II. Ipari forradalom találmányai (1871-1914)

 • Carl Benz - autómobil

  Carl Benz - autómobil
  Automobil, a német Carl Benz 4 ütemű gázmotoros jármű, Gottlieb Daimler gázzal és gázolajjal működő nagyfordulatú motor, ezzel Benz az automobilt a 3 kerekű ,,Patent- Motorwagen”-t, ezután övé az első autógyár. Emil Jellinek autómániás ember 1898-tól elkezdte árulni a Daimler kocsikat és benevezett egy Daimler Phoenix túrakocsival a Tour de Nice versenyre. Autója mivel imádta a lányát, a lánya neve után Mercedes néven szerepelt a startlistán.
 • Mosogatógép

  Mosogatógép
  1886 Mosogatógép az amerikai Josephine Garis Cochran
 • Coca Cola

  Coca Cola
  John Smith Pemberton gyógyszerész 1884-ben készített egy Pemberton’s French Wine Coca névre hallgató, borból és kokainból álló italt, egy úgynevezett cocawine-t. 1885-ben Atlanta városa és a környező Fulton megye alkoholtilalmat vezetett be, így hát Pemberton nekiállt egy alkoholmentes, szénsavas változat kidolgozásának.
 • Alumínium ipari előállítása

  Alumínium ipari előállítása
  Az alumínium ipari előállítása elektrolízissel. Az eljárást Charles Martin Hall amerikai vegyész és nővére Julia Brainerd Hall, aki az asszisztense volt egyben, valamint tőlük függetlenül egyidőben Paul Héroult francia tudós dolgozta ki. Aluminiumot először Ørsted állította elő 1825-ben. Az alumínium az oxigén és a szilícium után a földkéreg harmadik leggyakoribb eleme. Nagy kémiai reakcióképessége miatt elemi állapotában nem fordul elő.
 • Edison tökéletesíti a telefont

  Edison tökéletesíti a telefont
 • Első EKG

  Első EKG
  Az elektrokardiográfia (röviden EKG) egy non-invazív diagnosztikai eljárás, mely a szív működéséről ad hasznos információt. A szív elektromos jelenségeit vizsgálja a szívizom-összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség regisztrálásával.
  A szív összehúzódása elektromos inger hatására jön létre, mely normális esetben a szinuszcsomóból indul el és a szív sajátságos ingerületvezető rostjain keresztül a szívizomsejtekhez jut.
 • George Eastman kézi fényképezőgépe

  George Eastman kézi fényképezőgépe
  Az amerikai George Eastman kézi fényképezőgépe a Kodak
 • Az első váltóáramú motor

  A váltóáramú motort kifejleszti Nikola Tesla.
 • Tekercsfilm

  Tekercsfilm
  A celluloidos tekercsfilmet szabadalmaztatja az Eastman vállalat.
  Az amerikai Reichenbach szabadalmaztatta a vékony, átlátszó celluloidrétegek elkészítésének módját, amikor is nitrocelluloze és kámfor keverékét állította elő metilalkoholban, majd ezt a keveréket sima lemezre öntötte. A szabadalmat az Eastmann Dry Plate Cy vásárolta meg, amely 1892-ben rendelkezett olyan berendezéssel, amely lehetővé tette a fényérzékeny emulzió celluloid lapokra öntését.
 • első metrószakasz

  első metrószakasz
  Az első elektromos metró vonalszakaszt Londonban helyezték üzembe.
  Magyarországon a földalatti vasútra kidolgozott koncepcióra a Siemens és Halske cég 1894-ben készített tervet, melyet a Közmunkatanács elfogadott azzal a feltétellel, hogy az építés csak akkor kezdhető meg, ha 1896-ra, a millenniumi ünnepségekre elkészül. 2 év alatt el is készült, mint a kontinens első földalatti vasútja. Május 2-án Ferenc József császár, magyar király a millenniumi ünnepségek részeként átadta a vasútvonalat.
 • első napi térkép

  első napi térkép
  1891 Az első napi térképes időjárás-jelentés. „Időjárási sürgöny-jelentés” Konkoly-Thege Miklós középiskoláit magánúton végezte, egyetemi éveit Pesten, majd Berlinben töltötte. Csillagász tanára a kor egyik legnevesebb tudósa, Johann Franz Encke volt, 1870-ben, mielőtt a saját csillagvizsgálóját berendezte volna, végigjárta Európa legjelentősebb csillagászati intézményeit, hogy a látottak alapján foghasson hozzá munkájához.
 • Rádióhírmondó

