La crisi de l'Antic Règim i la construcció de l'Estat Liberal

 • 1400

  S.XV

  S.XV
  Aquest segle es caracteritza per dos grans fenòmens ; per una banda, la unió dinàstica de la Corona de Castellà i la de Aragó, degut el casament de Isabel de Castilla i Ferran d'Aragó, i per l'altre banda, la conquesta de Granada, l'últim territori de Al-Àndalus, que provoca l'expulsió definitiva dels musulmans de la península.
 • S.XVIII

  S.XVIII
  Molta gent recorda aquest segle per la Guerra de Successió ( 1701 - 1714 ), conflicte que es va originar després de la mort del monarca, Carles II , sense descendència. El resultat de la guerra va donar a la introducció dels borbons al regnat espanyol, amb la coronació de Felip V Borbó.
 • La Guerra del Francès ( 1808 - 1814 )

  La Guerra del Francès ( 1808 - 1814 )
  Napoleó enganya al regne d'Espanya dient que creuaria només per conquistar Portugal, malgrat va introduir les seves tropes franceses a Espanya i van tomar el poder.A Espanya es va desenvolupar un doble govern ;el liberalisme de Napoleó dirigit pel seu germà Josep,i l'oposició espanyola.Es reunien en juntes revolucionaries, principalment a Les Corts de Cadis, on escriuen la Constitució de 1812.Al final, Napoleó perd degut al suport anglès i la demacrada situació de les tropes franceses.
 • Torna l'absolutisme ( 1814 - 1820 )

  Torna l'absolutisme ( 1814 - 1820 )
  Després del fracàs de Napoleó, l'absolutisme torna a Europa. Específicament a España torna Ferran VII, després de que en la Guerra del Francès es trobes exiliat a França, i imposa un altre vegada l'absolutisme , deixant de banda la Constitució de 1812. A més a més, a Europa, es crea la Santa Aliança, una aliança militar entre les monarquies, per anar en contra de qualsevol signe de liberalisme.
 • El Trienni Liberal ( 1820 - 1823 )

  El Trienni Liberal ( 1820 - 1823 )
  Degut a la situació i el rebuig del absolutisme, i va haver un aixecament militar per el liberalisme, dirigit per Rafael Riego , que va donar inici el Trienni Liberal. Tres anys de liberalisme on van succeir moltes reformes liberals, però això no va durar gaire. Amb la situació, la Santa Aliança va decidir actuar enviant una tropa molt extensa ( els Cent Mil Fills de San Lluis ) per finalitzar amb el període liberal d'Espanya.
 • Dècada Ominosa ( 1823 - 1833 )

  Dècada Ominosa ( 1823 - 1833 )
  Després de la eliminació del regnat liberal que hi va haver en el Trienni Liberal, ve un període fosc i repressiu pels liberals. Per altre banda, Ferran VII al veure que la única descendència seva era la seva filla Isabel, va derogar la Llei Sàlica ( Pragmàtica sanció ) ---llei on només permetia governar als homes--- per tal de que la seva filla pogués dirigir el regne. Això va enfadar els que recolzaven el germà Carles Maria Isidre --els carlins--, provocant la primera guerra Carlina.
 • La Regència de Maria Cristina ( 1833 - 1840 )

  La Regència de Maria Cristina ( 1833 - 1840 )
  Maria Cristina, mare de la reina Isabel, va ser molt criticada per el seu recolzament al bàndol moderat. Hi va haver tres governs ; moderat, progressista i moderat .El primer govern moderat es destaca per la Primera Guerra Carlina, i per les grans revoltes de violència contra l'església.En el segon govern progressista es crea la Constitució de 1837.I el últim govern destaca per ser moderat.Al casar-se amb una classe inferior, Maria Cristina deixa al seu càrrec després de ser rebutjada.
 • Period: to

  Regnat Isabel II d'Espanya

  Amb la mort de Ferran VII, dona inici el regnat d' Isabel II.Però com ella només tenia 3 anys,es dirigit per regències. Per tant, aquest regnat es pot dividir en tres; la regència de Maria Cristina, la de Espartero i finalment el veritable regnat d'Isabel, que a la vegada es pot dividir en tres períodes.Important és l'existència dels bàndols dels carlins --que recolzaven a Carles, el absolutisme i l'esgèlsia-- i isabelins --recolzen a Isabel, el liberalisme i a les classes populars---.
 • La Regència d'Espartero ( 1840 - 1843 )

  La Regència d'Espartero ( 1840 - 1843 )
  Toma el poder un militar liberal anomenat Baldomero Espartero. Encarà hi ser liberal, Espartero no tenia molt suport per part de la població, degut a la seva política autoritària. Amb la situació es decideix avança la majoria d'edat, per tal de que la reina Isabel pogués governar per fi. Per tant, amb tan sols 13 anys, Isabel dona per començada el seu veritable regnat.
 • 1r període ; Dècada Moderada ( 1843 - 1853 )

