ציר זמן האימפריה המוסלמית

ציר זמן - האימפריה המוסלמית

By nivk21
  • 500

    נחתם התלמוד הבבלי

    נחתם התלמוד הבבלי
    התלמוד הבבלי הוא חיבור שבו מסוכמת הגותם ההלכתית והאגדית המרכזית של האמוראים - חכמי ישראל בתקופה שלאחר חתימת המשנה, מתחילת המאה ה-3 ועד לסוף המאה ה-5, בין אלו שהתגוררו בבבל ובין המתגוררים בארץ ישראל.
  • 632

    מות מוחמד

    מות מוחמד
    מוחמד בן עבדאללה בן עבד אל-מוטלב, הידוע כמֻחַמַּד הוא מייסד דת האסלאם. נחשב במסורת המוסלמית לא,חרון ולחשוב ביותר מבין הנביאים. פירוש השם בערבית הוא "מהולל" או "מפואר". מכונה בפי המוסלמים לפעמים גם "מאוולאנא"
  • 843

    חתימה על הסכם ורדן

    חתימה על הסכם ורדן
    חוזה ורדן של שנת 843 הוא הסכם במסגרתו שלושת בניו של לואי החסיד, נכדיו של קרל הגדול, חילקו ביניהם את האימפריה הקרולינגית. ההסכם, שנחתם בורדן אשר בצפון-מזרח צרפת, הביא לסיומה של מלחמת האזרחים הקרולינגית בת שלוש השנים.
  • 928

    רב סעדיה גאון מתמנה לראש ישיבת סורא

    עקב מסירותו של רס"ג לעמו, ובעיקר בגלל חכמתו הרבה בכל מדעי היהדות ואף בכל חכמות העולם, מונה רס"ג לראש ישיבת סורא.
  • 942

    מותו של רב סעדיה גאון

    הרס"ג הצטיין בבקיאות במרבית כתבי הקודש היהודיים וגם במרבית ענפי המדע שהיו בתקופתו. היקף מפעלו הספרותי היה גדול ביותר: הוא כתב ספרים בענייני הלשון העברית ודקדוקה, פיוטים, וכן על נושאים תאולוגיים ופילוסופיים. רס"ג הוא גם הראשון שעסק בדקדוק של השפה העברית בצורה מסודרת, כהשפעה מן המדקדקים של הערבית שפעלו באותה תקופה. לפיכך הוא נחשב לראשון מבין מדקדקי ימי הביניים. על תלמידיו בתחום זה נמנים המדקדקים החשובים דונש בן לברט ומנחם בן סרוק. שפת כתיבתו הייתה ערבית-יהודית.
  • 1038

    סוף תקופת הגאונים

    סוף תקופת הגאונים
    הצלחתם של הגאונים בהפצת התלמוד וההלכה הפסוקה ובהטמעתם בכל תפוצות ישראל הביאה, באופן פרדוקסלי, לירידה בכוחם, עם התפתחותם של מרכזי תורה במקומות נוספים, כגון קירואן בתוניסיה, ספרד,
  • 1099

    הצלבנים כובשים את ארץ ישראל מידי המוסלמים

    הצלבנים כובשים את ארץ ישראל מידי המוסלמים
    התקופה הצלבנית בתולדות ירושלים החלה עם כיבוש העיר על ידי הצבא הצלבני בשנת 1099 במהלך מסע הצלב הראשון, והפיכתה של ירושלים לבירת ממלכת ירושלים הנוצרית לאחר 450 שנים של שלטון מוסלמי.
  • 1144

    עלילת הדם הראשונה בעיר נוריץ' באנגליה

    עלילת הדם הראשונה בעיר נוריץ' באנגליה
    עלילת הדם המתועדת הראשונה בימי הביניים התרחשה בעיר נוריץ' שבאנגליה בשנת 1144. בימי הפסחא באותה שנה נעלם נער נוצרי בשם ויליאם שעבד בביתם של יהודים, ובני משפחתו האשימו את היהודים ברציחתו.
  • 1242

    שרפת התלמוד בפריז

    שרפת התלמוד בפריז
    שריפת התלמוד הם אוסף מאורעות שהתרחשו באירופה בתקופת ימי הביניים והעת החדשה, של שריפת כרכים של התלמוד בידי אנשי כמורה נוצרים, לרוב בטקס פומבי תוך השתלהבות ההמונים. העילה לאותם מאורעות הייתה ההאשמה שהתלמוד מלא דברי גנאי כנגד הנצרות ולפיכך ניתן לראות בהם אירועי עלילת דם.
  • 1290

    גירוש יהודי אנגלי

    גירוש יהודי אנגלי
    גירוש יהודי אנגליה הוא הכינוי לצו שפורסם בשנת 1290 על ידי אדוארד הראשון מלך אנגליה, ובו נאסר על יהודים לשהות בתחומי הממלכה האנגלית.
  • 1306

    גירוש ראשון של יהודי צרפת

    גירוש ראשון של יהודי צרפת
    ירוש צרפת הגדול (בספרות ההיסטוריה מכונה, לרוב, פשוט גירוש צרפת), שהתרחש בשנת 1306 (ה'ס"ו), היה הגירוש הגדול והקשה מכל הגירושים שעברו על יהדות צרפת במהלך ימי הביניים, שבכלל, כפי הנראה, חוותה גירושים יותר מכל ריכוז יהודי אחר באירופה. הגירוש היה כוללני - לכל היהודים שבכל שטחי צרפת. כמו כן הוכרחו היהודים להשאיר את כל רכושם במקומו. אף השפעותיו של גירוש זה היו מהגדולות על עיצוב יהדות אירופה ועל היהדות בכללה, בעיקר בענף התורני.