גבלס

יוזף גבלס

  • הולדתו וחייו המוקדמים

    הולדתו וחייו המוקדמים
    יוזף גבלס נולד בעיירת התעשייה ריידט, להורים שהשתייכו לכנסייה הקתולית. כנער הצטיין בלימודיו, והשלים לימודי דוקטורט בפילוסופיה באוניברסיטת היידלברג בשנת 1924. הוא שאף להפוך למחזאי מפורסם, אך ספרים ומחזות שכתב נדחו על ידי מוציאים לאור. גבלס סבל בילדותו ממחלה שגרמה לקיצור רגלו האחת ולצליעה בולטת.
    לאחר שנכשל כסופר מצא גבלס כר נרחב לכשרונו בעבודתו כפובליציסט ונואם בשירות המפלגה הנאצית, שאליה הצטרף ב- 1924.
    תחילה שיתף פעולה עם גריגור שטרסר, ממתחריו של היטלר, אחר-כך היה לאחד ממעריצי היטלר הנלהבים.
  • Period: to

    הולדתו עד מותו של יוזף גבלס

  • תחילת דרכו הפוליטית של גבלס

    תחילת דרכו הפוליטית של גבלס
    בשנת 1925 הפך גבלס לעוזרו של גרגור שטראסר, שהיה מנהיג בולט במפלגה הנאצית בצפון גרמניה, ועלה לעמדת כוח בתקופה שבה שהה היטלר בכלא לנדסברג
    באותה עת סבר כי המהכפה הנאצית שביקש ליצור ומלחמת המעמדות הקומוניסטית הן שתי צורות של אותו המאבק.
    היטלר הסתכל על התפתחיות אלו בעין ביקורתית, כאשר מצד אחד ראה בכך סטייה מהאידיאולוגיה הפולקית, המעדיפה את הגזע על המעמד, ובצד השני חשש מהקמת אגף חזק ורדיקלי במפלגה שיתחרה בו, בראשות .המנהיג הכריזמתי שטראסר.
    לאחר מכן גרגור שטראסטר נרצח בליל הסכינים הארוכות.
  • התפתחותו של גבל במפלגה הנאצית

    התפתחותו של גבל במפלגה הנאצית
    היטלר ראה בגבלס מנהיג עתידי במפלגה, ובהבטחות ופיתויים הצליח לשכנע אותו לעזוב את מחנה שטראסר ולעבור לצדו. לאחר שהצליח להפחית את כוחם של שטראסר וסיעתו, נותר היטלר כשגבלס לצדו כמעריץ נלהב. היטלר טיפח את המנהיג הצעיר, ובשנת 1926 הפקיד בידיו את התפקיד האחראי של "הגאולייטר (מפקד מחוז) של ברלין" או יו"ר המפלגה בברלין. ברלין הייתה באותה העת מעוז קומוניסטי, וגבלס ניגש לתפקיד במלוא המרץ. הייתה זו תקופה של קרבות רחוב בין נאצים לקומוניסטים, גבלס הצליח לאחד את המפלגה בברלין, ולהפוך אותה לכוח שיש להתחשב בו.
  • עימותים עם סגן מפקד משטרת ברלין

    עימותים עם סגן מפקד משטרת ברלין
    ברנהרד וייס, סגן מפקד משטרת ברלין היהודי, היה מטרה בלתי פוסקת של השמצות מצידו של גבלס. הוא כינה את וייס בכינוי גנאי "איזידור".
    הוא הצביע עליו כיהודי שמסמל את כל הרע שברפובליקת ויימאר, שנודעה אז .כ"רפובליקה היהודית". בעיתונו של גבלס פרסם קריקטורות של ברנהרד וייס
    וייס לא נשאר אדיש להתקפות והתקיף בחזרה. הוא תבע את גבלס על דיבה וזכה במשפט נגד גבלס.
    גבלס לא הרפה והמשיך בהתקפותיו. וייס, אשר לא הרגיש מאוים, תבע אותו
    שוב ושוב. ארבעים פעם וייס תבע את גבלס..
  • מינויו לאחראי התעמולה

    מינויו לאחראי התעמולה
    ב-1928, התמנה גבלס לאחראי התעמולה במפלגה.
    כאן למעשה התגלו כישוריו של גבלס. גבלס היה תועמלן מן המדרגה הראשונה, בעל לשון חריפה ועוקצנית וחוש לשלהוב ההמונים. שני אך להיטלר ביכולתו להלהיב את ההמונים ולהסיתם, ואף התעלה בשנאתו ליהודים. בתקופה זו יזם את הוצאת עיתון "דֵר אַנְגְרִיף" ("ההתקפה"), ששימש כשופרו האישי. בקרב הנהגת האס אה, שהייתה מורכבת ברובה מאנשים גסים וחסרי השכלה כארנסט רהם, בלט גבלס בתאריו האקדמיים ובהשכלתו, וזכה לכינוי המזלזל "הדוקטור", משום שהיה דוקטור בהשכלתו.
  • חתונת יוזף גבלס ומגדה גבלס

