origens del jazz

 • GOSPEL

  GOSPEL
  El gòspel és un estil musical d'origen religiós que va començar a principis del segle xx als Estats Units entre la població afroamericana, que es caracteritza per polifonies i síncopes. El mot anglès és una evolució de godspell, que es pot interpretar com a bona història, bona notícia o com a història, notícia de Déu.
 • WORK SONG

  WORK SONG
  Les work songs ('cançons de treball') eren cançons que els esclaus africans cantaven mentre treballaven, bé als camps de cotó, bé en la construcció de vies de tren o als centres penitenciaris. Es tractava d'una melodia sense suport harmònic acompanyada del ritme que els peus o les eines anaven marcant al compàs dels moviments de treball. https://www.youtube.com/watch?v=eX4DYoLrCwM
 • BLUES

  BLUES
  El blues és un gènere musical vocal i instrumental basat en la utilització d'unes determinades notes, l'ús de les progressions d'acords del blues, i d'un patró repetitiu que sol seguir una estructura de dotze compassos. El terme anglès, que vol dir 'blaus', pren també la significació de 'tristesa'.
 • RAGTIME

  RAGTIME
  El ragtime és un estil i un gènere de música de ball desenvolupat als Estats Units cap a finals del segle XIX. Es va convertir principalment en un gènere pianístic en què destaca una melodia sincopada a la mà dreta sobre un compàs uniforme en estil de marxa a la mà esquerra. https://www.youtube.com/watch?v=nDkd9bVhmek
 • SWING

  SWING
  El swing és un estil de jazz que va néixer durant la dècada del 1930 i que es caracteritza per un augment en la quantitat i varietat d'instruments utilitzats per formar les anomenades "Big Bands", com, per exemple, les de Benny Goodman, Glenn Miller, Woody Herman, Count Basie o Duke Ellington.
 • BEBOP

  BEBOP
  El bebop és un estil de jazz caracteritzat per tempos ràpids i una improvisació basada més en l'estructura harmònica que no en la melodia. Va ser desenvolupat a principis i a mitjans dels anys 1940. El hard bop n'és una evolució posterior, que combina el bebop amb el blues i el gospel.
 • RHYTHM AND BLUES

  RHYTHM AND BLUES
  El Rhythm and blues és un terme musical producte del màrqueting, introduït als Estats Units el 1949 per Jerry Wexler des de la revista Billboard. Va ser definit com una barreja de jazz, gospel i blues
 • SOUL

  SOUL
  La música soul és un estil de música de mitjan anys cinquanta que va aparèixer als Estats Units i que prové de la fusió del gòspel amb el rhythm and blues. Deriven del soul els estils funk, disco i el rhythm and blues contemporani.