Ebay1

Az Ebay fejlődése, az alapítástól napjainkig

 • Alapítása

  Alapítása
  A webhelyet Pierre Omidyar programozó indította el 1995-ben, a kaliforniai San Joséban, azonban ekkor még AuctionWeb néven kezdte meg működését. Eredetileg az oldal az Echo Bay Technology Grouphoz tartozott, mely Omidyar tanácsadó cége volt. Omidyar megpróbálta regisztrálni az „EchoBay.com” domain nevet, de már foglalt volt, így jött létre a ma is ismert „eBay.com”. Az első eladott termék egy hibás lézer mutató volt, és 15 dollárért sikerült eladni.
 • Period: to

  Ugrásszerű fejlődés

  Jól mutatja a vállalat ugrásszerű kezdeti fejlődését az, hogy míg 1996-ban "csupán" 250 ezer aukció történt az oldalon, úgy 1997 januárjában már 2 millió licitet indítottak.
 • Az eBay első milliói

  Az eBay első milliói
  1997-ben Omidyar 5 millió dolláros befektetést kapott a Benchmark Capital kockázatitőke-alaptól. Ugyanebben az évben az eBay közönségkapcsolati vezetője megálmodta a történetet, miszerint a társaság azért alakult, hogy Pierre menyasszonya, Pamela eladhassa a Pez édességdobozok gyűjteményét.
 • Margaret Whitman csatlakozása az eBay-hez

  1998-ban Pierre megismerkedett Margaret Whitmannal,
  aki annak idején a neves Hasbro játékgyártó cég vezérigazgatója volt. Abban az időben Margaret, a Princeton és a Harvard diplomája sikeres és keresett menedzser volt, jól ismerte a marketing folyamatokat. Omidyar több tárgyaláson keresztül rábeszélte, hogy vállalja a fejlesztést és hagyja el akkori posztját a játékgyártó cégnél.
 • A Billpoint online fizetési szolgáltató felvásárlása

  A Billpoint online fizetési szolgáltató felvásárlása
  Az eBay megszerezte a Billpoint online fizetési szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatot, melyet azonban azonnal leállított a PayPal felvásárlása után.
 • A Butterfield & Butterfield és az Allando aukciós ház felvásárlása

  Ha történelmileg nézzük az eBay 1999-ben ugrotta az első nagy lépést, meg amikor megvásárolta a Butterfield&Butterfield aukciós házat, majd ugyanebben az évben 43 millió dollárért megvette az Allando aukciós házat, és azt átkeresztelte eBay Germanyre.
 • A Mercado Libre, a Lokau és az iBazar felvásárlása

  A Mercado Libre, a Lokau és az iBazar felvásárlása
  Az eBay 2001-ben még egy nagy lépést tett, ugyanis megvásárolta a latin-amerikai Mercado Libre vállalatot, a Lokau céget és az iBazar aukciós oldalt.
 • A PayPal felvásárlása

  A PayPal felvásárlása
  Az eBay méginkább versenyképesebbé vált azáltal, hogy hozzáadta a készpénz nélküli fizetéseket a vásárlásokhoz (hitelkártyák). Ez a módszer ekkor egyre népszerűbbé vált, és az eBay a megfelelő időben felhívta rá a figyelmet. A készpénz nélküli fizetések bevezetésének logikus befejezése a PayPal fizetési rendszer 2002-es megvásárlása volt. Ennek költsége akkor 1,5 milliárd dollár volt.
 • A vállalat tőzsdére vitele

  A vállalat tőzsdére vitele
  A vállalatot 2002-ben tőzsdére vitték, a vezetők akkor úgy gondolták, hogy 18 dolláros (5.100 forint) áron fognak megállni, ezzel szemben akkora volt a kereslet a cég részvényei iránt, hogy a kereskedés első napján a háromszorosát, 53,5 amerikai dollárt (15 ezer forint) értek a frissen kibocsátott értékpapírok.
 • Kína vezető e-kereskedelmi cégének megvásárlása

