Malinois sotet b36942

Belga juhászkutya - Malinois

By Eszto12
 • A mai Belga malinois őse

  A mai Belga malinois egy Adrien Janssens nevű laekeni juhászkutya tulajdonában lévő tenyészpárra vezethető vissza. 1885-ben egy észak-belgiumi marhakereskedőtől vásárolt egy Vos I. vagy Vos de Laeken nevű, halvány, őzbarna, durva szőrű kutyát. Janssens Vos I-t a nyája terelésére használta, és egy Lise nevű rövid szőrű, szürkebarna kutyával is párosította.
 • Brüsszelben megalakult a Belga juhászkutyaklub

 • Reul professzor találkozót szervezett Cureghemben

  Reul professzor találkozót szervezett Cureghemben, melyen 117 kutya vett részt. Reul professzor nagy csoport kutyát gyűjtött össze és tanulmányozott, majd azt javasolta, hogy ne csupán alkatra és terelőképességre szelektáljanak, hanem szőrtípus és szőrszín szerint is.
 • Első fajtaleírás

  Első fajtaleírás
  Ekkor született meg az első, részletes fajtaleírás, mely 3 szőrváltozatot ismert el. De ekkor még a belga juhászkutya, ahogyan akkor fogalmaztak, csak az igénytelen emberek fajtája volt, vagyis a külseje hagyott még némi kívánnivalót maga után.
 • Belga Kennel klub három változatot ismert el

  A Belga Kennel klub végül 1897-ben három változatot ismert el: a groenendaelt, a tervuerent és a malinois-t.
 • Első ringsport verseny Belgiumban

  Az első ringsport verseny Belgiumban, 1903-ban került megrendezésre Mechelen városában, talán ez volt minden idők legelső ringsport megmérettetése. A verseny előírásai nem voltak ekkor még teljes mértékben meghatározva, de minden induló csapat az általa elérhető maximális teljesítményt nyújtotta.
 • Megalakult az első amerikai Belga Juhászkutya Klub

  Az első amerikai Belga Juhászkutya Klub 1924-ben alakult meg, és nem sokkal később az AKC tagklubjává vált.
 • Period: to

  Csak Malinois fajtájú kutya nyerte a belga nagydíjat

  1926-tól 2000-ig csak Malinois fajtájú kutya nyerte a belga nagydíjat a következő két kivételtől eltekintve: 1929-ben egy Groenendael "Nerolo (LOSH 22277)"döntetlen elérve egy malinoissal, Boby de Bruyere-Fraipont-tal (LOSH20859)". Nerolo 1931-ben ismét el tudta nyerni ezt a címet.
  1952-ben egy tervuren, név szerint "Xavier (LOSH 141222)", tulajdonosa J. Vandenbroeck volt nyerte el a címet.