1814

  • Kielfreden

    Kielfreden
    Kielfreden ble inngått ved en avtale - Kieltraktaten - mellom svenskenes tronarving Karl Johan og den dansk-norske kongen Fredrik VI i den nordtyske byen Kiel. 14. januar 1814. Avtalen avsluttet Napoleonskrigene i Norden, og bestemte at Fredrik VI som tapende fransk alliert skulle overgi kongeriket Norge til kongeunion med Sverige.
  • opprør

    opprør
    etter fredsavtalen i Kiel fikk Kristian Fredrik beskjed av kongen til å overlevere Norge til svenskekongen representanter. Dette villet han ikke og han prøvde å ordne slik at det ville starte et opprør i Norge. Han begynte å forbedrede den norske hæren på krig med Sverige, samtidig som han satte i gang en effektiv nasjonal propaganda.
  • Stormannsmøtet

    Stormannsmøtet
    DA Kristian Fredrik kom tilbake fra Trondheim 16 august innkalte han til et stormanns møte på Eidsvoll. Han ville drøfte situasjonen og hva han som stattholder i Norge burde gjøre. Deltakerne var medlemmer av handels-eliten, embetsmenn og offiserer. På møtet sa han at han nektet å godta at kongen kunne gi bort Norge på den måten han hadde gjort.
  • Bededag og valg

    Bededag og valg
    1. februar sendte Christian Frederik ut et åpent brev der han varslet valg til en forsamling som skulle møtes på Eidsvoll 10. april for å gi Norge en forfatning. I kirker landet over ble det holdt ekstraordinære gudstjenester 25. februar eller så tidlig som mulig etter dette, med påfølgende edsavleggelse og valg av valgmenn. Disse kom i neste omgang sammen og utpekte for hvert amt (fylke) representanter til Riksforsamlingen.
  • 112 representanter møter til Riksforsamlingen på Eidsvoll

    112 representanter møter til Riksforsamlingen på Eidsvoll
    1. april samlet 112 representanter seg på Eidsvoll med fullmakter fra sine valgdistrikter. Det var 57 embetsmenn, 18 næringsdrivende og 37 bønder. De overvar en gudstjeneste i Eidsvoll kirke, før de overleverte sine fullmakter til Christian Frederik. 11. april møtte representantene for første gang i den store salen på Eidsvolls Verk, og den egentlige åpningen av Riksforsamlingen fant sted.
  • Grunnloven vedtatt

    Grunnloven vedtatt
    I begynnelsen av mai ble det stemt over Grunnlovens paragrafer en etter en. Til tider skapte dette heftig debatt. Til slutt var det de felles grunnprinsippene og selvstendighetspartiets flertallssyn som vant frem. Den 17 mai var Grunnloven ferdig redigert og endelig vedtatt. Samme dag gikk riksforsamlingen il kongevalg. Med kun en kandidat ble Kristian Fredrik valgt til konge av et selvstendig Norge.
  • Christian Frederik tar imot den norske kronen

    Christian Frederik tar imot den norske kronen
    Dagen etter at Grunnloven var underskrevet, 18. mai, fikk Christian Frederik melding om at stormaktene Storbritannia, Russland og Østerrike ville sende kommissærer til Norge for å tvinge igjennom den svensk-norske unionen. Norsk selvstendighet var i realiteten umulig så lenge stormaktene motsatte seg dette, Christian Frederik kunne ennå unngå konflikt dersom han avslo kongevalget fra Riksforsamlingen. Men i møte 19. mai tok han likevel imot den kronen eidsvollsmennene hadde tilbudt ham.
  • Konvensjonen i Moss avslutter krigen mellom Norge og Sverige

    Konvensjonen i Moss avslutter krigen mellom Norge og Sverige
    Carl Johan og de svenske styrkene hadde gjennom våren vært opptatt med krigen mot Napoleon. Først da den franske keiseren var nedkjempet, kunne Carl Johan vie seg fullt til kampen om Norge og med støtte av stormaktene få oppfylt bestemmelsene i Kieltraktaten. 26. juli gikk han til krig mot Christian Frederik og Norge. Resultatet av forhandlingene ble Mossekonvensjonen av 14. august, der Carl Johan godtok Eidsvolls-grunnloven.
  • Det første overordentlige storting samles

    Det første overordentlige storting samles
    I samsvar med bestemmelsene i Mossekonvensjonen skrev Christian Frederik ut valg til et overordentlig storting. 7. oktober kom dette storting sammen med katedralskolens store auditorium som møtesal, og forsamlingen på i alt 79 representanter betegnes offisielt som det første overordentlige storting i Norges historie.
  • Stortinget vedtar en revidert grunnlov

    Stortinget vedtar en revidert grunnlov
    Da grunnlovsrevisjonene var avsluttet 4. november, erklærte Stortinget at det godtok at Christian Frederik sa fra seg tronen. Senere samme dag gikk representantene til nytt kongevalg – det andre i 1814. Ikke i kraft av Kieltraktaten, men gjennom Stortingets valg ble Carl 13. av Sverige ny konge i Norge.