Els inicis de la literatura

 • 401

  Caiguda de l'imperi romà

  Caiguda de l'imperi romà
  Al segle V les invasions bàrbares van desencadenar la caiguda de l'imperi romà. Després d'aquest succes els regnes que formaven l'antic imperi van quedar sota el govern d'un poble germànic, aleshores el llatí que es parlava en cadascuna d'aquestes zones va evolucionar i es va diversificar.
 • Period: 401 to

  El llatí es separa

  Encara que no es sap amb exactitud, es creu que les diverses varietats del llatí es van formar entre els segles V i VIII.
 • Jan 1, 1101

  Els vulgars

  Els canvis del segle XII van fer que el llatí perdera el seu monopoli, i que els vulgars es transformaren en llengües literàries.
  Aixó va permetre que una gran part de la població que no sabia llatí poguera accedir a la literatura.
 • Jan 1, 1101

  La poesia trobadoresca

  La poesia trobadoresca estaba escrita en occità provençal, a diferencia de la resta dels poemes que estaven escrits en llatí.
  Estava acompanyada de música, ja que era una poesia que es recitava cantant. ELs joglars eren els encarregats de fer aquesta tasca. El trovadors catalans més importants del segle XII i XIII són Guillem Berguedà, Guillem de Cabestany i Cerverí de Girona.
 • Period: Jan 1, 1101 to Jan 1, 1201

  EL primers textos catalans

  Els textos catalans més antics que es conserven són, un fragment del Llibre jutge, que parla sobre la llei dels gots i es del segle XII, i l'altre són les Homilies dOrganyà, fragments de sermons que el clergue traduïa al català. Es pot datar entre final del segle XII i principi del XIII
 • Period: Jan 1, 1131 to Jan 1, 1285

  Crònica de Bernat Desclot

  Bernat Desclot va escriure la seua crònica narrant basicament el regnat de Pere el Gran, fill i successor de Jaume I.
  La seua crònica esta escrita en 3a persona, basant-se en documents de l'arxiu reial i la seua pròpia experiència . Presenta als reis com a autèntics herois.
 • Period: Jan 1, 1196 to Jan 1, 1276

  Llibre dels fets de Jaume I

  El llibre dels fets de Jaume I va ser el primer text historiogràfic en català.
  Està contat en 1a persona, des del naixement de Jaume I fins a la seua mort. I té un to intim i personal, a més d'estar escrit de forma més o menys impersonal.
 • Period: Jan 1, 1213 to Jan 1, 1336

  Crònica de Ramon Muntaner

  La crònica de Ramon Muntaner conta els regnats des de Pere el Gran fins a Alfons III el Benigne.
  Està escrita en 3a persona encara que de vegades també utilitza la 1a persona. Té com a font d'informació la seua pròpia experiència i moltes voltes fins i tot apareix en les seues narracions.
  Alguns capitols estan dedicats als almogàvers i a l'expansió pel mediterrani.
  Es va escriure per a ser escoltada, per aquesta raò s'adreça al auditori de forma constant.
 • Period: Jan 1, 1320 to Jan 1, 1387

  Crònica de Pere el Cerimoniós

  Aquesta Crònica va ser l'última que es va escriure i narra la vida de Pere el Cerimoniós, i el seu regnat. Va voler fer-la semblant a la de Jaume I. Està escrita en 3a persona, i té un to formal.
  Esta escrita en 1ª persona i té un tó formal i institucional
 • Jan 1, 1401

  Ausiàs March

  Ausiàs March
  Va ser el primer poeta d'expressió culta que va escriure en un català lliure de provençalismes, trencant amb la tradició.
 • Period: to

  Llengües romàniques

  Al voltant dels segles IX i X les llengües romàniques com el català i l'occità, el francés i l'italià, el galaicoportugés i el castellà, el sard, el romanés i el retoromànic, ja estaven plenament formades.