Línia del temps Espanya Segle XIX

 • Carles IV

  Carles IV
  Carles IV d’Espanya, va néixer l’11 de novembre del 1748 al Regne de Nàpols, i va morir l’any 1819 a Roma. Va ser Príncep d’Astúries des del 1759 fins al 1788. També va ser rei d’Espanya durant 20 anys (1788 - 1808) després de la mort del seu pare Carles III. Tota la vida va estar envoltat de noblesa, la gran majoria de la seva família ho era. Net de Felip V per part de pare, i també germà del Ferran I, el que havia de ser el rei d’Espanya, però va ser apartat del tro pels seus problemes mentals
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  Tractat de Fontainebleau: Pacte signat entre Espanya i França el 27 d’octubre de 1807. Consistia en el fet que Espanya deixava passar tropes franceses per atacar a Portugal, això va passar factura a Espanya, quan es va veure rodejada des de França i Portugal.
 • Josep Bonaparte

  Josep Bonaparte
  Va ser el Rei d’Espanya (1808-1813) imposat per Napoleó Bonaparte, Espanya vivia una crisi, ja que el poble volia fer fora el seu rei actual per posar el seu fill, van demanar que Napoleó escollis qui havia de ser el rei, i va posar el seu germà. Va ser un rei absolutista que no era estimat pel poble. Va haver de marxar quan van perdre la guerra del francès.
 • Guerra del Francès

  Guerra del Francès
  La Guerra del Francès o guerra de la independència va ser un conflicte entre Espanya i l'Imperi Francès. Les tropes franceses van entrar a la península Ibèrica amb l’excusa d’envair Portugal en el 1808, aliat de la Gran Bretanya, però Napoleó va aprofitar per envair Espanya. Les guerrilles van ser molt importants la contesa.La signatura del tractat de Valençay, el desembre del 1813, va restituir en el tron Ferran VII com a monarca absolut.
 • Ferran VII

  Ferran VII
  Ferran VII o Ferran VII el desitjat, era el fill de Carles IV i successor del tro d’Espanya l’any 1808, on Napoleó el va fer fora per posar el seu germà Josep Bonaparte. Va tornar a governar més tard de l’any 1814 - 1833. A diferència del seu pare, ell era un rei més absolutista i menys liberal. Va crear la pragmàtica sanció, una llei que deia que les dones també podien governar. Això ho va fer perquè la seva filla Isabel II pogués governar i així no perdre la dinastia familiar.
 • Motí d'Aranjuez

  Motí d'Aranjuez
  El motí d'Aranjuez va ser una revolta popular produïda entre el 17 i el 19 de març de 1808, durant el regnat de Carles IV, que va comptar amb el suport de Ferran, el príncep d'Astúries, posteriorment nomenat Ferran VII.
 • Abdiccions o capitulacions de Baiona

  Abdiccions o capitulacions de Baiona
  Les abdicacions de Baiona, que van tenir lloc el 5 de maig de 1808 en el castell de Marracq de la ciutat francesa de Baiona, és el nom pel qual es coneixen les renúncies successives dels reis Carles IV i el seu fill Ferran VII al tron d'Espanya en favor de Napoleó Bonaparte, qui a continuació cediria els drets al seu germà Josep Bonaparte, qui regnaria amb el nom de Josep I.
 • Corts de Cadis

  Corts de Cadis
  Les Corts de Cadis és com es coneix l'Assemblea constituent inaugurada a San Fernando el 24 de setembre de 1810 i posteriorment traslladada a Cadis fins a 1814 durant la Guerra del Francès.
 • Constitució de Cadis

  Constitució de Cadis
  La Constitució de Cadis, aprobada el 19 de març de 1812, festivitat de Sant Josep, coneguda per això com la Pepa. Aquesta era molt liberal i donava molts drets i llibertat a les persone, va fomentar a la separació de poders i va establir la religió catòlica com l'oficial de l’estat. Anul·lada el 4 de maig de 1814 per Ferran VII.
 • La pragmàtica sanció

  La pragmàtica sanció
  La pragmàtica sanció va ser una llei, que va crear Ferran VII. Aquesta llei, donava dret a les dones a poder governar. Va ser l'any 1830 perquè la filla de Ferran VII Isabel II pugues governar. D’aquesta manera, Ferran VII no hauria de cedir el tro a l’home més proper. La successora seria la seva filla i així seguiria la dinastia familiar directa.
 • Isabel II

  Isabel II
  Era la Filla de Ferran VII i la seva quarta esposa. Va regnar Espanya entre 1833 i 1868. Va començar sent la princesa d’Astúries quan va néixer, en el moment que el seu pare va morir, 25 dies després va ser proclamada reina d’Espanya quan encara no tenia ni tres anys. Era la representant del liberalisme a la monarquia a diferencia del seu pare i del el seu rival, Carles, el germà que Ferran VII. Va morir a París l’any 1904 amb 73 anys.
 • Guerres Carlines