  Rádióhírmondó
  1892-ben szabadalmaztatta legjelentősebb találmányát, a telefonhírmondót - mely előfizetésért szolgáltatott híreket, nyelvleckéket és kulturális műsorokat -, amely a mai rádió elődjének számít 1893-ban el is indult.
 • Termosz

  Termosz
  1892 Termosz ,James Dewar brit kémikus és fizikus. A Dewar-palackot, amely tulajdonképpen a mai termosznak felel meg: az edénynek dupla üvegfala van, melyek között vákuum található, ez biztosítja a jó hőszigetelést - a szinte légüres sáv megakadályozta, illetve késleltette a hőleadást, így sokkal tovább maradhatott meleg vagy éppen hideg a belső edényben tárolt folyadék.1 1898-ben a hidrogént cseppfolyósította, a következő évben pedig szilárd hidrogént készített.
 • fotocella

  1892 Az első használható fotocella.
 • benzinüzemű traktor

  benzinüzemű traktor
  1892 Az első benzinüzemű traktort az amerikai John Froelich építette meg. A traktorok már a 19. század elején megjelentek, amikor gőzhajtású eszközökként használták őket. A gázolajjal működő traktort 1904-ben Benjamin Holt fejlesztette ki. Az első, belsőégésű motorral működő kerekes traktor megalkotása az amerikai IHC gyár nevéhez fűződik A magyar traktorgyártás 1923-ban indult meg a Hofherr-Schranz Gép gyárban. Traktor Mezőgazdasági vontató-, erőgép.
 • Karburátor

  Karburátor
  1893 Karburátor (benzinporlasztó) szabadalmaztatása. A jelenleg üzemeltetett sok száz millió benzinmotorokon ma is olyan karburátor van, melynek alapgondolatával Bánki Donát és Csonka János ajándékozták meg a világot és elsőként szabadalmaztatták 1893. február 11-én, a két évvel korábban megkezdett kísérletek alapján.
  A karburátor, más néven gázosító - a köznyelvben általában porlasztónak nevezik - Otto-motorok által igényelt levegő-üzemanyag keverék előállítására szolgáló szerkezet.
 • kinetoszkóp

  kinetoszkóp
  1893 Edison kifejlesztette a kinetoszkóp-ot, mely révén a mozgókép megjelenítés megoldódott. 1894 áprilisában mutatta be, amely tulajdonképpen egyetlen nézőre szabott szekrény, amely kb. 10-15 méter hosszú filmszalagot játszott le.
 • Lumiére fivérek első mozifilmje

  Lumiére fivérek első mozifilmje
  1895 a francia Lumiére fivérek első mozi filmje Párizsban kinematográffal. (Azon az elven alapul, hogy az ember agya, ha másodpercenként 24 filmkockát lát gyors egymásutánban, akkor azokat úgy fogja fel, mintha a képen látható alakok mozognának.)
 • Marconi rádiója

  Marconi rádiója
  1895 az olasz Gugliemo Marconi rádiója, szabadalom 1896
  Pontos megegyezés nincs azt illetően, hogy ki volt a rádió feltalálója. Nikola Tesla, Guglielmo Marconi és Alekszandr Popov egymástól függetlenül találták fel.
  1894-ben, húszéves korában kezébe került Heinrich Hertz néhány évvel korábban végzett kísérleteinek leírása. Ezek egyértelműen bizonyították a láthatatlan elektromágneses hullámok létét, amelyek a levegőben fénysebességgel terjednek.
 • Popov - Antenna

