1814 - Det norske opprøret

  • Napoelonkrigen avsluttes og norge tilfører sverige

    I 1814 går Napoleonskrigen mot slutten og oppgjørets time er kommet. Den svenske kronprins Carl Johan er blitt lovet Norge i belønning for sin krigsinnsats mot Napoleon. Han angriper Danmark og tvinger Kong Frederik 6. til å si fra seg Norge. Kieltraktaten blir underskreet og med dette blir Norges videre skjebne bestemt av stormaktene i Europa. Norge tilgøtrt nå Sveriges konge. Den danske kronprins Christian Frederik representerer danskekongen i Norge.
  • Stormansmøte på Eidsvoll

    Christian Frederik kaller inn flere av landets ledende menn til et stormannsmøte på Eidsvoll. Her diskuterer de Kieltraktaten og blir enige om at Frederik 6. ikke kan si fra seg retten til Norge til en annen konge. Retten kan bare gid tilbake til det norske folk, som nå er fritt og selv kan bestemme sin skjebne. Stormannsmøtet sender bud ut til kirkene i hele landet om at de skal velge menn til riksforsamling. Riksforsamlingen foretar kongevalget
  • Samling på Eidsvoll

    112 valgte menn samler seg på Eidsvoll for å skrive Grunnlov. De kommer reisende fra hele Norge, unntatt de tre nordligste fylkene. Avstander er for stor og de nordligste representantene rekker ikke frem i tide. Tidlig deler de seg inn i to fløyer. Selvstendighetspartiet er størst og ønsker full norsk selvstendighet, mens Unionspartiet ønsker en ny union med Sverige.
  • Den norske grunnloven viderefører prinsippene fra Amerika og Frankrike

    Flere av Eidsvollmennen har studert i København og har med seg nye ideer og tanker. Den norske grunnloven viderefører prinsippene fra den amerikanske uavhengighetserklæringen, den franske grunnloven og menneskerettighetserklæringen. Prinsippene om folkesuverenitet, makfordeling og borgerrettighetene blir skrevet inn i Grunnloven. Slik representerer den et tydelig brudd det gale danske eneveldet
  • Grunnloven blir signert

    1. mai signerer Riksforsamlingen Grunnloven. Deretter velger de Christian Frederik til Norges konge. 19. mai aksepterer Christian Frederik tronen og oppløser Riksforsamlingen. 20. mai møtes de til avskjed, danner broderkjeden og uttaler den berømte setningen "Enig og tro inntil Dovre faller"
  • Carl Johan nekter den norske Grunnloven.