El segle XIX i principis del XX: Espanya

 • Period: to

  Regnat de Carles IV

  Va ser rei d'Espanya desde el 1788 al 1808, el seu regnat va coincidir amb la revloució francesa i també el començament del governament de Napoleó. No va ser un monarca gaire interessat en regnar.
 • Period: to

  La Revolució Francesa

  La Revolució Francesa va suposar la conquesta del poder per la burgesia i el desplaçament de l'aristocràcia i el clergat. En acabar el segle xviii, el regne de França, com la major part d'Europa, estava sotmesa a l'Antic Règim
 • Manuel Godoy

  Manuel Godoy
  Manuel de Godoy y Álvarez de Faria Ríos Zarosa va ser un gentilhome, polític espanyol ennoblit i favorit reial. Va ser Primer Ministre durant el regnat de Carles IV i reconegut com a Príncep de la Pau. Va ser duc d'Alcúdia i duc de Sueca.
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  El Tractat de Fontainebleau va ser un acord secret signat el 27 d'octubre de 1807 entre el Regne d'Espanya i el Primer Imperi Francès per a repartir-se Portugal.
 • Period: to

  Guerra del Francès

 • Period: to

  Els Afrancesats

  Durant el regnat de Josep I (1808-1814), rebien el qualificatiu d'afrancesats tots aquells que es mostraven seguidors de la cultura francesa i la il·lustració.
  Fforen els patriotes els que començaren a utilitzar despectivament aquest mot contra nobles, funcionaris o intel·lectuals liberals, els quals veien en la presència francesa l'inici de les reformes liberals a Espanya. Per ells era, per tant, una paraula vexatòria sinònima de traïdors.
 • Period: to

  Els Setges

  Un setge és l'acció militar que consisteix a envoltar amb gent armada un lloc per combatre'l, privar-lo de comunicacions i apoderar-se'n.. Algunes ciutats van oposar-se a la presència dels excèrcits francesos i els van negar l'entrada. La resposta va ser sotmetre-ls a setges llargs i cruents.
 • Aixecament del 2 de maig

  Aixecament del 2 de maig
  L'Aixecament del dos de maig de 1808 és el nom amb què es coneix l'aixecament popular de Madrid (Espanya), acabat en derrota a favor dels francesos, sorgit per la protesta davant de la situació d'incertesa política generada després del Motí d'Aranjuez.
  La imatge adjuntada a aquest event, és el quadre que va pintar Goya, que ha passat a l'història com la millor crònica del que va esdevenir a Madrid aquells dies.
 • Period: to

  La guerra del Francès

  La Guerra del Francès fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclogué el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.
 • Motí d'Aranjuez

  Motí d'Aranjuez
  Va ser una revolta popular produïda entre el 17 i el 19 de març de 1808, durant el regnat de Carles IV, que va comptar amb el suport de Ferran, el príncep d'Astúries, posteriorment nomenat Ferran VII
 • Batalla del Bruc

  Batalla del Bruc
  La Batalla del Bruc és el nom amb què es coneixen els dos enfrontaments entre tropes espanyoles i franceses que va tenir lloc al Bruc, a l'Anoia, entre el 6 i el 14 de juny de 1808, durant la Guerra del Francès. La victòria finalment la van tenir els espanyols.
 • Josep I Bonaparte, rei d'Espanya

  Josep I Bonaparte, rei d'Espanya
  El 6 de juliol de 1808, el seu germà el va nomenar rei d'Espanya però no de Catalunya, territori que s'incorporà al Primer Imperi Francès. Els espanyols no el volien com a rei espanyol ja que era francès, i el van denominar com "Pepe Botella" com forma de burla. Tot degut a que va autoritzar la desgravació dels aiguardents i licors.
 • Guerra de Bailèn

  Guerra de Bailèn
  La Batalla de Bailèn és una batalla que es va produir durant les Guerres Napoleòniques entre el 18 de juliol i el 22 de juliol al 1808 que va suposar la primera derrota i humillació cap a Napoeló i el seu excèrcit. Aquesta batalla entre els espanyols de Bailèn i les tropes de Napoleó va marcar un fi a la ocupació Francesa a Espanya
 • El Setge de Saragossa

  El Setge de Saragossa
  Els dos setges de Saragossa soferts per la ciutat aragonesa de Saragossa durant la Guerra del Francès, van enfrontar els exèrcits d'ocupació del Primer Imperi Francès de Napoleó Bonaparte i a les forces espanyoles lleials a la dinastia Borbó. Viquipèdia
 • El Setge de Girona

  El Setge de Girona
  El setge de Girona de 1809 va ser el tercer dels setges napoleònics de Girona, en el qual la ciutat de Girona va acabar rendint-se a les tropes franceses que havien començat la invasió d'Espanya el 1808. La Grande Armée va assetjar la ciutat de Girona durant set mesos, del 6 de maig al 12 de desembre de 1809.
 • Les guerrilles

  Les guerrilles
  Petits grups d'homes armats, que van aprofitar el seu coneixement del terreny per a fer emoscades als soldats francesos. És una lluita de desgast en què es busca desmoralitzar al enemic. Com a conseqüència d'aquestes tàctiques, el domini francès no passa de les ciutats, quedant el camp sota el control de les partides guerrilleres de líders com Francisco Chaleco, Vicente Moreno Baptista, Espoz i Mina, Jerónimo Merino, Julián Sánchez,...
 • Les Corts de Cadis

  Les Corts de Cadis
  Les Corts de Cadis és com es coneix l'Assemblea constituent inaugurada a San Fernando el 24 de setembre de 1810 i posteriorment traslladada a Cadis (Andalusia) fins a 1814 durant la Guerra del Francès.
 • Constitució de 1812

  Constitució de 1812
  La Constitució de 1812 o Constitució de Cadis fou la norma fonamental de la Monarquia espanyola redactada per les Corts de Cadis el 1812, reunides a Cadis, sota l'assetjament dels francesos. Fou de caràcter liberal i va ser coneguda com "La Pepa", pel fet d'haver-se aprovat el dia de sant Josep.
 • Batalla de Vitòria

  Batalla de Vitòria
  La Batalla de Vitòria es va produir entre les tropes franceses que escortaven a Josep Bonaparte en la seva fugida i un conglomerat de tropes britàniques, espanyoles i portugueses al comandament d'Arthur Wellesley, que era duc de Wellington. La victòria aliada va sancionar la retirada definitiva de les tropes franceses d'Espanya (amb l'excepció de Catalunya) i va forçar Napoleó a tornar la corona del país a Ferran VII, finalitzant així la Guerra del Francès.
 • Period: to

  Ferran VII

  Va ser príncep d'Astúries (1788-1808) i rei d'Espanya (1808 i 1814-1833).