  Popov - Antenna
  Az orosz Alexander Popov találmánya az antenna a rádió – és tévé közvetítések előzménye.
 • szikratávírót

  1897 Guglielmo Marconi márki bemutatja a szikratávírót. Drót nélkül táviratozik. Először továbbítja a rádióhullámokat 2,4 km távolságra. 1896. szabadalmaztatja a vezeték nélküli távírót (azaz a szikratávírót)
 • katódsugárcsövet

  katódsugárcsövet
  1897 A katódsugárcsövet kifejleszti Karl Ferdinand. A képernyők ma is ezen elv szerint működnek.
 • Elektron

  Elektron
  1897 Elektron (felfedezője),ismertetője -Joseph John Thomson angol fizikus. (Az elektron és izotópok felfedezésével, illetve a tömegspektrométer (1912) feltalálásával vált híressé. 1906-ban tüntették ki fizikai Nobel-díjjal). Az atomokat felépítő részecskék közül elsőként az elektront fedezték fel. Kísérletileg Thomson angol fizikus mutatta kihogy ez a részecske minden atom alkotórésze. Az azóta felfedezett részecskékkel együtt ma már a kétszázat is meghaladja az ismert elemi részecskék száma.
 • alfa- és béta-sugarak

  alfa- és béta-sugarak
  1897 Ernest Rutherford új-zélandi származású angol fizikus, kémikus az uránból kiinduló sugárzásban megkülönböztet alfa- és béta-sugarakat. 1900 - Villard felfedezi a gamma-sugárzást. 1981 - Az alfa-, béta- és gamma-sugárzás után felfedezik a radioaktivitás negyedik típusát, a proton-radioaktivitást.
 • Árapályerőművet

  1897 Árapályerőművet használnak villamos energia előállítására Franciaországban.
 • Árapályerőmű

  Árapályerőművet használnak villamos energia előállításáraFranciaországban.1898 Távvezérlő -Távirányító. Az első, a mai modern távirányítók elődjének tekinthető távvezérlőt, Nikola Tesla szerb-amerikai feltaláló alkotta meg.Tesla 1881-ben Budapestre költözött, hogy a Puskás Tivadar-féle American Telephone Companynek dolgozhasson. A budapesti telefonközpont átadásán, 1881-ben Tesla lett a cég főmérnöke. Hamarosan feltalált egy telefonkihangosítót, ami tulajdonképpen nem más,mint az elsőhangszóró.
 • hidrogén

  1898 A hidrogént cseppfolyósította James Dewar brit kémikus és fizikus az első alkalommal. A következő évben szilárd hidrogént készített. A róla elnevezett Dewar-palackot, amely tulajdonképpen a mai termosznak felel meg 1872-ben alkotta meg.
 • Aszpirin.

  Az Aspirin hatóanyaga, az acetilszalicilsav, a fűzfa kérgében megtalálható vegyület, a szalicin származéka. 1899. március 6-án szabadalmaztatt a német Bayer cég az aszpirint, és ezzel nemcsak az első iparilag gyártott gyógyszer volt, hanem a mai napig is a legnagyobb mennyiségben előállított gyógyszerek közé tartozik. Az acetilszalicilsav úgy fejti ki hatását, hogy gátolja a gyulladás-, fájdalom- és lázkeltő anyagok képződéséért felelős enzimet.
 • Zeppelin Léghajója

  Zeppelin Léghajója
  a német Ferdinand von Zeppelin gróf Zeppelin léghajója
 • A, B, AB és 0 vércsoportrendszert

  Karl Landsteiner osztrák származású amerikai szerológus felfedezi. Amiért 1930-ben megkapta a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. Alexander S. Wienerrel együtt azonosították a Rh-faktort 1937-ben. Szerológus: a szerológia kutatója.1900-ban kezdi el kutatni a sikertelen vérátömlesztések okát. Önmagától és öt munkatársától vett vérmintából 30 vérkeverékből álló sorozatot készít. Kemény munkával, egy éven keresztül teszteli a vérmintákat.
 • Porszívó

