Standard eidsvoll riksraad 1814

1814

  • 14. Januar - Kieltraktaten

    14. Januar - Kieltraktaten
    Napoleons krigen går mot slutten og kronprins Karl Johan angriper Danmark og tvinger kong Frederik den 6. til å gi fra seg Norge. Kiel traktaten blir skrevet under på og og med dette blir Norges videre skjebne bestemt av stormaktene i Europa. Norge tilhører nå Sveriges konge. Den danske kronprins Khristian Frederik som representerer danskekongen i Norge, nekter å godta Kiel traktaten og ønsker nå selv å bli Norges konge. Norge mot sverige
  • 16 Februar - Stormannsmøtet

    16 Februar - Stormannsmøtet
    Opprør: Kristian Frederik kaller inn til stormannsmøte på Eidsvoll med flere av landets ledende menn. Kieltraktaten blir diskutert og de blir enige om at Frederik den 6. ikke kan si fra seg retten til Norge til en annen konge. Disse var imot det som skjedde i kiel. Kristian ville være eneveldig konge, men ble det ikke fordi i 1814 hadde folk fått med seg at enevelde liker vi ikke og er udemokratisk.
  • 10. April - 20. Mai - Riksforsamlingen

    10. April - 20. Mai - Riksforsamlingen
    I riksforsamlingen på Eidsvoll møtte til sammen 112 representanter. Riksforsamlingens hovedoppgave var å vedta en grunnlov for Norge. De er delt inn i to partier, unionspartiet og selvstendighetspartiet. Selvstendighetspartiet er størst og ønsker full norsk selvstendighet, mens unionspartiet ønsker en ny union med Sverige. Unionspartiet mente at det var dårlig økonomi, fattig, dårlig forsvar, vi manglet institusjoner. Vi blir et monarki, kristian frederik blir konge.
  • 17. - 20. Mai - Grunnloven

    17. - 20. Mai - Grunnloven
    1. Mai signerer riksforsamlingen Grunnloven. Etter det velger de Christian Frederik til Norges konge. Den 19. Mai godtar Christian Frederik tronen og oppløser riksforsamlingen.
  • 26. Juli - 14. August - Krig - Sverige angriper Norge

    26. Juli - 14. August - Krig - Sverige angriper Norge
    Det blir krig, og Sverige angriper Norge. Sverige var mye sterkere enn Norge. Carl Johan var en fransk offiser som er den sentrale personen på den svenske siden, men kongen er Det blir svensk militær seier. Norge forblir en selvstendig stat i personalunion med Sverige i henhold til Mossekonvensjonen
  • 15. August - Mossekonvensjonen

    15. August - Mossekonvensjonen
    Konvensjonen i moss var en våpenhvile avtale mellom den svenske kronprins Carl Johan og den norske regjering. Karl den 13.
    Avtalen ble den faktiske fredsavtalen og formet grunnlaget for personalunionen mellom Sverige og Norge. Gjennom Mossekonvensjonen godtok svenskene Norges selvstendighet og Grunnlovens legitimitet. (Wikepedia)
  • 4. November - Novembergrunnloven

    4. November - Novembergrunnloven
    Norge var et fritt land men er nå bundet til Sverige under en felles konge og er ikke fritt lenger. Noe må tilpasses så novembergrunnloven er bare en justering av mai grunnloven. Karl Johan var veldig grei med Norge til å ha ledet den svenske hæren til seier mot Norge og kunne gjort det han ville men var snill. Det er mulig å tenke at hvis Karl Johan var en vennlig konge så var det lettere å få med seg befolkningen, og da vil de kanskje like unionen og det blir rolige og lettere å styre.