1814

  • Period: to

    Riksforsamlingen 1814

    Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 var en samling hvor 112 utvalgte menn var satt sammen for å utforme norges nye grunnlov. Grunnloven var påvirket og insperert av den franske grunnloven, den amerikanske uavhengighetserklæringen og den amerikanske grunnloven. Grunnloven ble vedtatt den 17 mai og Kristian Fredrik ble valgt til konge.
  • Period: to

    Kiel freden Januar

    Kiel freden er en fredsavtale som ble opprettet i Kiel 14 januar 1814, Fredsavtalen gjorde slik at Danmark måtte gi Norge til Sverige etter Napoleons Krigene. Avtalen ble tvunget frem etter de svenske militærstyrkene hadde okkupert Slesvig og Holstein den 13 desember i 1814
  • Period: to

    Stormansmøte februar

    Sormannsmøte ble holdt den 16 februar 1814 på eidsvoll. 21 av deltakeren på møte var østalndsledende menn som hadde blitt kalt sammen av Kristian Fredrik. Grunnlaget for møtet var at de skulle se på prinsens planer for møte var at de skulle se på at Norge skulle få en norsk Selvstendighets politikk. Innkallingen var en reaksjon på Kieltrakten som var i Januar 1814 som forpliktet Danmark til å avtå Norge til Sverige etter Napoleonskrigene.
  • Period: to

    Norgesgrunnlov November

    Den norske grunnlov ble vedtatt av den grunnlovgivende overordentlige storting 4 november 1814.
    Stortinget valgte samme dag som de valgte grunnloven og innsette den Svenske kongen Karl XIIIInsom norsk konge, dette innebar at Norge ingikk i union med Sverige .