammen. Afrika is zoals algemeen bekend de bakermat van de mens, dit is ook een reden dat de eerst menselijke resten al dateren van zo'n lange tijd terug.
  • 180,000 BCE

    Start steentijd

    Start steentijd
    Van 1,8 miljoen voor Christus dateren vondsten van menselijke aanwezigheid in Afrika. De vondsten zijn gedaan in Aïn El Ahnech bij Saïda. Deze vondsten bestaan uit oude stenen gereedschappen en worden dan ook gezien als het begin van de steentijd in Noord-Afrika.
  • Period: 180,000 BCE to 1 BCE

    Prehistorie Noord-Afrika

  • 6000 BCE

    Ontstaan eerste boerendorpen

    Ontstaan eerste boerendorpen
    Rond 6000 v.Chr. ontstonden rond de Nijl in Egypte de eerste boerendorpen. Dit kon zo gebeuren door het ontzettend vruchtbare slib wat de rivier produceerde. In Nubië waren er nog eerder tekenen van landbouw en veeteelt, waarschijnlijk door beïnvloeding vanuit het Arabisch schiereiland.
    Na het einde van de ijstijd waren er tijden dat de Sahara groen en vruchtbaar was, ook dit droeg bij aan het ontstaan van veeteelt en landbouw.
  • 3500 BCE

    Start bronstijd

    Start bronstijd
    Over de bronstijd in Egypte is niet veel bekend, maar wel dat er handel werd gedreven met Egypte. Zo is er in bronnen terug te vinden dat Egypte vredige handel dreef met O.a. Levant, waarbij vooral veel Cederhout naar Egypte werd verscheept. Dit toont ook al aan dat er in Egypte nijverheden waren waarbij cederhout werd gebruikt. Op de foto is een afbeelding te zien van het transport van dit Cederhout.
  • 3300 BCE

    Ontstaan eerste beschavingen

    Ontstaan eerste beschavingen
    Er is in Afrika eigenlijk alleen sprake van een brons- en ijzertijd in Noord en Noord-Oost Afrika. De eerste echte beschaving kwam dan ook op in de nijlvallei, namelijk het oude Egypt. Ondanks het ontstaan van een staat liep deze samenleving nog steeds voornamelijk op landbouw en dan specifiek op het verbouwen van graan.
  • 900 BCE

    Start ijzertijd

    Start ijzertijd
    Ijzer was heel schaars in in het oude Egypte, daarom bleef brons hier voor lange tijd het voornaamste metaal. Ook werd ijzer door de oude Egyptenaren als een onzuiver metaal gezien en werd dus voor veel dingen niet gebruikt. Het werd dus voor lange tijd amper benut en gebruikt voor speciale dingen zoals religieuze doeleinden.