1807 – 1814

  • Flåteranet i København

    Flåteranet i København
    Danmark Norge tvinges inn i Napoleonskrigene på den franske siden.
  • Britene sprerrer skipsfart i Skagerrak og Nordsjøen

    Britene sprerrer skipsfart i Skagerrak og Nordsjøen
    5000 norske sjøfolk ble tatt i arrest. 560 norske fartøy blir tatt av britene.
  • Period: to

    1807 - 1814

  • Sverige tvinges til å avstå Finland til Russland.

    Sverige tvinges til å avstå Finland til Russland.
    Det var Napoleon som tvang den russiske tsaren til å ta Finland fra Sverige.
  • Karl Johan blir svensk tronfølger

    Karl Johan blir svensk tronfølger
    Karl Johan ble foretrukket på grunn av siden gode millitære egenskaper fordi han var svært velstående, og kunne yte den svenske statskassens nødvendige lån. Han fikk veldig frie hender i styringen av svensk utenrikspolitikk.
  • Kristian Fredrik kommer til Norge

    Kristian Fredrik kommer til Norge
    Ble smuglet inn i landet på Hvaler i Østfold. Kristian ble kjent med innholdet i Kieltraktaten, utviklet og konkretiserte han planer om et norsk nasjonal opprør som skulle forhindre en union mellom Norge og Sverige.
  • Karl Johan angriper danskene ved kiel

  • Kieltraktaten blir undertegnet. Den danske kongen avstår Norge til kongen av Sverige

    Kieltraktaten blir undertegnet. Den danske kongen avstår Norge til kongen av Sverige
    Kieltraktaten ble undertegnet natten mellom 14 og 15 januar 1814. Om Norge sier traktaten at kongen av Danmark avstår landet til kongen av Sverige og hans etterfølgere med full eiendomsrett, men at Norge skal bestå som en selvstendig stat i unionen. Det innbar at Norge ikke skulle bli en del av den svenske staten, men inngå en personalunion - En politisk union mellom to selvstendige stater, men med felles konge.
  • Nordmenenne velger en representant til en riksforsamling

    Nordmenenne velger en representant til en riksforsamling
    Det skulle skje i kirkene landet over. På grunn av lange avstander og dårlige kommunikasjoner deltok ikke folk i Nord-Norge i dette valget før senere, og det førte til at ingen av representantene på riksforsamlingen kom lengre nordfra enn Trøndelag. Valget foregikk på den måten at hver valgkrets skulle velge valgmenn som så skulle utpeke representanter til riksforsamlingen.
  • Riksforsamlingen møtes på Eidsvoll

    Riksforsamlingen møtes på Eidsvoll
    Den 10 April møtte 112 representanter i Riksforsamlingen, som ble holdt på Karsten Ankers eiendom på Eidsvoll. Anker selv var ikke tilstede. Riksforsamlingens oppgave var å utarbeide norges første frie grunnlov, men tiden var knapp, Karl Johan var alt på vei hjem fra Frankrike. Det sterke tidspresset hindret likevel ikke meningsutvekslingene som avslørte dype motsetninger, særlig i spørsmål om Norge skulle følge Kristian Fredriks linje eller gå union med Sverige.
  • Grunnloven blir vedtatt og eneveldet avskaffes

    Grunnloven blir vedtatt og eneveldet avskaffes
    Eidsvolssmennene maktet å avslutte grunnlovsarbeidet etter bare 40 dager. 16 mai ble punktene i den norske grunnloven lest opp. 17 Mai møtte representanter i Galla for å velge Kristian Fredrik til konge. Grunnloven ble undertegnet av alle de 112 representantene. Grunnloven ga også stemmerett til embetsmenn, bedre stilte byborgere og bønder som enten eide, eller som i mer enn 5 år hadde leid jord. En alder over 25 år og bodd i Norge i minst 5 år.
  • Karl Johan angriper Norge.

    Karl Johan angriper Norge.
  • Mossekonvensjonen. Krigen avsluttes

    Mossekonvensjonen. Krigen avsluttes
    I avtalen 14 August ble den såkalte mossekonvensjonen, ble det slått fast at Norge skulle gå inn i en løs union med SVerige og med en felles konge og en felles utenrikspolitikk. Her var det ingen vei utenom, men Norge oppnåde selvstendighet i en union der de to rikene skulle være likeverdige. Dessuten godtok svenskene Eidsvollgrunnloven. Karl Johan ga store innrømmelser, han hadde vunnet krigen, men ville gjerne ha et vennskapelig forhold til nordmennene.
  • En revidert grunnlov blir vedtatt

    En revidert grunnlov blir vedtatt
    Ny grunnlov ble tilpasset svensk-norsk union.