    חתונת יוזף גבלס ומגדה גבלס
    אשתו של גבלס, מגדה גבלס, הייתה בתו החורגת של יהודי, מכס פרידלנדר והייתה חברתם של האחים ליזה וחיים ארלוזורוב.
    הנישואים שלהם התאפשרו משום שמגדה אמנם גדלה בחיק משפחה יהודית אך לא הייתה ממוצא יהודי.
    לאחר הנישואים הייתה לאחת הנאציות הקנאיות ביותר אפילו שגדלה בחיק משפחה יהודית. בשנת 1933, ניסה ליצור חיים ארלוזורוב קשר עימה על מנת להשתמש בהשפעתה להציל רכוש יהודי. מגדה גבלס סירבה להיפגש עמו, וסירבה להפגישו עם בעלה.
  • היטלר מונה לקאנצלר וגבלס חבר במפלגה

    היטלר מונה לקאנצלר וגבלס חבר במפלגה
    בשנת 1933 היטלר מונה לקאנצלר כאשר גבלס נותר תחילה בתפקידיו המפלגתיים, כאשר בשלב זה היה ברור כי יש ליזום מעשה דרמטי על מנת להעמיק את אחיזת המפלגה בשלטון. בעקבות שריפת הרייכסטאג, שבה הואשם צעיר הולנדי חולה בנפשו בשם מרינוס ואן דר לובה, פעל גבלס ככל שביכולתו כדי להסית את העם נגד הקומוניסטים וליצור אווירת משבר.
  • גבלס וליל הסכינים הארוכות

    גבלס וליל הסכינים הארוכות
    בשנת 1934 הגיעה ידיעה לגבלס שרהם מפקד יחידת אס אה הורה ליחידה לפתוח במרד נגד היטלר, ידיעה זו הגיעה להיטלר וגבלס ובעקבות כך עצרו את
    המרד ופתחו בגל של הוצאות להורג נגד חיילי האס.אה
  • קשרו של גבלס לאולימפיאדת ברלין

    קשרו של גבלס לאולימפיאדת ברלין
    גבלס ראה את אולימפיאדת ברלין כהזדמנות לתעמולה נאצית בתוך גרמניה ובעיקר לעולם כולו.
    האולימפיאדה אירוע שזכה לחשיפה המונית, והביא מאות אלפי מבקרים להגיע לגרמניה לראשונה מאז עליית הנאצים לשלטון ודבר זו נוצל כפעולת תעמולה עולמית שהובלה על ידי גבלס.
    גבלס פעל בשיתוף פעולה עם הבמאית לני ריפנשטאהל, ושניהם הפיקו את הסרט "אולימפיה" אשר מציג את האולימפיאדה באור התעמולה הנאצית, תוך שימוש בהדגשת עקרון ה"גזע" וה"פולק".
  • גבלס וקשרו לליל הבדולח

    גבלס וקשרו לליל הבדולח
    יוזף גבלס שר התעלומה היה המניע העיקרי לקיום ליל הבדולח, הוא החליט על התנקשותו של גרינשפן ותזמן את מותו, ליל הבדולח היה הזדמנות פז להחריף ולהקצין את הפעולות נגד היהודים ברייך, הוא זה שיזם ותיאם את הפוגרום ועשה זאת באמצעות הסכמתו של היטלר בלבד. בנוסף ליל הבדולח גרם לגבלס לזכות מחדש באהדת הפיהרר בעקבות בעיות רבות שהיו לו בחיי הנישואים נעלמו בעקבות ליל הבדולח.
  • גבלס וקשר העשרים ביולי

    גבלס וקשר העשרים ביולי
    קשר העשרים ביולי היה ניסיון של חבורת קציני ורמאכט וגורמים נוספים להפיל את המשטר הנאצי בגרמניה, ולהתנקש בחייו של היטלר ב־20 ביולי .1944.
    הקולונל שטאופנברג, שהניח פצצה בחדר הישיבות של היטלר, היה בטוח שהפצצה הרגה את היטלר והורה ליחידות צבא בברלין לתפוס עמדת פיקוד במקום היטלר. גבלס, שהיה באותו היום בברלין, עשה כל שביכולתו לשכנע את החיילים המורדים כי היטלר חי. היטלר לא נפגע בפיגוע אך העם חשב שהוא מת.
    גבלס שם לב שהמורדים לא השתלטו על תחנת הרדיו וכבר בערב אותו היום שידר נאום המפריח את מותו של היטלר.
  • מותו של גבלס

    מותו של גבלס
    עם סופו של הרייך השלישי היטלר וגבלס ומשפחתו שהו בבונקר, היטלר התאבד וחייהם של משפחת גבלס היו בסכנה ולכן גבלס ואשות החליטו להתאבד ביחד, ששת הילדים נהרגו על ידי האמא, האמא שתתה רעל וגבלס ירה בעצמו.