El Sexenni Revolucionari

 • Period: to

  Regnat d'Isabel II

  Isabel II es proclama reina d'Espanya mentre lluita contra el seu oncle Carles Maria Isidre en la 1a Guerra Carlista, amb el suport dels liberals sota la promesa de governar amb una constitució.
 • Fundació de la 1a Internacional

  Fundació de la 1a Internacional
  Es funda a Londres l'Associació Internacionals de Treballador amb l'objectiu de l'organització política del proletariat a Europa.
 • El Pacte d'Ostende

  El Pacte d'Ostende
  Va ser un pacte antimonàrquic format entre els progressistes dirigits pel General Prim, i els demòcrates amb l'objectiu d'abolir la monarquia i establir una assemblea constituent escollida per sufragi universal.
 • Pronunciament del brigadier Juan Bautista Topete

  Pronunciament del brigadier Juan Bautista Topete
  L'esquadra de Cadis es pronuncia sota Isabel II sota el comandament de Juan Bautista Topete. En els següents dies, aquesta insurrecció militar va estendre's per guarnicions de tota Espanya. A més a més, a les ciutats controlades pels progressistes o els demòcrates es van formar juntes revolucionàries que reivindicaven l'abolició de la monarquia d'Isabel II. Altres dels líders militars durant la revolta van ser el General Prim i el General Francisco Serrano.
 • Period: to

  Revolució de la Gloriosa

  Revolució antimonàrquica que tenia com a objectiu el derrocament del regnat d'Isabel II, de la qual els partits progressista i demòcrata van formar part activa.
 • Exili d'Isabel II

  Exili d'Isabel II
  Després de la derrota de l'exèrcit monàrquic a Alcolea, la Reina Isabel II s'exilia a França.
 • Period: to

  Govern provisional del General Serrano

  Després de la Revolució de la Gloriosa, es forma una junta revolucionària amb el General Serrano, un dels líders de la Revolució com a regent durant la búsqueda d'un nou rei
 • Period: to

  Guerra del 10 anys

  És la 1a guerra d'independència de Cuba, que acaba amb la pau de Zanjón, i que no garanteix cap dels objectius de la Revolució; ni la independència del país, ni l'abolició de l'esclavitud.
 • Constitució 1869

  Constitució 1869
  Constitució aprovada pel Govern Provisional després de la revolució de la Gloriosa, i que presenta molts avanços en el que respecta a les llibertats, ja que per exemple s'hi contempla la llibertat religiosa.
 • Abdicació d'Isabel II

  Abdicació d'Isabel II
  La reina Isabel II de Borbó, ja exiliada d'Espanya, abdica en favor del seu fill el príncep Alfons amb l'objectiu de facilitar la restauració de la monarquia borbònica a Espanya buscada per la facció restauracionista del Parlament i dirigida per Cànovas.
 • Atentat contra el General Prim

  Atentat contra el General Prim
  El General Prim, principal suport d'Amadeu I de Savoia és víctima d'un atemptat, a causa del qual moriria pocs dies després.
 • Period: to

  Regnat d'Amadeu I de Savoia

  Proclamat per les Corts Constituents del Govern Provisional format després de l'exili d'Isabel II, va començar el seu regnat sense gairebé suport per culpa de l'assassinat del seu principal partidari, el General Prim i amb molts problemes com la 2a guerra Carlina i la Guerra dels 10 anys. Així, va abdicar del tron dos anys després.
 • Period: to

  3a Guerra Carlina

  Els Carlins es revolten defensant Carles, duc de Madrid, com el legítim rei d'Espanya com a pretendent Carlista; en canvi, el Govern d'Amadeu I de Savoia.
 • Period: to

  La 1a República

  Després de l'abdicació d'Amadeu I de Savoia, les Corts proclamen la 1a República Espanyola.
 • Period: to

  Govern d'Estanislau Figueres

  Va ser primer president de la 1a República i va renunciar 4 mesos després del seu nomenament.
 • Period: to

  Govern de Francesc Pi i Margall

  Va ser el segon president de la República i el primer de la seva etapa federalista, fins al punt que va intentar crear una constitució on Espanya quedés reflectida com una nació amb 17 estats, dos dels quals havien de ser Puerto Rico i Cuba. Va dimitir un mes després del seu nomenament a causa de la crisi de les guerres cantonalistes.
 • Period: to

  Rebelions Cantonalistes

  Grups d'aixecaments populars amb l'objectiu d'instaurar un règim federal per als antics estats històrics, les províncies i els municipis.
 • Period: to

  Govern de Nicolás Salmerón y Alonso

  Tercer president de la 1a República. Va posar fi a les rebeliones cantonalistes excepte a Cartagena. I va presentar la seva dimissió dos mesos després.
 • Period: to

  Govern d'Emilio Castelar i Ripoll

  Va ser l'últim president de la 1a República escollit democràticament. Va governar amb tres fronts de guerra oberts, amb els Carlins, la guerra de Cuba i els cantonals.
 • Cop d'Estat del General Pavía

  Cop d'Estat del General Pavía
  El general Pavía, capità general de Castella la Nova, va entrar al Parlament durant la moció de censura d'Emilio Castelar i va donar a un cop d'Estat posant al General Serrano com a president del Govern.
 • Period: to

  Govern Republicà de Francisco Serrano

  Després del cop d'Estat del General Pavía, el general Serrano és declarat president de la República de manera antidemocràtica. Va governar fins el pronunciament del General Martínez-Campos.
 • Pronunciament de Martínez Campos

  Pronunciament de Martínez Campos
  El General Martínez Campos proclama unilateralment al príncep Alfons com a rei d'Espanya unilateralment a través de l'exèrcit precipitant la situació, ja que Cánovas volia esperar per aconseguir que es proclamés a Alfons XII com rei d'Espanya amb el suport de tot el poble espanyol i de manera democràtica.
 • Period: to

  Regnat d'Alfons XII

  Després de la pronunciació de Martínez-Campos comença el període d'Alfons XII com a rei amb el suport dels dos partits monàrquics, el conservador, dirigit per Cánovas, i el liberal, liderat per Sagasta.
 • Arribada a Espanya del rei Alfons XII

  Arribada a Espanya del rei Alfons XII
  El rei Alfons XII desembarca a Barcelona i és rebut amb gran il·lusió per la població.