1814

  • Kielfreden

    Kielfreden
    En fredstraktat ble undertegnet. Hovedinnholdet i traktaten, som kong Fredrik 6. ble "tvunget" til å underskrive, var at Danmark skulle avstå Norge til Sverige. Norge skulle nå være i union med Sverige, men et eget kongerike. Det ble opprør.
  • Stormannsmøte

    Stormannsmøte
    Kristian Fredrik 6. innkalte til stormannsmøte på Eidsvoll, med handelseliten, embetsmenn og offiserer. Han ville diskutere hvordan Norge kunne unngå traktaten, slik at han kunne utrope seg selv til eneveldig konge. Beslutningen på stormannmøte ble likevel å innkalle til en riksforsamling som skulle utarbeide en norsk grunnlov.
  • Bededag og valg

    Bededag og valg
    Kristian Fredrik sendte ut brev med varsel om valg. Det ble holdt gudstjenester i kirken, og stemming og representanter til riksforsamlingen på Eidsvoll.
  • Riksforsamlingen

    Riksforsamlingen
    Delegater fra byene, hæren og flåten og amtene, tilsammen 112 representanter, både bønder og embetsmenn (osv), ble innkalt til riksforsamling på Eidsvoll for å vedta en egen norsk grunnlov. Det ble opprettet et "selvstendighetsparti", som ønsket at norske skulle bli en egen stat, og et "unionspart" som ville i union med Sverige. Det ble derfor skissert flere mulige styreformer for Norge. Men selvstendighetspartiet vant frem og det ble lagt frem et forslag 1.mai.
  • Grunnloven blir vedtatt

    Grunnloven blir vedtatt
    Grunnlovens paragrafer ble stemt over og ble egentlig vedtatt 18.mai, selv om Norges selvstediglet feires 17.
  • Christian Fredrik får den norske kronen

    Christian Fredrik får den norske kronen
    Etter tilbud fra Eidsvollsmennene tok har i mot den norske kronen i et høytidelig møte, selv om han ennå kunne unngå konflikt med stormaktene ved å avslå tilbudet.
  • Karl Johan angriper Norge

    Karl Johan angriper Norge
    Kong Karl Johan av Sverige nekter å bli med på at Norge skal bli en selvstendig stat. Meglingen slo feil og det ble erklært krig. Sommeren kom felttoget tapende tilbake. Det ble erklært våpenhvile 5. august.
  • Mossekonvensjonen

    Mossekonvensjonen
    Det ble undertegnet en avtale, Mossekonvensjonen, som gjorde at Norge kunne beholde sin grunnlov i unionen med Sverige. Men det var Karl Johan som hadde den reelle makten da han ble valgt til konge i oktober av Stortinget.
  • Det overordentlige stortinget

    Det overordentlige stortinget
    Representanter samlet seg i katedralskolen i Christiania for å kjempe for norsk frihet og diskutere union, kongevalg og grunnlovens tekst.
  • Novembergrunnloven

    Novembergrunnloven
    Stortinget vedtok en revidert grunnlov, forslaget om å gi kongen mer makt ble avvist og Karl Johan gav etter.