HISTÒRIA UNIVERSAL

  • Period: 1492 to

    CRISI DE L'ANTIC RÈGIM

    L’Antic Règim era el tipus de societat que predominava a Europa durant el segle XVIII. Els seus trets característics eren: una economia agrària de tipus senyorial, l’absolutisme monàrquic i la societat estamental. El segle XVIII europeu fou un període de transició. D’una banda, es van mantenir les característiques de l’Antic Règim i, de l’altra, es va preparar el camí de les revolucions liberals
  • Period: to

    PRIMERA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL

    Entre 1780 i 1850 es va produir, a Gran Bretanya, en una part d’Europa i als Estats Units, una transformació radical
    dels sistemes de producció de béns: la Revolució Industrial. Les màquines van substituir progressivament el treball manual i els obrers es van concentrar a grans fàbriques. La industrialització va donar pas al capitalisme. La indústria va propiciar l’aparició de dues noves classes socials: la burgesia i el proletariat.
  • Period: to

    MOVIMENT OBRER

    La industrialització va provocar el sorgiment d'una nova societat, protagonitzada per dues classes socials molt diferents, la burgesia, la classe propietària, i el proletariat, la classe treballadora.
    L'explotació que patien els obrers va fer que começaren a actuar per tal de mostrar la seva protesta i ensems procurar aconseguir millores. Naixia el moviment obrer, primer espontàniament i després de manera organitzada (sindicats i partits polítics socialistes, comunistes i anarquistes).
  • REVOLUCIÓ FRANCESA

    REVOLUCIÓ FRANCESA
  • Period: to

    REVOLUCIONS LIBERALS

    Les noves idees il·lustrades i el creixement econòmic del segle XVIII conduïren a la revolució liberal burgesa. La Revolució Francesa de 1789 va proporcionar els programes dels partits liberals i democràtics i va consolidar el concepte de nació. Un llarg combat va enfrontar, entre 1815 i 1870, els liberals i els absolutistes, i les nacions i els imperis. El liberalisme finalment va triomfar, el poder absolut va ser enderrocat i moltes nacions van assolir la seva unitat o independència.
  • Period: to

    IMPERIALISME

    La Segona Revolució Industrial va transformar l’economia de les principals potències europees. Els canvis econòmics i tecnològics van facilitar l’expansió europea per Àfrica, Àsia i el Pacífic.
    Les innovacions tècniques, les noves formes d’organització del treball i el creixement de la banca van permetre un augment de la producció i del comerç, i una millora dels transports.
    Europa es va llançar al domini del món, aprofitant la seva superioritat tècnica, financera i militar.
  • Period: to

    SEGONA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL

    A finals del segle XIX es va desenvolupar una nova fase industrial, l’anomenada Segona Revolució Industrial. En primer lloc, es va produir un canvi energètic; noves fonts d’energia van desbancar el carbó: l'electricitat i el pretroli. En segon lloc, va suposar canvis en l’organització de la producció, i es va desenvolupar la producció en sèrie (taylorisme), que tindria el seu màxim exponent en la fàbrica d’automòbils Ford. Apareixia la producció en sèrie.
  • Period: to

    PRIMERA GUERRA MUNDIAL

    A la primera dècada del segle XX, les rivalitats econòmiques, colonials i nacionals entre els països europeus van aflorar. Es va començar una escalada de tensions i d’armament que va desembocar en la Primera Guerra Mundial (1914-1918). Va tindre dues fases: a) La guerra de posicions (1914-1915)
    b) La guerra de trinxeres (1915-1916)
  • REVOLUCIÓ RUSSA

    REVOLUCIÓ RUSSA
    En 1917 va tenir lloc un fet decisiu: l’esclat de la Revolució Russa, que portaria l'Imperi Rus a uns canvis radicals en poc temps: de l'autocràcia tsarista a una república burgesa, i finalment a una república socialista. D'aquesta manera, Rússia es convertiria en el primer país socialista de la història. Lenin serà l'artífex de la revolució portarà els comunistes al poder. Es crearà l'URSS Stalin consolidarà el nou estat i obrirà la via comunista com a alternativa al liberalisme capitalista.
  • Period: to

