Logo

Lindt története

By Maytam
 • Korai sikerek

  David Sprüngli Zürich óvárosában, Marktgessén megnyitja apró cukrászdáját. Fia, Rudolf Sprüngli-Ammann elkészítette az első szilárd táblás csokoládét. Óriási sikert aratott.
 • Az első gyár

  Sprüngli vállalkozása gyorsan növekedett. 1847-ben megnyitotta a Schleiftobel gyárat Horgenben. A gyár indulásakor érezhető volt a csokoládé illat a levegőben.
 • 1850-es évek történései

  Sprüngli kibővítette vállalkozását, eközben két fia átvette a vállalkozást.
  A Sprüngli vállalat belső változásai alatt Rodolphe Lindt megnyitotta apró cukrászdáját Bernben.
 • Új cukrászda nyitása

  Új cukrászda nyitása
  Megnyitotta második cukrászdáját, a jelenleg is jól ismert Confiserie Sprünglit a Paradeplatzon. Közkedvelt találkozóhely vált belőle.
 • A konsírozás feltalálása

  A konsírozás feltalálása
  Lindt az 1850-es cukrászda nyitás után, 1879-ben csokoládévállalatot nyitott, de ekkor Lindt és a fiai mindössze csak kemény, keserű csokoládét tudott előállítani. Majd egyik pénteken a konsírozó gépet bekapcsolva felejtették. Egész hétvégén ment, majd következő hét hétfőjén finom, lágy csokoládét kaptak. Innen indult el a mai napig páratlanul krémes, világhírű Lindt csokoládé.
 • Lindt & Sprüngli születése

  Lindt & Sprüngli születése
  1879-ben Sprüngli tudomással volt a Lindt által elért sikerekről, de akkoriban nem került sor a találkozásra. 1899-ben találkozik először a két család. Sprüngli etájt akart a termelést bővíteni, Kilchberg-Bendlikonban gyárat építetett. Majd Lindtnek ajánlatott tett a gyárára a személyzettel és a titkos recepttel együtt. Lindt csak azzal a feltétellel egyezett bele, hogy a vállalat ügyeibe ugyanúgy beleszólhat.
 • 1920-as évek Az első külföldi leányvállalat

  1920-as évek Az első külföldi leányvállalat
  1920-as években kezdődtek el a Lindt & Sprüngli első külföldi szárnybontogatásai azzal, hogy képviseleteket nyitott Németországban és az Egyesült Államokban. 1928-ban megalapították az első leányvállalatot Berlinben egy gyárral, amiben elindították licenc alapján a gyártást.
 • 1930-as években további növekedés

  1930-as években további növekedés
  1930-as években a gazdasági válság miatt leállt az export, de hálózatuk tovább növekedett. 1931-ben bevezették a „Bâtons Kirsch”-t, ami igazi értékesítési sikertörténet volt a vállalat számára.
 • 100 éves a Lindt & Sprüngli

  100 éves a Lindt & Sprüngli
  A háború végével, a vállalat is 100. évfordulóját ünnepelte. Ezáltal 12 részes reklámsorozattal ünnepelte meg, amely élénk fogyasztást eredményezett.
 • Csokoládéarany - Lindor

  Csokoládéarany - Lindor
  A háborút követően a Lindt Csokoládé Mesterei valamilyen finomságot akartak létrehozni, amivel a vásárlókat felvidítsák. Elkezdtek kísérletezni. Majd 1949-ben sikerült előállni egy olyan csokoládéval, aminek ellenállhatatlanul lágy textúrája a megolvadt aranyhoz volt fogható. Először lágy, ízletes táblás csokoládéként forgalmazták.
 • 1950-es évektől...

  A Lindt & Sprüngli több svájci és külföldi csokoládévállalatot felvásárolt, illetve további licencszerződéseket kötött többek között Olaszországban, Németországban és Franciaországban, valamint Ázsiában és az Egyesült Államokban.
 • Lindt Arany nyúl

  Lindt Arany nyúl
  1952-ben jelent meg először a polcokon. A Lindt egyik Csokoládé Mesterének a kislányától származik az ötlet. Megalkotása után, hogy szépen ragyogjon, arany fóliába csomagoltak, nyakába kis csengővel piros szalagot kötöttek, hogy soha ne tűnjön el.
 • LINDOR praliné

  LINDOR praliné
  Ekkor hozta forgalomba a Lindt & Sprüngli az első, piros fóliába csomagolt LINDOR pralinét egy karácsonyi promóció keretében. Óriási sikert aratott és a vásárlók szomorúan nézték, hogy az ünnep leteltével eltűnnek a polcokról...
 • Csokoládé innováció - LSCP

  Úttörő technikát fejlesztett ki a csokoládégyártásban: a Lindt & Sprüngli csokoládégyártási folyamatot (LSCP). Az LSCP - azzal, hogy csökkentette az előállítás hely- és időigényét, valamint energiafelhasználását - sokkal hatékonyabb csokoládé-előállítást tett lehetővé a kiváló minőség megtartása mellett.
 • Lindt pralinéválogatás

  Lindt pralinéválogatás
  A Lindt CONNAISSEUR PRALINES saját termékcsaláddá bővült, így létrehozva az igazán különleges alkalmakra szóló prémium csokoládéválogatást.
 • EXCELLENCE

  EXCELLENCE
  Megalkották a Lindt & Sprüngli legvékonyabb EXCELLENCE csokoládét, amelynek íze intenzív volt, textúrája pedig finom.
 • 150 éves a Lindt & Sprüngli

  Számos svájci és külföldi eseményen megünnepelték évfordulójukat. Két évvel később bevezették a MINI PRALINES pralinéválogatást.
 • Grand slam

  Grand slam
  Roger Federer, svájci világbajnok teniszező márkanagykövet lett. Ugyan ebben az évben megtörtént a Lindt & Sprüngli kiskereskedelmi üzlethálózatának világszintű bővítése.
 • Lindt karácsonyi varázslat

  Lindt karácsonyi varázslat
  Lindt Arany maciját 2011-ben a karácsonyi szezonban vezették be, amely az ünnepi időszakot kis extra varázslattal színezte meg.
 • Adni Jó

  Adni Jó
  A Lindt & Sprüngli megalapította a Lindt Cocoa Foundation alapítványt a csokoládégyártáshoz kapcsolódó szociális és ökológiai környezet védelme érdekében. A fenntartható mezőgazdaság biztosítása érdekében a Lindt Cocoa Foundation a kakaótermelő gazdák élet- és munkakörülményeinek javítását célzó, már folyamatban lévő törekvéseket támogatja.
 • Home of Chocolate

  Home of Chocolate
  1. évfordulójának megünneplésére a Lindt & Sprüngli megnyitotta a Home of Chocolate (a Csokoládé otthona) kapuit, amely egy múzeum és csokoládégyár egyben. A kilchbergi vállalatközpontban található létesítmény otthont ad interaktív kiállításoknak, kutató és termelést bemutató létesítményeknek, a világ legnagyobb csokoládéüzletének, valamint egy sütő tanfolyamok megtartására kifejezetten alkalmas csokoládézónak és kávézónak. Itt található a világ egyik legnagyobb csokoládé-szökőkútja.