Ма65

Червоний Травень у Франції 1968

  • Перша іскра

    Перша іскра
    Студенти захопили один із залів в Сорбонському університеті в Парижі і провели в ньому мітинг. Адміністрація навчального закладу звинуватила вісьмох лідерів студентських заворушень у «підбурюванні до насильства» і припинила заняття в університеті.
  • Початок повстання

    Початок повстання
    До студентів приєдналися представники робітничої молоді. Сто тисяч людей вийшли на вулиці Парижа. Були виставлені вимоги соціального характеру.
    Національний студентський Союз Франції спільно з Національною професійною спілкою працівників вищої освіти закликали студентів до страйку. Почалися зіткнення з поліцією, в знак протесту мітинги і демонстрації пройшли практично у всіх університетських містах Франції.Студенти займають Сорбону.
  • Розвиток подій

    Розвиток подій
    13 студентів були засуджені паризьким судом. Викладачі підтримали учнів і закликали до загального страйку в університетах.
    20тисячна демонстрація молоді була блокована. Демонстранти спорудили 60 барикад, деякі з них досягали 2 метрів у висоту. Знаменитий бульвар Сен-Мішель повністю позбувся бруківки, яку молодь використовувала в якості зброї проти поліцейських. До самого ранку оточеним демонстрантам, вдавалося чинити опір поліції. 367 осіб було поранено, 460 заарештовано.
  • Ніч барикад

    Ніч барикад
    Прибули спецпідрозділи. Поліція застосувала гранати зі сльозогінним газом і перейшла в наступ. Повсталі підпалили автомашини, з яких були споруджені барикади.
    Всі опозиційні партії зажадали термінового скликання Національних Зборів.
    Революція почалася!
  • Звичайне студентське повстання переростає в найбільший за всю історію Франціїї страйк

    Звичайне студентське повстання переростає в найбільший за всю історію Франціїї страйк
    10 мільйонів чоловік страйкують по всій країні.Повстанці захопили паризький театр «Одеон» і перетворили його у відкритий дискусійний клуб, піднявши над ним два прапори: червоний і чорний.Застрайкували телеграф, телефон, пошта, громадський транспорт. Економіка країни паралізована.сі вже забули про студентів, з яких все і почалося. Робітники вимагають сорокагодинного робочого тижня і підвищення мінімальної зарплати до 1000 франків. У Парижі пройшла грандіозна 800-тисячна демонстрація.
  • Ніч гніву

    Ніч гніву
    Зіткнення на барикадах. Горить будівля Паризької біржі.
  • Влада проти учасників страйку

    Влада проти учасників страйку
    Після довгого мовчання, Президент виступив по радіо з промовою, в якій запропонував провести референдум про «форми участі» простих людей в управлінні підприємствами. Вироблені ними угоди передбачали суттєве збільшення зарплати, проте не всі були задоволені цими поступками і продовжували закликати до продовження страйку.
  • Фізичний та моральний кінець"червоного травня"

    Фізичний та моральний кінець"червоного травня"
    Президент переходить до рішучих дій, Він відмовляється від cвоїх обіцянок даних ним 24 травня,і розпускає Національні Збори.При цьому обіцяє позачергові парламентські вибори. Він закликає своїх прихильників продемонструвати твердість характеру і вийти на вулиці.
    І прихильники відгукнулися! Відбувається різкий перелом в ході подій.Уряд, профспілки і підприємці сідають за стіл переговорів і досягаютьзгоди. Профспілки переходять на сторону уряду,закликають робочих припинити страйки.Це кінець.