Fiatal nő montessori mlada 1886

Montessori Mária Élete és Munkássága (1870-1952)

 • Született, Anconában, Chiaravelle községben

  Édesapja Alessandro Montessori állami hivatalnok, édesanyja Renilde Stoppani Modenából származó nemes ősök leányaként.
  Montessori Mária még gyermek volt, amikor Rómába költözik a család.
 • Period: to

  Montessori Mária élete

  Olaszországban született és élt 81 évet. Orvos, pedagógus, pszichológus, antropológus. Életét a gyermekek nevelésének szentelte. A korszellemmel ellentétben a tanulást helyezte előtérbe, mint nő hátrányos helyzetből indult de egyéni nevelési módszere, saját fejlesztésű oktatási eszközei eredményesnek bizonyultak a világ több országában. Munkássága nyomán számos hazai és külföldi oktatási és nevelési intézményben használják módszerét és viszik tovább szellemi örökségét.
 • Középiskolai évek, Rómában

  Középiskolai évek, Rómában
  Középiskolai tanulmányait nem hagyományos gimnáziumban, hanem rendkívüli tanulóként olyan reálközépiskolában folytatta, amely nagy súlyt helyezett a természettudományos és műszaki ismeretek oktatására. Ezt követően négy évig műszaki főiskolai tanulmányokat folytatott.
 • Orvosi tanulmányok 1892-96

  Hosszú fáradságos harc után, a pápa támogatásával, szigorú feltételek mellett sikerült elérnie, hogy 1892-ben az első női hallgatóként beiratkozhasson a római egyetem orvosi fakultására: Az előadóterembe csak a férfihallgatók után, közvetlen az előadó professzorok előtt léphetett be. Az előadások alatt gyakran állnia kellett Az anatómiai gyakorlatokat egyedül kellett végeznie, és csak késő este juthatott be a boncterembe. 1896-ban Olaszország első orvosnőjeként szerzett diplomát.
 • Előadó, Női Konferencia London

  Viktória Királynő előtt, szólal fel a konferencia egyik előadójaként. A nők jogiért és oktatásáért.
 • Munka, Róma Pszichiátria Intézet

  Már orvosi tanulmányai idején érdeklődése az értelmi fogyatékos gyermekek felé fordult, látva milyen sivár, embertelen körülmények között élnek. Nagy hatással volt rá a híres francia orvos Jean-Marc Itard (1774-1834) és tanítványa, Edouard Seguin (1812-1880). Műveiket tanulmányozta, akik olyan módszereket kialakítására törekedtek, amelyek segítségével megvalósíthatóvá vált az értelmi és érzékszervi fogyatékos gyermekek fejlesztése.
 • Gyermekek Háza Casa dei bambini

  Gyermekek Háza Casa dei bambini
  San Lorenzóban, Róma külvárosában nyitotta meg első nevelési intézményét. Egy bérház földszintjén ötven 3-6 éves gyermek számára. A berendezéshez a gyermekek testméretéhez igazodó asztalokat, székeket helyezett el, a gyermekek tevékenységükhöz az általa kifejlesztett eszközöket használhatták. Tanulmányai folytatása mellett felügyelte az intézmény szakmai működését, és újabb iskolák megnyitását az elit polgárok gyermekei számára.Egy műhelyben elindul fejlesztő eszközeinek gyártása.
 • Szakember képzés évente, hazai majd külföldi tanfolyamokat tart

  Szakember képzés évente, hazai majd külföldi tanfolyamokat tart
  1909-től mintegy 100 tanítónő előtt tartotta első tanfolyamát Citta di Castelloban, ami ezután évente megrendezésre került. Az új módszert világszerte elismeréssel fogadták, amit az elkövetkező időben tartott számos előadás és nemzetközi tanfolyam is igazolt. Nőtt az érdeklődés, míg 1914-ben 13 nemzet, addig 1930-ban 22 nemzet, köztük Magyarország képviselői vettek részt Rómában. Továbbá az Egyesült Államokban, Angliába, Dél-Amerikában, Spanyolországban, Németországban és Hollandiában is.
 • Kiadják Könyvét: Antropologica Pedagogica

  Folytatja egyetemi tanulmányait pszichológia és antropológia szakon 1901-1908 között Rómában.
 • Előadás sorozatok az USA-ban

  1916-ban New Yorkban megalapították első tanítóképzőjét, amit kezdetben maga Montessori, majd az amerikai reformpedagógia későbbi jeles személyisége, a "dottoressa" asszisztense, Helen Parkhurst vezetett. Több intézete működött Kanadában, Közép- és Dél-Amerika számos országában is. Indiában az angol és olasz missziós iskolákban jelent meg az új módszer, de Montessori-óvodákat és -iskolákat alapítottak Jáván, Kínában Japánban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Észak- és Dél-Afrikában is.
 • Nemzetközi Montessori Szövetséget megalakulása

  Nemzetközi Montessori Szövetség (Association Montessori Internationale) megalakulása, amely máig működik Amszterdam székhellyel.
 • Letelepedik Hollandiában

  A spanyol polgárháború idején, 1936-ban a "dottoressa" a hollandiai Laren városában telepedett le. Ebben az időszakban módszerét folyamatosan továbbfejlesztette és harmincas években alakítja ki a békére nevelés és kozmikus nevelés koncepcióját.
 • Száműzetésben Indiában

  Mussolini fasiszta politikáját nem támogatta. Iskoláit bezárták. A világháború idején fiával Mario-val Indiában tartózkodott, ahol ugyancsak elterjed nevelési módszere és iskolákat nyitott.Csak 1946-ban tért újra vissza Európába. Az ezt követő években - idős kora ellenére - nagy aktivitással kapcsolódott be a tudományos életbe, számos nemzetközi konferencia előadója, díszvendége, több egyetem avatta díszdoktorává
 • Nobel Díjra terjesztik fel 3 alkalommal

  Először 1949-ben, majd, 1950-ben és 1951-ben.
 • Halála és szellemi öröksége

  Halála és szellemi öröksége
  1952 májusában, 82 éves korában halt meg a hollandiai Nordwijk am Zeeben. Életműve, az általa kidolgozott Montessori reformpedagógia fenn maradt és népszerűsége , sikere töretlen a hatékony nevelésben és oktatásban.Könyveit számos országban kiadták, több nyelven.Művei: A gyermek felfedezése, Az ember nevelése, Gyermek a családban, Módszerem I-II. The Absorbent Mind, stb.
  https://youtu.be/1OFhhHKMa3I Montessori Iskola thtps://youtu.be/NlnHVxJKEiM Montessori eszközök