  Porszívó
  A jól működő porszívó az angol Hubert Cecil Booth
 • borotvapenge

  borotvapenge
  1901 A kétélű biztonsági borotvapengét King Camp Gillette amerikai feltaláló, üzletember kifejleszti
 • Wright fivérek - Repülő

  Wright fivérek - Repülő
  Repülőgép az amerikai Wright fivérek az első emberek akik a levegőnél nehezebb szerkezettel a Földről a levegőbe emelkedtek a Kitty Hawk nevű géppel.
 • Ablaktörlő

  1903 Ablaktörlő
  Az amerikai Mary Anderson-nak a villamoson utazva tűnt fel, hogy a vezető alig lát a szélvédőre tapadt hótól, ezért hazaérkezése után nekiállt és megtervezte a ma is használt ablaktörlőket.
  Ha esett vagy havazott, ki kellett nyitnia a jármű ablakát és egy kis rongydarabbal megtörölni.
 • üvegpalackot készítő automata

  1903 Az üvegpalackot készítő automata gépet Michael Joseph Owens amerikai feltaláló kifejleszti
 • ultramikroszkóp

  1903 Az ultramikroszkópot Zsigmondy Richárd Adolf magyar származású osztrák-német vegyész és a jénai Zeiss optikai gyár fizikusa Friedrich Wilhelm Siedentop kifejlesztette, melynek segítségével új távlatok nyíltak a kolloid oldatok tanulmányozásában. Zsigmondy Richárd Adolf Nobel díját 1926-ban kapta a kolloid-kemikai kutatásáért, s az ultramikroszkóp feltalálásáért.
 • elektroncső

  1904 elkészül az elektroncső (dióda) - Sir John Ambrose Fleming
 • Levegővel töltött profillal rendelkező abroncsok

  Charles Goodyear vegyész 1844-ben kapta meg a szabadalmat a kaucsuk vulkanizálására. Ezzel megteremtette a tartósan rugalmas anyag, a gumi előfeltételeit. Eleinte a járműveken a mindenféle tömörgumit használtak. A tömlős gumi feltalálása (Dunlop 1888) lehetővé tette a komfortérzet és a sebesség növelését. 1904-től kezdve profillal is rendelkeztek már a gumik és így a tapadásuk is sokkal jobb volt.
 • Intelligencia-teszt

  1905 Intelligencia-teszt. Alfred Binet, Victor Henri és Théodore Simon kidolgozza az első intelligencia-tesztet (Franciaország).
 • Osztie-féle énekgép

  1906 Osztie-féle énekgép
  A 19. század végén és a 20. század elején a haladó szemléletű bánáti tanítók „csináld magad” alapon próbálták korszerűsíteni az elavult taneszközöket (sőt annak megfelelően a tanítási módszert is), miközben egyik-másik újításuk nem maradt csupán szűk helyi keretek között, hanem az illetékes szakmai körök figyelmét is felkeltette.
 • 1907 Bakelit.

  1907 Bakelit.
  A legrégebben használt valódi szintetikus műanyag. Leo Hendrik Baekeland flamand vegyész 1907. július 13-án szabadalmaztatta a saját magáról elnevezett műanyagot. A fenol és a formaldehid között végbemenő kondenzációs reakció hosszú láncokat képez, amely hevítve megolvad, majd formába sajtolva térhálós szerkezet alakul ki, ami már hőre nem lágyul. A polikondenzációs műanyagok csoportjába tartozik. A polikondenzációval létrejövő anyagokat gyűjtő néven fenoplasztoknak nevezik.
 • Vitamin

  Vitamin
  1907 (Vitamin) - "kiegészítő táplálkozási tényezőknek" Frederick Gowland Hopkins nevezte el, ugyanis arra következtetett, hogy a táplálékban lévő bizonyos anyagok "bár meghökkentően kis mennyiségben", de feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a szervezet a bevitt fehérjét és energiát növekedésre fel tudja használni. Ezeket az anyagokat "kiegészítő táplálkozási tényezőknek" nevezte el.
 • Ford T-mobil

  Ford T-mobil
  Ford T-mobil az első sorozatban gyártott autó.
 • konyhai robotgép

