עבודה

חקר עשור שנות ה-40

By deden1
  • אוניית המעפילים "פאטריה"

     אוניית המעפילים "פאטריה"
    סרטון על אוניית המעפילים פאטריה
    הייתה אוניית גירוש בריטית שרוכזו עליה מעפילים משלוש אוניות שנתפסו בנובמבר 1940, ליד חופי ארץ ישראל, במטרה לגרשם למאוריציוס. על מנת לעכב את הגירוש הטמינה "ההגנה" פצצה באונייה בעת שזו עגנה בנמל חיפה, במטרה לגרום לה נזק קל; אך הנזק היה גדול מהמתוכנן, והאונייה טבעה ב-25 בנובמבר 1940. עקב כך טבעו למעלה מ-200 מעפילים ו-50 חיילים בריטים.
  • השואה

    השואה
    [סרטון](http:// http://www.brainpop.co.il/he/category_9/subcategory_149/subjects_697/preview.weml)
    . השואה הייתה שורת מעשי רצח עם, שבוצעו במהלך מלחמת העולם השנייה על פי תוכנית "הפתרון הסופי" של אדולף היטלר, גרמניה הנאצית, עוזריהם ובני בריתם, שתכליתה השמדתם השיטתית של כל בני העם היהודי ממניעים גזעניים ואנטישמיים.השואה התרחשה בכל מקום שאליו הגיעו כוחות הכיבוש של גרמניה הנאצית ורדיפת היהודים התבצעה גם מחוץ לגבולות אירופה.
  • מלחמת העצמאות

    מלחמת העצמאות
    מלחמת העצמאות המלחמה הראשונה בין ישראל ובין מדינות ערב, שהחלה בערב הקמת המדינה, פרצה על רקע דחיית מדינות ערב והוועד הערבי העליון את תוכנית החלוקה של ארגון האומות המאוחדות – החלטת העצרת הכללית של האומות המאוחדות 181, שהתקבלה ב-29 בנובמבר 1947. כבר בעת הוויכוח בעצרת הכללית של האו"ם איימו נציגי המדינות הערביות כי ישתמשו בכוח כדי למנוע את מימוש ההחלטה.
  • הקמת מדינת ישראל

    הקמת מדינת ישראל
    <ahref='http://https://www.youtube.com/watch?v=VlOGvqSSekהקמת המדינה סרטון>עם סיומו של המנדט הבריטי בארץ ישראל, וההכרזה על הקמת מדינת ישראל בה' באייר תש"ח, 14 במאי 1948, פלשו צבאות ערב לישראל, והמדינה הצעירה עמדה מול אתגר צבאי ומול סכנת קיום. השמחה הגדולה ברחבי העולם היהודי התחלפה במהרה בדאגה חמורה לגורל המדינה, וליכולתה להתמודד עם צבאות ערב שהכריזו עליה מלחמה. הקמתה של מדינת ישראל הייתה רגע מכונן לכל העם היהודי. היא העניקה לו ביטחון בקיומו, הכרת ערך עצמית ותחושה של נורמאליות שהייתה חסרה זמן כה רב.
  • אוניית הנשק אלטלנה עולה בלהבות

     אוניית הנשק אלטלנה עולה בלהבות
    באנייה אַלְטָלֵנָה הביא האצ"ל ביוני 1948 נשק ועולים. האצ"ל תבע להקצות חלק מהנשק לאנשיו בירושלים שם הארגון המשיך להתקיים גם לאחר הקמת צה"ל. בן גוריון לא הסכים לתמוך בארגונים צבאיים מחוץ לצה"ל ותבע כי כל הנשק יימסר לצה"ל. לאחר שאנשיה סירבו להסגיר את הנשק הופגזה האנייה ועלתה באש. 21 מאנשיה נהרגו.
    סירטון-
    https://www.youtube.com/watch?v=a1PPtOamx9U
    סירטון-
    https://www.youtube.com/watch?v=a1PPtOamx9U
  • קרבות עשר הימים- כיבוש לוד-רמלה