  1r període ; Dècada Moderada ( 1843 - 1853 )
  El primer període del regnat d'Isabel és una dècada que es destaca per l'esclat d'una segona guerra carlina, anomenada Guerra dels Matiners ( 1846 - 1849 ). A més a més, també es genera una nova constitució, la Constitució de 1845, i es crea la guàrdia civil el 1844. El govern en aquest període és liberal moderat, degut que el cercle íntim que guiava a Isabel eren només gent de altes classes que eren moderats.
 • Period: to

  Isabel II pren el mandat

  Abans de parlar en detall sobre els períodes del regnat d'Isabel, primer hem de dona un cop d'ull a alguns termes. Cal aclarir, que Isabel era només una adolescent amb poder, per tant durant el seu regnat ha estat envoltada de adults ,pertanyents a la alta classe, que la manipulaven i la guiaven en les seves decisions. A més, des de l'inici de la coronació, els moderats i progressistes,-- liberals amb objectius diferents-- son els bàndols principals.
 • 2n període ; Bienni Progressista ( 1855 - 1856 )

  2n període ; Bienni Progressista ( 1855 - 1856 )
  En contra d'un govern moderat, hi va haver un pronunciament militar per imposar un canvi progressista a la força, Aquest període es destaca per la desamortització de les esglésies, augmentat així la problemàtica entre estat-església, i per altres petites reformes liberals que tractaven de millorar l'economia, però que al final no van donar fruits.
 • 3r període ; ( 1856 - 1868 )

  3r període ; ( 1856 - 1868 )
  Utilitzant la mateixa tècnica que els progressistes, el bàndol moderat va fer un aixecament militar per tornar a tenir el poder en el govern. Això porta a una extrema crítica a la monarquia, i el 1863 un grup de l'oposició s'organitza per derrotar directament a la reina, firmant el Pacte D'Ostende. Portarà el 1868 a la revolució " La Gloriosa", on es derrotarà definitivament la reina i començarà un estat liberal a Espanya.
 • El Govern Provisional ( 1868 - 1870 )

  El Govern Provisional ( 1868 - 1870 )
  Primer es crea un govern provisional, governat per Joan Prim. En aquest govern es crea una nova constitució, la de 1869, on es declara públicament que Espanya es una monarquia, Després d'aquesta afirmació, es comença a buscar un monarca adequat per a Espanya, i és allà on es troben amb Amadeu de Savoià. Decideixen que ell serà el nou rei d'Espanya
 • Period: to

  El Sexenni Democràtic ( 1868 - 1874 )

  Després del Pacte d'Ostendo, comença el període del Sexenni Democràtic. Aquí podem veure diferents opinions ; els liberals progressistes, que volien una monarquia on ells tinguessin el control, els republicans, que volien un canvi total del sistema polític, i les classes populars que només volien més justícia per ells. Aquest període es pot dividir en tres ; el govern provisional, el govern de Amadeu de Savoià, i per últim, la Primera República Espanyola.
 • El regnat d'Amadeu de Savoià ( 1870 - 1873 )

  El regnat d'Amadeu de Savoià ( 1870 - 1873 )
  Abans de ser coronat, el seu gran suport, Prim, és assassinat. Per tant, Amadeu es queda sol davant de tots el problemes que haurà d'enfrontar. El seu regnat no va ser fàcil, ja que va tenir molts conflictes per solucionar ; comença les revoltes a Cuba per la seva independència, dona inici a una 3r guerra Carlina, s'enfronta als intents de tomar el poder dels republicans i a les complicacions socials, com ara el moviment obrer. Davant la pressió, Amadeu abdica del seu tron el 1873.
 • La 1r República Espanyola ( 1873 - 1874 )

  La 1r República Espanyola ( 1873 - 1874 )
  Degut al constant fracàs de les monarquies a Espanya, les Corts voten per implementar una República. Aquest nou sistema no es lliura de problemes, ja que a més d'arrossegar als conflictes del regnat anterior, s'afegeixen noves complicacions ; la poca presència de polítics republicans, els grups conservadors ( església, ... ) no estaven d'acord amb la república, i les classes populars desconfiaven. A més, el sistema era ta inestable que va tenir 4 governs en tan sols 1 any.
 • El final de la República ( Gener 1874 - Decembre 1874 )

  El final de la República ( Gener 1874 - Decembre 1874 )
  El Gener de 1874, Manuel Pavia dona un cop d'estat. Es manté la república però aquesta ja no era més democràtica. De mentre, els polítics liberals monàrquics planejaven pactar per retornar la monarquia, però això no va poder passar ja que els militars s'avancen fen un cop d'estat. El cop d'estat de Desembre, liderat per Martínez Campos, va donar inici a la Restauració Borbònica, on torna la monarquia i els borbons, amb al mandat del nou rei Alfons VII, fill d'Isabel.