  1908 Konyhai robotgép. Herbert Johnson alkotta meg az első álló, elektromos konyhai robotgépet. A gép megalkotásában egy pék ihlette meg, aki a kenyér tésztáját egy nagy fémkanállal keverte.
 • Celofán

  Celofán
  1908 Celofán - Jacques Brandenberger svájci textilmérnök találmánya.
  A celofánnak, a legnépszerűbb műanyag csomagolóanyagnak az ötlete egy svájci textilmérnöknek, Jacques Brandenbergernek a fejéből pattant ki miközben egy étteremben üldögélt (1900). Miután egy vendég kiöntött egy üveg bort az asztalterítőre, laboratóriumába azzal az eltökélt szándékkal tért vissza, hogy az abroszt egy átlátszó bevonattal vízállóvá teszi. Különböző anyagokkal kísérletezett, és végül átlátszó viszkózát használt.
 • Filteres tea

   Filteres tea
  1908 Filteres tea - Thomas Suillivan.
  New York-i teakereskedők szokása volt, hogy a beérkezett új áruból kis fémdobozokban kóstolókat küldtek szét vevőiknek. 1908 júniusában a teakereskedő Thomas Sullivan volt az első, aki még több nyereség reményében a költséges kis dobozok helyett a potenciális vevőinek küldött apró mintákat selyemzacskókba töltötte.
 • Instant kávé

  Instant kávé
  1909 Instant kávé. George Washington belga/amerikai feltaláló, kémikus fejlesztette ki az első, üzleti szempontból sikeres instant kávét.
  A kávébab kapcsán nem egy hüvelyes növényről van szó, a bab kifejezést csak a formai hasonlóság miatt használjuk, a kávé valójában egy örökzöld cserje piros cseresznyére emlékeztető termésének a magja. Gyümölcsnek gyümölcs. Mindössze két fő típusú kávébab létezik: az arabica és a robusta.
 • Kenyérpirító

  Kenyérpirító
  1909 Kenyérpirító. Frank Shailor amerikai feltaláló a kenyérpirítót, húsz évvel azelőtt, hogy a szeletelt kenyeret kitalálták volna. Az első változat, a D-12 azonnal sikert aratott. Eredetileg egy nyitott, "huzalozott" szerkezet volt, a kenyeret a felhasználónak saját kezüleg kellett megfordítania ahhoz, hogy annak mindkét oldala megpiruljon.
 • Első hűtőgép

  Első hűtőgép
  DOMELRE: az első háztartási hűtőgép piacradobása. Egyesült Államok, Chicago
 • Első utasszállító

  Első utasszállító
  az első utasszállító repülőgépe a floridai St. Peterburg és Tampa közt
 • Boird képet fogadó készüléke

  Boird képet fogadó készüléke
  a skót John Baird készüléke képet fogadó készüléke, még nagyon gyenge, rossz minőségű képeket fog London–Glasgow között
 • Első hangosfilm

  Első hangosfilm
  Az első hangos film: A dzsesszénekes
 • Rendszeres tévéadás

  Rendszeres tévéadás
  New Yorkban rendszeres tévéadások
 • Magnó

  Magnó
  Magnó – Fritz Pfleumer osztrák-német feltaláló
 • Az első helikopter

  Az első helikopter
  Az első helikopter, Asbóth Oszkár gépe volt az első, amely valóban egyhelyből, függőlegesen szállt fel.
 • Színes televízió

  Színes televízió
  A Bell laboratórium bemutatja a színes televíziót.
 • Radar

  Radar
  Radar (Radio Detection and Ranging) (Anglia), 1934-36 orosz, angol és Bay Zoltán kísérletei Tungsram (Magyarország)
 • Első használható repülőgépe

  Első használható repülőgépe
  A német Heinrich Focke első használható helikopter
 • Bíró László - Golyóstoll

  Bíró László - Golyóstoll
  Bíró László szabadalmaztatta az első működő golyóstollat. Ma Angliában a biro név a golyóstollat jelenti.