1814

  • Kielfreden

    Kielfreden
    I januar fikk folk vite at kong Fredrik 6. hadde avgitt Norge til Sverige, dette nektet Kristian Fredrik, men spørsmålet var om Sverige og stormaktene ville tillate dem å gjøre det.
  • Stormannsmøte i Eidsvollbygningen

    Stormannsmøte i Eidsvollbygningen
    Ble kalt inn til møte av Christian Fredrik hvor det ble avtalt at Norge skulle ha en riksforsamling og få en konge
  • selvstendighetsed og valg i kirkene

    selvstendighetsed og valg i kirkene
    1. februar samlet de første menighetene i landet seg for å avlegge ed om å stille seg bak den norske selvstendighetskampen. Etter eden var avlagt valgte menighetene valgmenn, som siden skulle velge representanter til Riksforsamlingen på Eidsvoll.
  • 112 representanter møtes til rikssamling på Eidsvoll

    112 representanter møtes til rikssamling på Eidsvoll
    Medlemmene i forsamlingen ble indirekte valgt fra landets menigheter og militærforlegninger, og bestod tilsammen av 112 representanter. 33 av disse var valgt fra hær og flåte, 25 fra kjøpstedene og 54 fra amtenes landdistrikter.
  • Riksforsamlingen daterer Grunnloven og velger konge

    Riksforsamlingen daterer Grunnloven og velger konge
    Grunnloven er ferdig laget og landet har valgt en ny konge. 17.mai blir Norges nasjonaldag og dette feirer vi hver 17.mai
  • Christian Fredrik mottar tronen

    Christian Fredrik mottar tronen
    Vi har fått en norsk konge
  • Sverige går til krig mot Norge

    Sverige går til krig mot Norge
    det brøt ut krig, først med et svensk angrep mot Hvaler 26. juli og deretter invasjon av Smaalenene (Østfold) den 31. juli og 1. august. Men krigen skulle bli kortvarig, da hverken Sverige eller Norge egentlig ønsket den.
  • Konvensjonen i Moss avslutter krigen

    Konvensjonen i  Moss avslutter krigen
    ar en våpenhvileavtale mellom den svenske kronprins Karl Johan og den norske regjering. Avtalen ble undertegnet etter en kort krig mellom Norge og Sverige, kjent som Krigen med Sverige 1814.
  • Stortingets avskjed med Christian Fredrik

    Stortingets avskjed med Christian Fredrik
    Etter den kortlivede krigen mellom Norge og Sverige sommeren 1814 ble det i Mossekonvensjonens tilleggsartikkel av 16. august stilt som vilkår at kong Christian Frederik skulle overlate makten til statsrådet og forlate landet så snart det overordentlige Stortinget var samlet.
  • Stortinget vedtar en revidert grunnlov

    Stortinget vedtar en revidert grunnlov
    Den formelle endringen var særlig knyttet til paragraf 1, som etter 4. november lød: «Kongeriget Norge er et frit, udeleligt og uafhændeligt Rige, forenet med Sverige under een Konge». Også andre paragrafer, som angikk tronfølget og kongens myndighetsalder, ble endret.