Cronologia d'Espanya al segle XIX

Timeline created by elisendafeliubadaló
In History
 • Regnat de Ferran VII

  Li deien “El Desitjat”, perquè el poble volia fer fora al seu pare, (absolutista que va fer un retrocés a Espanya) i volia que governés ell, ja que creien que faria reformes, seria més modern i més liberalista. Però quan va arribar al tro, el poble es va adonar que era més del mateix que el seu pare. I no va fer res del que es pensaven que faria.
 • Tractat de Fontainebleau

  Va ser un tracte entre Carles IV i Napoleó on Carles IV donava permís a Napoleó per passar per Espanya i anar a conquerir Portugal. El resultat final va ser Napoleó conquerint Portugal i Espanya.
 • Motí d'Aranjuez

  El poble es va revoltar en contra de Carles IV a causa del Tractat de Fontainebleau. És per això que el varen fer fora i la corona va passar a Ferran VII.
 • Capitulacions de Baiona

  És el nom pel qual es coneixen les renúncies successives dels reis Carles IV i el seu fill Ferran VII al tron d'Espanya en favor de Napoleó Bonaparte, qui a continuació cediria els drets al seu germà Josep Bonaparte.
 • Corts de Cadis

  És com es coneix l'Assemblea constituent inaugurada a San Fernando el 24 de setembre de 1810 i posteriorment traslladada a Cadis (Andalusia) fins a 1814 durant la Guerra del Francès
 • Pragmàtica Sanció

  El 1713, el rei Felip V va promulgar la Llei Sàlica, la qual les dones només podrien heretar el tron en el cas de no haver hereus homes a la línia principal o lateral .
  Un segle més tard, El pare de Ferran VII, Carles IV d'Espanya, havia fet un tímid intent d'eliminar la llei sàlica, i Ferran va decidir fer-ho promulgant la Pragmàtica Sanció, perquè la seva filla gran pogués heretar el tron i ser proclamada reina després de la seva mort, seguint la tradició espanyola
 • Guerres Carlistes 2na

  Segona guerra carlina → (1846-1849), va tenir lloc bàsicament a
  Catalunya, on es va anomenar també Guerra dels Matiners.
 • "La Gloriosa"

  Va ser una sublevació militar amb elements civils que tingué lloc el setembre de 1868 i que suposà el destronament i exili de la reina Isabell II i l'inici del període anomenat Sexenni Democràtic. La Revolució de Setembre va ser una brusca sacsejada en la història del segle XIX espanyol.
 • Primera República

  La primera república va provar de governar amb un sistema d'estat federal.Hi havia divisions polítiques i va durar 11 mesos degut a
  la inestabilitat. El poder va retornar a Alfons XII degut a un cop d'estat del general Pavia.
 • Period: to

  Regnat de Carles IV

  Just va començar a regnar quan la revolució francesa acavaba d’esclatar. A conseqüència de la seva forma de monarquia (absolutista) el poble es va dividir entre absolutistes i liberals.
  Espanya va entrar en una crisi econòmica i política.Degut a com Carles actuava en vers a els problemes que si li presentaven a Espanya, el país es va anar enderrerint.
 • Period: to

  Regnat de Josep Bonaparte

  Josep Bonaparte era el germà gran de Napoleó Bonaparte i va ser rei d’Espanya (1808-1813). Aquest va ser coronat gràcies a les Abdicacions de Baiona, on Carles IV i Ferran VII renunciaven la corona a Napoleó (qui li va donar al seu germà).
 • Period: to

  Guerra del Francès

  També anomenada Guerra de la Independència Espanyola, va ser un conflicte entre Espanya i l’Imperi Francès de Napoleó
  iniciat el 1808. També la van anomenar Guerra
  de Guerrilles. Degut a que en cap moment es van enfrontar els dos exèrcits de cara, sinó que Espanya feia petits atacs amb petits grups per tal d’anar desgastant als francesos. Aquesta en va sortir victoriosa l’any 1814, tot i que va acabar en decadència i molt empobrida.
 • Period: to

  Regnat de Isabel II

  Va regnar a Espanya entre el 1833 i el 1868. Va esdevenir reina quan tenia 3 anys degut a la mort del seu pare i rei fins el moment. A causa de la seva curta edat, es féu càrrec de la regència la seva mare, Reina Maria Cristina de Borbó, fins l’any 1840. Fou defensora del liberalisme. Tenia molts amants a part del seu marit, cosa que no era comú d’una dona i menys d’una reina en aquella època. Va fer dues constitucions, el 1837 i el 1845.
 • Period: to

  Guerres Carlistes 1ra

  Primera guerra carlina → (1833-1840) va iniciar amb la mort de Ferran VII. Va sorgir com a resultat de la proclamiació de la Sanció
  que havia abolit la llei sàlica dels Borbons, segons la qual la successió havia de ser sempre masculina.
 • Period: to

  Desamortització de Mendizábal

  Amb el regnat d’Isabel II s’esdevingué la desamortització de Mendizábal (1836-51), deguda, en part, a les necessitats de la guerra carlina i precedida del decret del 1834, que posava en venda els béns de propis.
 • Period: to

  Regnat d'Amadeu de Savoia

  Amadeu de Savoia va ser rei d’Espanya (1870-1873).La brevetat del seu regnat, de poc més de dos anys, va ser a causa de la inestabilitat política que vivia Espanya, el rebrot carlí, la guerra a Cuba i, sobretot, la mort del seu principal valedor, Joan Prim.
 • Period: to

  Guerres Carlistes 3ra

  Tercera guerra carlina → (1872-1876), les forces carlines van arribar a ocupar algunes ciutats de la Catalunya interior. Isabel II de Espanya era a l'exili i el rei Amadeu I, monarca des del 1871, no era gaire popular. Carles de Borbó i Àustria-Este, nét de Carles Maria Isidre de Borbó, va prometre a catalans, valencians i aragonesos el retorn dels furs i les constitucions que havia abolit Felip V.
 • Period: to

  Regnat de Alfons XII

  El seu regnat suposà el retorn de la Casa de Borbó a Espanya, després del breu parèntesi iniciat l’any 1868. Inicià la política bipartidista entre el liberals i els conservacionistes. Donà per acabat el conflicte, almenys armat, entre el carlisme i l’isabelisme, a més de que finalitzà la Tercera Guerra Carlista, per la qual fou reconegut en diferents sectors carlistes. També inicià el conflicte amb Cuba que acabà el 1898 amb el traspàs de la colònia als Estats Units.