    ENTREGUERRES I CRAC DEL 29

    El període d’entreguerres s’estén des del final de la Primera Guerra Mundial fins a l’inici de la Segona. És una de les èpoques més inestables política i econòmicament, tant a Europa com als Estats Units.
    Aquesta etapa va estar marcada per tres fets decisius: l’esclat de la Revolució Russa, el crac de la Borsa de Nova York i l’ascens de règims totalitaris. El 1939 va esclatar a Europa la Segona Guerra Mundial.
  • Period: to

    TOTALITARISME FEIXISTA I NAZI

    Els feixismes apareixen a Europa (neix a Itàlia; Mussolini) i s'estendran durant el període d'entreguerres.
    • Apareixen com a reacció a la debilitat de les democràcies, impotents per a resoldre la crisi econòmica de postguerra i, sobretot, la dels anys trenta, i a l'empenta del comunisme com a alternativa.
    • Els feixismes seran règims totalitaris, que acabaran amb la seva derrota en la Segona Guerra Mundial, amb les excepcions d'Espanya, Portugal i Grècia (feixismes residuals).
  • Period: to

    SEGONA GUERRA MUNDIAL

    El 1939 va esclatar a Europa la Segona Guerra Mundial. Es va produir per l’expansionisme nazi i la incapacitat de les democràcies occidentals per frenar-lo. La Segona Guerra Mundial va tenir diferents etapes:
    – Les ofensives alemanyes: la “guerra llampec” (1939-1941)
    – La mundialització de la guerra (1941-1942)
    – El viratge de la guerra (1943-1944)
    – La derrota de l'Eix i el final de la guerra (1944-1945)
  • CREACIÓ DE L'ONU

    CREACIÓ DE L'ONU
    L’ONU (Organització de les Nacions Unides) es va fundar a la Conferència de San Francisco (1945) per substituir la Societat de Nacions.
    •La nova organització va comptar amb 46 estats fundacionals i el seu objectiu era el manteniment de la pau i la seguretat internacional, així com la cooperació entre els països.
    •A l’ONU, tots els estats membres estan representats a l’Assemblea General i per adoptar una decisió és necessària una majoria de dos terços.
    •També existeix un Consell de Seguretat.
  • Period: to

    DESCOLONITZACIÓ

    La descolonització és el procés pel qual les antigues colònies adquireixen la independència. Alguns països van assolir la independència per mitjà d’acords amb les metròpolis, però d’altres van haver de passar per processos molt dificultosos i guerres d’alliberament sagnants. Els nous estats, però, van mantenir una dependència econòmica respecte de les antigues metròpolis (neocolonialisme) i avui dia encara arrosseguen els problemes del subdesenvolupament.
  • Period: to

    GUERRA FREDA

    Des del 1945 fins al 1990, el món va estar dividit en dos blocs antagònics: el socialista, dirigit per l’URSS, i el capitalista, liderat pels EUA.
    •Les relacions entre els dos blocs van passar per etapes de gran tensió internacional (Guerra Freda), amb enfrontaments a Europa, com els que van comportar la divisió de Berlín en dos blocs, i amb conflictes bèl.lics al Tercer Món (Corea, el Vietnam, etc.).
  • Period: to

    NOU ORDRE NEOLIBERAL

    L’esfondrament de l’URSS va donar lloc a la desaparició dels blocs i a una nova era en les relacions internacionals. Els Estats Units s’han confirmat com l’única superpotència i el capitalisme s’ha imposat com l’únic model econòmic. Una frontera imaginària, alhora que real, divideix el món en un Nord i un Sud: en el primer hi ha riquesa, benestar i recursos; en el segon, escassetat i necessitat.
    Aquest “nou ordre” internacional suposa el triomf de l'anomenada globalització.
  • Period: to

    CRISI GLOBAL.

    En 2008 el capitalisme mundial va experimentar un gran esclafit a nivell mundial. Molta gent es va quedar a l'atur i la pobresa es va generalitzar. El món del Nou Ordre entra en crisi: noves amenaces com el terrorisme, la crisi climàtica, les crisis humanitàries, la crisi econòmica i la inestabilitat geopolítica posen en entredit la seguretat i el benestar de la població mundial.