Troisordres

La crisi de l'Antic Règim i la construcció de l' Estat liberal a Espanya

By isaaK28
 • La Guerra del Francès

  La Guerra del Francès
  La Guerra del Francès fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s’inicià el 1808 amb l’entrada de les tropes napoleòniques i que va acabar el 1814 amb el retorn de Ferran VII d’Espanya al poder.
 • EL REGNAT DE FERRAN VII

  EL REGNAT DE FERRAN VII
  El 1813, Napoleó va acceptar reconèixer novament a Ferran VII de Borbó com a Rei d'Espanya. Ho havia mantingut empresonat a França des de la seva abdicació el 1808. Per tant, va tornar a Espanya el 1814 després d'haver passat cinc anys en captivitat a França.
  El Rei Felón, com també se li deia a Ferran Vll, va conspirar contra els seus pares, va derogar la Constitució de 1812, va reinstaurar l'absolutisme i després de la seva mort van esclatar les guerres carlines.
 • EL REGNAT D'ISABEL II

  EL REGNAT D'ISABEL II
  El regnat d'Isabel II és el període entre la mort de Ferran VII, el 1833 i, el triomf de la Revolució de 1868, que va obligar la reina a marxar a l'exili. El seu regnat està dividit en dues grans etapes:la minoria d'edat (1833-1843) durant la qual van assumir la regència, primer, la seva mare Maria Cristina de Borbó i, després, el general Baldomero Espartero, i el regnat efectiu que comença amb la declaració per les Corts el 1843 amb només tenia tretze anys..
 • Period: to

  Regència de Maria Cristina

  La regència de Maria Cristina de Borbó constitueix el primer període de la minoria d'edat d'Isabel II d'Espanya, durant el qual la seva mare Maria Cristina de Borbó-Dos Sicilias va assumir les funcions corresponents a la Corona (1833-1840) i va haver de fer enfront de la primera guerra carlina desencadenada pels partidaris de Carlos María Isidro, els qui no reconeixien la Pragmàtica Sanció de 1789, per la qual les dones podrien regnar i que Ferran VII havia fet pública el març de 1830.
 • Period: to

  Regència D'Espartero

  Va ser l'últim període de la minoria d'edat d'Isabel II d'Espanya, després del triomf de la «revolució de 1840» que va posar fi a la regència de Maria Cristina de Borbó, mare de la futura reina Isabel II, el general Espartero va assumir la regència al seu lloc. Va acabar el 1843, quan un moviment militar encapçalat pel Partit Progressista i pel Partit Moderat, amb els generals Ramón María Narváez, Francisco Serrano i Leopoldo O'Donnell, va obligar Espartero a marxar a l'exili.
 • Period: to

  Isabel ll Reina

  Amb la caiguda d'Espartero, la classe política i militar va arribar al convenciment que no s'havia d'instar una nova Regència, sinó reconèixer la majoria d'edat de la Reina, tot i que Isabel només tenia dotze anys. Així va ser com va començar el regnat efectiu d'Isabel II (1843-1868). Al llarg del regnat es va produir la configuració de l'Estat liberal a Espanya.
 • EL SEXENNI DEMOCRÀTIC

  EL SEXENNI DEMOCRÀTIC
  El Sexenni Democràtic transcorre des del triomf de la Revolució de setembre de 1868 fins al pronunciament de desembre de 1874, que va suposar l'inici de l'etapa coneguda com a Restauració borbònica. El Sexenni sol dividir-se en tres (o quatre) etapes: la primera, la del Govern provisional de 1868-1871; la segona, el regnat d'Amadeu I (1871-1873); la tercera, la Primera República Espanyola, la quarta, finalitza amb el cop d'estat de Martínez Campos
 • Period: to

  Govern Provisional

  Es va formar a Espanya després del triomf de la Revolució de 1868, que va posar fi al regnat d'Isabel II.
  Consta de dos etapes:
  -caracteritzada per l'elaboració del Pacte d'Ostende —el Partit Progressista encapçalat pel general Juan Prim i la Unió Liberal liderat pel general Francisco Serrano i, el Partit Demòcrata.
  -La segona, amb la nova Constitució al juny de 1869 i el nomenament com a regent el general Serrano, assumint el general Prim la presidència del Govern.
 • Period: to

  Monarquia democràtica D'Amadeu l de Savoi

  El regnat d'Amadeu I va ser el primer intent en la història d'Espanya de posar en pràctica la forma de govern de la monarquia parlamentària («monarquia popular» o «monarquia democràtica», com se la va anomenar a l'època), però només va ser un fracàs ja que només va durar dos anys
 • Period: to

  Primera República

  -Entre 1873 i 1874 es va instaurar la Primera República. Els republicans tenien un programa ampli de reformes socials i es va pretendre organitzar l’Estat de forma federal.
  -Els problemes van ser diversos: divisió a dins del republicanisme, guerres carlista i cubana, cantonalisme i oposició de sectors monàrquics.

  -Va durar fins al 29 de desembre de 1874, quan el general Martínez Campos va donar lloc a la restauració de la monarquia borbònica.
 • Period: to

  Cop d'Estat de Martínez Campos

  El 29 de desembre de 1874 va tenir lloc el Pronunciament de Sagunt, realitzat pel general Arsenio Martínez Campos, i que va suposar la restauració de la monarquia borbònica i el final de la Primera República Espanyola.
  Nota:
  "El pla de Cánovas del Castillo, que es va iniciar amb el Manifest de Sandhurst, va tenir la seva culminació amb la finalitat del Sexenni Liberal i la tornada dels Borbons a Espanya"