    קרבות עשר הימים- כיבוש לוד-רמלה
    משימת כיבושה של לוד (יולי 1948הוטלה על חטיבת "יפתח", שלוחמיה הורדו מהגליל כדי להשתתף במבצע. הם נלחמו היטב, העסיקו את האויב אבל היו צריכים לסיוע נוסף כדי להכריע. ואז קראו לנו, גדוד-הקומנדו, או גדוד-הפשיטה-הממוכן של חטיבה-8, בפיקודו של יצחק שדה. המג"ד, משה דיין, כינס אותנו בבן-שמן, פרש מפה וסימן: ניכנס מכאן, נצא משם. נשטוף באש, בלי להתעכב, להכות בהלם, להפגין כוח ולשבור את רוח המגינים.
    זו הייתה ההוראה. משה דיין הציב את המשוריין, שקראנו לו "הנמר הנוראי", בראש הטור. אחריו הזחלמים והג'יפים, ויצאנו מבן
  • משטר צנע בישראל. מלחמה בשוק השחור

    משטר צנע בישראל. מלחמה בשוק השחור
    שנת 1949, שנה לאחר הכרזת המדינה, היה המצב הכלכלי בארץ קשה.
    קליטת העלייה חייבה הוצאות רבות. לאוצר המדינה לא היו מקורות מימון לייבוא חומרי גלם ומוצרי מזון, והייצור העצמי בחקלאות לא הספיק לצריכה. כדי להקטין את התלוּת בייבוא ולדאוג לצרכים הבסיסיים של כל האוכלוסייה, החליטה הממשלה להפעיל מדיניות של קיצוב במוצרי מזון וצריכה בסיסית (לבוש, ריהוט וכדומה). מדיניות זו, שכונתה "מדיניות הצנע", לא הייתה בבחינת צעד חדשני, אלא צעד המקובל בעִתות חירום (כך פעלה גם אנגליה במהלך מלחמת העולם השנייה).
    התכנית הכלכלית ש
  • כניעת הרובע היהודי בירושלים

    כניעת הרובע היהודי בירושלים
    ביום שישי, י"ט באייר תש"ח, 28 במאי 1948, בשעה 4 אחה"צ, חתם משה רוסנק, מפקדו האחרון של הרובע היהודי, על כתב הכניעה של הרובע ומגיניו בפני הלגיון הערבי. במדינת ישראל בת השבועיים, ובתוככי העיר העתיקה הכבושה, נכנעו כמה עשרות מגיני הרובע ועימם כ-1600 אזרחים, וזאת לאחר 13 ימים של לחימה כמעט רצופה, שהחלה זמן קצר לאחר צאת הבריטים מירושלים. שישה חודשי מתיחות, מצור כפול (ערבי ובריטי), מאורעות ולחימה - תמו.
    באותו ערב שבת, לאור הלהבה הגדולה שעלתה מבתי הרובע היהודי, עברו כמה מאות זקנים, נשים וילדים את שער צי
  • בחירות ראשונות בישראל

    בחירות ראשונות בישראל
    בחירות ראשונות בישראלזה קרה כשמונה חודשים לאחר הכרזת המדינה. מלחמת העצמאות עדיין לא הסתיימה, וכבר נקראו תושבי המדינה ללכת לקלפיות ולבחור את נציגיהם לכנסת ולממשלה. יום הבחירות הוכרז כיום שבתון; אלף קלפיות הוצבו בערים, בכפרים, במושבים, בקיבוצים ובמשלטים צבאיים בכל רחבי המדינה. באותה שנה היו במדינת ישראל כחצי מיליון בעלי זכות בחירה, והם באו לקלפיות בהמוניהם: 85% מבעלי זכות הבחירה השתתפו בבחירות הראשונות, שהתקיימו, כאמור, בתקופת מלחמת העצמאות.
    הבחירות לאספה המכוננת, אשר התקיימו ב-25 בינואר 1949 (כ"ד בטבת ה'תש"ט), היו ה
  • עלית מרבד הקסמים

    עלית מרבד הקסמים
    עליית מרבד הקסמיםבסוף 1948 הגיעו ארצה כ-5,000 עולים מתימן; אך אלה היו פליטים שיצאו מתימן עוד בשנת 1945, ונעצרו בעדן בדרכם ארצה. מחנה המעצר שלהם, 'חאשד' – בקרבת העיר עדן – כונה בפיהם מחנה 'גאולה'. הבריטים ששלטו במושבת הכתר עדן, לא הניחו בהתאם למדיניותם, לפליטים מתימן לעלות לישראל, הן קודם קום המדינה והן מיד לאחר היווסדה – כדי למנוע את תגבור הכוחות הלוחמים בארץ במלחמת העצמאות.המטוס הראשון הגיע ללוד ב-16 בדצמבר 1948, עיתוי שהוסיף נופך לאווירה המיוחדת שנוצרה בארץ סביב העלייה מתימן: המטוסים חלפו בשמי הנגב בעת שבשדותי