  Guerres Carlines
  Les guerres carlines, van durar de l’any 1833 fins al 1876. Era una guerra per decidir el nou rei. Per una banda hi havia Isabel II (liberal) A l'altre costat hi havia a Carles, el germà de Ferran VII. Era absolutista. Tenia el suport del País Basc, Navarra i Catalunya, que eren les regions més desenvolupades i industrialitzades. També eren les que defensaven les lleis particulars de cada regió. A més a més tenia el suport de la baixa burgesia, el clergat i els camperols d’aquestes regions.
 • Desamortització de Mendizàbal

  Desamortització de Mendizàbal
  Va ser una sèrie d'expropiacions de béns i terres de l'Església que els liberals van fer al segle XIX.
  Els béns i terres que fins aleshores no es podien vendre i que es trobaven en poder del clergat. Intentaven vendre-ho a la classe més necessitada, però com no tenien diners, totes les terres van ser comprades pels burgesos.
 • General Prim

  General Prim
  Joan Prim i Prats, va néixer a Reus el sis de desembre de 1814 i va morir a Madrid el trenta de desembre de 1870 a l’edat de 56 anys. Va ser Marquès de Los Castillejos, compte de Reus, vescomte del Bruc i Gran d’Espanya. Va ser un militar i polític progressista català molt influent a la política espanyola del segle XIX. Va dirigir les Forçes que van lluitar a la campanya de Mèxic.
 • Espartero

  Espartero
  Era un militar progressista que volia reformes. A través d'aixecament militars, va agafar el poder per la força
  Va aplicar reformes mes liberals, com llibertats econòmiques.
 • La gloriosa

  La gloriosa
  La gloriosa va ser una revolució per culpa d'una crisi política per culpa d'uns mals governants. En aquell moment a Espanya, hi havia moltíssima corrupció, cosa que feia que tots els impostos acabessin en mans dels polítics més dolents d'Europa. També hi havien moltes desigualtats, els que eren pobres eren molt pobres i els rics molt rics, això va fer que la classe mitjana desaparegués en gran quantitat. El poble es va revolucionar en contra de la reina Isabel II perquè hi havia poca democràcia.
 • Amadeu de Savoia

  Amadeu de Savoia
  Amadeu de Savoia, o Amadeu I d’Espanya, va néixer a Torí l’any 1845, i va morir també a Torí l’any 1890, amb 44 anys. Ell va regnar a Espanya durant dos anys i escaig (1870 - 1873). Després de la revolució de 1868, Espanya va esdevenir una monarquia constitucional. Va costar molt trobar un rei per succeir a la reina Isabel II que acceptés el càrrec. Va durar 3 anys per la inestabilitat política. Era més obert. Després del seu regnat va esdevenir la primera república. Va durar nou mesos.
 • Primera república

  Primera república
  La primera república, es va iniciar quan el rei Amadeu I d’Espanya va abdicar. En aquell moment les corts van iniciar aquest període de república que va durar nou mesos.
 • Alfons XII

  Alfons XII
  Alfons XII, va néixer a Madrid el 28 de novembre de 1857, i va morir al Pardo el 25 de novembre de 1885. Va ser rei d’Espanya del 1875 fins al 1885 i va significar el retorn de la dinastia dels Borbons al tron d’Espanya. Era fill d’Isabel II i nebot del rei Carles IV d’Espanya, tenia la confiança del poble per fer un bon regnat i deixar empremta a la història d’Espanya.
 • Bipartidisme

  Bipartidisme
  Bipartidisme, vol dir que només hi havien dos partits. En aquell moment, la política espanyola es dividia entre els Liverals dirigits per Sagasta i els Conservadors dividits per Cànovas. Aquests dos partits, es tornaven el poder de manera pacífica però hi havia frau electoral. El rei feia d'àrbitre, perquè podia decidir quan en convocàven les eleccions i també podia disoldre el parlament.
 • Cánovas

  Cánovas
  Cánovas: va néixer a Màlaga el 8 de febrer de 1828 i va morir al País Basc el 8 d’agost de 1897. El van assassinar amb una arma de foc mentre estava a un balneari a Guipúscoa. Era la cara del partit conservador i s'anàva tornan el poder amb Sagasta. Va ser president del consell de ministres durant el període de (1874 - 1890). El seu partit afavoria a l'alta burgesia i només podia votar la gent amb poder, (3-5%). Era de l'agrad del rei perquè no volien grans reformes en drets i llibertats
 • Constitució 1876

  Constitució 1876
  La constitució espanyola del 1876, va ser impulsada per Cànovas quan era president, i va ser aprovada per Alfons XII. En aquesta constitució va servir per iniciar la restauració borbònica.
 • Sagasta

  Sagasta
  Sagasta: Va ser un Polític espanyol, del partit liberal. Volia ampliar tots els drets i llibertats com per exemple la llibertat religiosa, d'expressió i d'associació volia augmentar el nombre de votants però no gaire (15%).
 • Guerra de Cuba

  Guerra de Cuba
  Va ser una guerra entre Espanya i els EUA. Es va originar perquè Espanya tenia conquerit el territori de Cuba, Puerto Rico i Filipines. Cuba era el principal productor de sucre del món i Espanya hi posava molt impostos. Això no agradava als EUA ni a cuba. Un dia un vaixell americà va explotar, i van tenir una escusa perfecte per entrar a la guerra. Espanya va perdre de manera humiliant les tres colònies que tenia i es va crear un sentiment molt gran de frustració i impotència.