  Kína vezető e-kereskedelmi cégének megvásárlása
  2003-ban újabb jelentős üzletkötésre került sor, amelynek eredményeként a kínai e-kereskedelmi piacon vezető eachNet az eBay ellenőrzése alá került. Az eBay 150 millió dollárt fizetett érte.
 • Terjeszkedés, növekvő árbevétel

  Terjeszkedés, növekvő árbevétel
  2003 több mint 2 milliárd dolláros árbevételt hozott. A sajtó arról számolt be, hogy az árverésen több mint 95 millió embert regisztráltak, és több mint 45 ezer terméket értékesítettek. A vállalat helyi aukciók megszerzésével aktívan terjeszkedik az európai és az ázsiai piacokon, többek között Kínában és Indiában.
 • Alkoholos és dohánytermékek forgalmazásának betiltása

  Alkoholos és dohánytermékek forgalmazásának betiltása
  Az eBay a története során 2004-ben letiltotta az alkoholos és dohánytermékek forgalmazását. Néhány speciális ital ez alól kivételt képez, jellemzően azok, ahol az üveg sokkal többe kerül, mint a benne lévő alkohol.
 • A Skype felvásárlása

  A Skype felvásárlása
  2005-ben a Skype és a VoIP technológia úttörőjének felvásárlása történt meg 2,6 milliárd dollár értékű készpénzért és részvényért.
 • Globális vállalattá válás és új központ

  A vállalat 2008-ra már teljesen globálissá vált, több száz millió regisztrált felhasználóval rendelkezett, miközben 15 ezer alkalmazottal évi 7,7 milliárd dolláros bevételt generált.
  Még ugyanebben az évben nyitották meg új központjukat San Joséban, amelynek tetejét mint 5 ezer négyzetméteren napelemek borítják, uyanakkor a tervezés során ügyeltek a környezetvédelemre és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére.
 • Period: to

  2009-2010-es nyereség alakulása

  2009-ben a vállalat 684,45 millió dolláros nyereséget könyvelhetett el. 2010-ben a társaság pénzügyi jelentése szerint a nyereség elérte a 809,84 milliót, ami 18,31% -kal több, mint 2009-ben. A társaság éves forgalma 2010-ben 9,5 milliárd dollárt tett ki, míg az oldalon keresztül több mint 53 milliárd dollárt értékesítettek, ebből az Egyesült Államokban az értékesítés meghaladta a 20 milliárd dollárt, a többi a világ más országaiban.
 • Új logó

  Új logó
  2012 őszétől új logót vezettek be: a korábbi vastag, különböző méretű betűket egységes méretű, vékonyabb, modernebb betűtípusra cserélték, miközben a négyféle színezés megmaradt. Az új logó hivatalosan 2012. október 10-től jelent meg az eBay rendszerében.
 • A PayPal-lal való partnerkapcsolat vége

  A PayPal-lal való partnerkapcsolat vége
  2015-ben – befektetői nyomásra – az akkor már 50 milliárd dollárt értő PayPalt piacra dobták, és 2016- ban már azt is bejelentették, hogy nemsokára végleg megszakad a két évtizedes közös partnerkapcsolat a cégek között.
 • Az eBay történései a közelmúltban

  Az eBay történései a közelmúltban
  2019 júliusában elindította a csomagszállító szolgáltatását, amelyre nagy szükség volt, hiszen csak az Amerikai Egyesült Államokban körülbelül 1,5 millió eBay-csomagot szállítanak ki naponta. Februárban az Intercontinental Exchange (ICE) - amely többek között a New York-i tőzsde tulajdonosa - ajánlatot tett a megvásárlására. Az ajánlatot 30 milliárd dollárra taksálták. Júliusban pedig 9,2 milliárd dollárért az Adevinta ASA nevű norvég marketingcsoporté lett eBay apróhirdetés-részlege.
 • 25 éves az eBay

  25 éves az eBay
  2020-ban ünnepelte a ma már "őskövületnek" számító internetes cég a 25. születésnapját. Napjainkban olyan óriási riválisok árnyékában "tengeti" a napjait, mint az Amazon és az Alibaba. Az eBay tőzsdei értéke közel 40 milliárd dollár, így érthető, hogy népszerű befektetési és felvásárlási célpontnak számít.