España i Catalunya al segle XIX

 • Pintor de la Cort

  Nomenat pintor de la Cort el 1775, va retratar múlti- ples escenes de les famílies de Carles III i de Carles IV, i també personatges de la noblesa espanyola.
 • Period: to

  Carles IV

  Predecesor: Carles III
  Sucessor: Ferran VII
 • Invasió Napoleònica

  Invasió Napoleònica
  Al maig de 1808, la invasió francesa al territori espanyol, va generar la imposició, per part de Napoleó Bonaparte, d'un reemplaçant al rei espanyol Ferran VII, qui va haver d'abdicar, quedant la plaça reial en poder del seu germà José Bonaparte.
 • Period: to

  Josep I Bonaparte

  Predecessor: Ferran I
  Sucessor: Joaquim I
 • Period: to

  Guerra del Francès

  L'ocupació napoleònica va provocar una resistència als pobles i ciutats, i les primeres accions bèl·liques del Bruc van servir d'esperó encara més gran.
 • Period: to

  Independència de les Colònies Americanes

  La guerra d'Independència dels Estats Units va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar les Tretze Colònies britàniques originals a Amèrica del Nord contra el Regne de Gran Bretanya.
 • Constitució de Cadis

  Constitució de Cadis
  Coneguda com "la Pepa" va ser aprovada al 1812, primer intent d'instaurar un règim constitucional a Espanya.
 • Period: to

  Sexenni

  El monarca va recuperar el poder polític mitjançant el cop d'Estat del general Francisco Javier Elío contra la Regència. Ferran VII va decretar la tornada a l'absolutisme amb el suport de part de l'exèrcit i d'un grup de 69 diputats de les Corts de Cadis.
 • Period: to

  Ferran VII

  Predecessor: Carles IV
  Sucessor: Josep I Bonaparte
 • Period: to

  Restauració de l'Absolutisme

  A Espanya va ser un període del regnat de Ferran VII entre 1814, després de la seva tornada a Espanya, i la seva mort el 1833, en què es va retornar a un règim de monarquia absolutista, derogant la monarquia constitucional i liberal iniciada per les Corts de Cadis a partir del 1810.
 • Period: to

  Trienni

  El Trienni Liberal va ser un període liberal del regnat de Ferran VII, que es va iniciar amb el pronunciament de Reg l'1 de gener de 1820 als Caps de Sant Joan, que havia rebut l'encàrrec de dirigir una expedició contra els insurgents de les colònies d'Amèrica.
 • Period: to

  Dècada Ominosa

  La dècada ominosa és el període que comprèn des de la fi del trienni liberal fins a la mort de Ferran VII el 1833. Aquesta denominació es deu al fet que fou una època de decadència i ineficàcia governamental.
 • La Renaixença

  La Renaixença
  La Renaixença fou un moviment cultural i literari del català del segle xix. El seu nom sorgeix de la voluntat de fer renèixer el català com a llengua literaria i de cultura després de segles de diglòssia respecte al castellà.
 • Period: to

  Primera Guerra Carlina

  Segon intent d'instaurar un règim constitucional. Es van posar en joc dos models d'estat: l'absolutista, defensat pels carlins, i el liberal, amb el suport dels isabelins.
 • Period: to

  Minoria d'Edat

  La minoria d'edat d'Isabel II és el període de la història d'Espanya durant el qual Isabel II, a la mort del seu pare Ferran VII, va regnar sota la institució de la regència de la seva mare primer, Maria Cristina de Borbó i del general Baldomero Espartero després, abastant gairebé deu anys del seu regnat, des del 29 de setembre de 1833 fins al 23 de juliol de 1843, quan Isabel va ser declarada major.
 • Period: to

  I Guerra Carlina

  fou el conflicte civil que va esclatar a Espanya quan va morir el rei Ferran VII i a causa de la seva successió, perquè els absolutistes no acceptaven la seva filla Isabel II d'Espanya, declarada hereva en virtut de la Pragmàtica Sanció de 1830.
 • Period: to

  Dècada Moderada

  La Dècada Moderada va ser un període del Regnat d'Isabel II d'Espanya durant el qual el poder va estar en mans del Partit Moderat, dirigit pel general Narváez. En aquesta fase es va crear la Guàrdia Civil, es va aprovar la Constitució del 1845 i el règim liberal es va reconciliar amb l'Església Catòlica.
 • Constitució de 1845

  Constitució de 1845
  La Constitució Espanyola del 1845 era de tendència liberal molt conservadora, que recollia els principis polítics del Partit Moderat: Sobirania conjunta del rei i de les Corts Generals. Monarquia constitucional amb una clara preponderància del monarca sobre les Corts Generals. Confessionalitat catòlica de l'Estat.
 • Period: to

  Guerra dels Matiners

  La segona guerra carlina o guerra dels matiners fou una guerra civil espanyola del segle xix, emmarcada en el context de l'enfrontament originat en el conflicte de successió dinàstica a la corona d'Espanya.
 • Period: to

  Bienni

  És el període del Regnat d'Isabel II d'Espanya transcorregut entre juliol de 1854 i juliol de 1856, durant el qual el Partit Progressista pretenia reformar el sistema polític del regnat d'Isabel II, dominat pel Partit Moderat des de 1844, aprofundint en les característiques pròpies del règim liberal.
 • Period: to

  Crisi del Sistema Isabelí

  Comença al març de 1863 amb la caiguda del govern de la Unió Liberal del general Leopoldo O'Donnell i acaba amb la Revolució de 1868 que va posar fi a la Monarquia d'Isabel II i va obrir la nova etapa de la història contemporània d'Espanya anomenada Sexenni Democràtic
 • Period: to

  Sexenni Democràtic

  És un període històric de la història d'Espanya comprès entre la Revolució de 1868, que va suposar la fi del regnat d'Isabel II d'Espanya i la Restauració de la dinastia borbònica el gener del 1875.
 • Constitució de 1876

  Constitució de 1876
  Fou promulgada per Cánovas del Castillo, un cop aconseguida la restauració borbònica. Proclamava la sobirania conjunta del rei i de les Corts Generals i instaurava una monarquia constitucional amb importants atribucions a la Corona i un Estat molt centralitzat.
 • Memorial de Greuges

  Memorial de Greuges
  El Memorial de Greuges era el nom amb què es coneixia popularment la Memoria en defensa de los intereses morales y materiales de Cataluña, que fou adreçada a Alfons XII l'any 1885 pel Centre Català, a l'estil dels greuges de les antigues Corts catalanes.
 • Bases de Manresa

  Bases de Manresa
  Les Bases per a la Constitució Regional Catalana, més coneguda com a Bases de Manresa, són un document aprovat el 27 de març de 1892 per la primera Assamblea de Manresa de la Unió Catalanista, una coordinadora de diverses associacions catalanistes del moment repartides pel territori.