A számvitel történelme

Timeline created by Kuzmann Brigitta
 • Period:
  -1 BCE
  to
  -1 BCE

  Ókor

  Egyes feltevések szerint az első feljegyzések gazdasági folyamatokról már az Ubaid-kultúra
  alatt megjelentek Mezopotámiában. Körülbelül Krisztus előtt 3500-ban a sumérok már foglalkoztak az éves kenyér (gabona) és sör mennyiségének elszámolásával, és azt a maguk által fejlesztett ékírással feljegyezték agyagtáblákra.
 • Period:
  476
  to
  Jan 1, 1492

  Középkor

  795-ben Nagy Károly frank király rendeletet adott ki a királyi birtokokról és a birodalmi uradalmakról, melyben előírta az összefoglaló év végi zárlati jelentéskészítést, ami egy jól felépített vagyonkimutatás volt. 1426 óta az áruszámlák mind az árukészlet, mind áruértékesítés-számlák megnevezésére használatosak.
 • Period:
  Jan 1, 1492
  to

  Újkor

  Már 1511-ben a Fugger-család elkészítette az első mérleget. A XVI. század folyamán további fejlesztések jelentek meg a számvitel területén Olaszországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Angliában. Ezek magukba foglalták a „jóváírás tételek” (vállalati vagyon), a „tartozás tételek” (kötelezettségek) és a bevételek tervezetének leírását. 1592-ben jelent meg az első említésre méltó számviteltankönyv, Sartorius matematikus műve.
 • Period: to

  Ma

  Ma a technikai fejlődés következő lépcsőjén állunk, ahol a könyvelést az elektronikai adatfeldolgozással lehet kombinálni. Ma már sok többé-kevésbé felhasználóbarát könyvelőprogram is létezik. Mégis, a nagy technikai fejlődés ellenére – ami a toll és papír használatától a számítógép-hálózatokhoz vezetett – az egyes cégek könyvelésének lényeges meghatározója, a könyvelés költsége mégsem csökkent jelentősen.